
Jei pasiilgote vaikystės skonių, „Pieno žvaigždės“ vyriausioji technologė vyriausioji technologė Dalia Mickeliūnienė siūlo išbandyti šį varškės apkepo receptą.
Ingredientai:
- 500 g „Dvaro“ varškės (geriausia riebesnės)
- 4 kiaušiniai
- 100 g cukraus (galite koreguoti pagal skonį)
- 1 arb. šaukštelis vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės ekstrakto
- 4 valgomieji šaukštai manų kruopų
- 150 ml „Dvaro“ pieno
- 50 g „Dvaro“ sviesto
- Žiupsnelis druskos
- Razinų ar džiovintų vaisių (nebūtina, bet vaikystėje jų dažnai įdėdavo močiutė)
Paruošimas:
Manų kruopas užpilkite šiltu pienu ir palikite išbrinkti apie 15 minučių. Taip apkepas taps švelnus ir purus. Varškę pertrinkite šakute arba trintuvu, kad ji taptų vientisa. Į varškę įmaišykite cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir minkštintą sviestą. Kiaušinius atskirkite. Trynius įmaišykite į varškės masę. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atidėkite į šalį.
Į varškės masę įmaišykite išbrinkusias manų kruopas. Jei norite, įdėkite saują razinų ar smulkintų džiovintų abrikosų. Galiausiai švelniai įmaišykite išplaktus baltymus – masė taps puri. Paruoštą masę supilkite į sviestu pateptą kepimo formą. Paviršių sulyginkite ir, jei norite, uždėkite kelis sviesto gabalėlius, kad paviršius gražiai apskrustų.
Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol apkepas taps auksinės spalvos ir vidus bus tvirtas. Leiskite apkepui šiek tiek atvėsti – tada jis bus lengviau pjaustomas. Patiekite su šaukštu grietinės, šviežiomis uogomis ar uogiene ir mėgaukitės vaikystės skoniais!
Gal ir skaniai bus