Būtent varškę verta rinktis norint ypatingais užkandžiais nustebinti artimuosius ar svečius. Tai padaryti leis trys nesudėtingi receptai, kurie tiks tiek jaukiam vakarui su draugais, tiek šventinėms progoms.
Gaivūs sumuštiniai su varške
Sumuštinukai yra tikra užkandžių klasika, tačiau juos dažniausiai yra įprasta ruošti su įvairiomis mėsytėmis, kumpiu ar sūriu. Tačiau tam puikiai tinka ir natūrali varškė.
Pagal norimą porcijų kiekį pasiruoškite:
• Mėgstamos duonelės ar trapučių (puikiai tinka lietuviška juoda ruginė duona)
• Pakuotę 15 proc. riebumo „Dvaro“ varškės (vienam sumuštiniui reikės maždaug trečdalio stiklinės)
• Keletą šviežių pomidorų
• Šiek tiek jūros druskos ir smulkinto juodojo pipiro
• Šiek tiek itin tyro alyvuogių aliejaus
Jei gebate pasidaryti bet kuriuos kitus sumuštinius, problemų neturėsite ir su šiais: ant duonos riekės tepkite varškę, ant viršaus uždėkite pjaustytą pomidorą, užbarstykite druskos ir pipirų bei užpilkite 1-2 arbatinius šaukštelius alyvuogių aliejaus. Belieka mėgautis.
„Dvaro“ varškės keksiukai smaližiams
Varškė puikiai tinka ir gardiems desertams gaminti. Smagausvakaro su draugais akcentu gali tapti, pavyzdžiui, nuostabūs varškės keksiukai.
Jiems pagaminti prireiks:
• 200 g 9 proc. riebumo „Dvaro“ varškės
• 100 g maskarponės sūrio
• 40 g cukraus miltelių
• 30 g ištirpdyto „Dvaro“ sviesto
• 1-2 šaukštų vanilės miltelių
• Šiek tiek aguonų sėklų
• 140 g juodojo šokolado
„Dvaro“ varškę ir maskarponės sūrį sudėkite į indą ir gerai išmaišykite. Tuomet įdėkite cukrų, ištirpdytą „Dvaro“ sviestą, vanilę ir aguonas. Viską išmaišykite. Pasiruoškite keksiukų kepimo formeles. Ant viryklės atskirame inde ištirpdykite šokoladą ir naudodami maistui skirtą teptuką gražiai plonu sluoksniu padenkite juo formelių vidų. Formeles iš karto įdėkite į šaldytuvą tam, kad šokoladas sustingtų. Po keleto minučių į formeles dėkite paruoštą varškės, maskarponės ir kitų ingredientų masę, viršų užtepkite šokoladu ir vėl dėkite į šaldytuvą – šįkart keletui valandų. Desertui sustingus išimkite keksiukus iš formelių ir mėgaukitės.
Graikiško stiliaus nachos su varške
Vienas iš varškės privalumų yra galimybė ją panaudoti paįvairinant ar naujai interpretuojant įprastus patiekalus. Meksikietiški nachos jau yra spėję tapti įprastu lietuvių susibūrimų palydovu. Tačiau kodėl gi nepabandžius pasigaminti šiek tiek kitokios šio užkandžio versijos?
Jai prireiks:
• Pitos duonelių (kaip alternatyvą galima naudoti poliarines duoneles)
• 200 g 9 proc. riebumo „Dvaro“ varškės
• Keleto trumpavaisių agurkų
• Indelio alyvuogių
• Šaukšto alyvuogių aliejaus
• Žiupsnelio za‘atar ar kitokių prieskonių
• Šiek tiek druskos
Pita duonelę supjaustykite trikampiais gabalėliais. Juos apibarstykite prieskoniais ir druska. Iki aukštos temperatūros įkaitinkite orkaitę ir pasiruoškite kepimo skardą.Sudėkite į ją duonelės gabalėlius. Kepkite apie 5-10 minučių, kol gražiai apskrus ir įgis traškią konsistenciją. Jei reikia, gabalėlius pavartykite.
Paruoštus pitos traškučius išdėkite į indą, ant viršaus barstykite gabalėliais supjaustytą agurką, alyvuoges, ir tolygiai paskirstykite „Dvaro“ varškę. Viską dar kartą pabarstykite prieskoniais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Neįprasti nachos paruošti!
Kristinos Rancaitės inf.