
,„Kitchen Julie“ autorės Julijos Steponavičiūtės-Vosylės siūlomas desertas – nostalgiškas, vaikystę primenantis skonis ir lengvesnių ledų versija.
Skaniausi šie ledai – ka tik užšalę, t. y., šviežiai pagaminti. Jie primins šerbeto tekstūrą, o po sočios vakarienės maloniai nustebins savo gaivumu. Naminius ledus geriausia suvalgyti per 1–2 savaites, kol neprarado skonio ir tekstūros.
Reikės:
- 200 g šviežių braškių,
- 350 g 10 % riebumo jogurto (tikro graikiško arba turkiško),
- 250 ml 35 % riebumo grietinėlės,
- 70 g + 2 šaukštų medaus.
Gaminame:
1. Grietinėlę su 70 g medaus pašildykite nedideliame puode ant mažiausios kaitros, išmaišykite, kad medus ištirptų. Nukelkite nuo kaitros ir palikite atvėsti.
2. Braškes supjaustykite, dėkite į nedidelį puodą ar prikaistuvį su likusiais 2 šaukštais medaus ir 5 minutes neaukštoje kaitroje pakaitinkite.
3. Braškes išgriebkite ir atidėkite, o skystį kaitinkite dar 7-8 minutes, kad nusigaruotų ir sutirštėtų. Sumaišykite su braškėmis ir palikite atvėsti.
4. Grietinėlės masę sumaišykite su jogurtu. Įmaišykite braškes. Palikite, kad visiškai atvėstų.
5. Paruošimas naudojant automatinę ledų mašiną. Masę supilkite į ledų mašinos vidų ir nustatykite 45 minučių režimą. Sušalusius ledus perkelkite į sandarų indą ir dėkite į šaldymo kamerą bent 1 val., kad masė pilnai sutvirtėtų.
6. Paruošimas rankomis. Pilnai atvėsusią ledų masę supilkite į sandarų indą ir dėkite į šaldiklį. Kas pusvalandį masę ištraukite iš šaldiklio ir gerai išmaišykite šaukštu. Kartokite šį žingsnį, kol ledai visiškai sustings, tai užtruks apie 2-3 valandas. Ledų masės maišymas būtinas tam, kad nesusiformuotų stambūs ledo kristalai. Maišydami šaukštu imituojame ledų mašiną, kurios principas yra nuolat maišyti šąlančią masę ir taip laužyti besiformuojančius ledo kristalus, sukuriant kreminę tekstūrą. Jei ledų masės nemaišytume, ji sušaltų į kietą ledo gabalą.
„Iki“ inf.