Vasario pirmasis sekmadienis ypatingas tiems, kas mėgsta cepelinus. Tądien švenčiama Pasaulinė cepelinų diena, todėl visi raginami jais pasimėgauti. Vieni juos gamina patys, kiti žvalgosi, kur įsigyti pusgaminių, treti išsiruošia jų paskanauti į kavinę.
Cepelinai gaminami iš bulvių tešlos ir įvairių įdarų, dažniausiai mėsos, varškės ar grybų. Skiriasi savo forma ir dydžiu, o patiekiami su spirgučiais, grietine, sviesto padažu ar kitais padažais.
Aurelija SERVIENĖ
Ar žinojote, jog jau dvejus metus iš eilės kiekvieną trečiadienį skaniausi cepelinai verdami Mitkaičiuose?
Bendruomenės namuose sukasi darbščiosios šeimininkės Rita Striaukienė ir Ilona Jonuškevičienė. Joms talkina Mitkaičių bendruomenės pirmininkė Augenija Gecevičienė.
Cepelinus moterys gamina pačios iš Mitkaičių apylinkėse užaugintų bulvių. Verda juos kiekvieną trečiadienį, tačiau būtina pasiskambinti iš vakaro ir pateikti užsakymą, kiek didžkukulių jums reikės, ir jau kitą dieną skaniai pietausite.
Pirmininkė atviravo, jog dideliu užsakymų skaičiumi negalinčios pasigirti, parduodančios nuo penkių iki dešimties porcijų. Daugiausia jų virtus cepelinus valgo vietiniai gyventojai. Žinoma, juos ragauja ir pačios šeimininkės. Cepelinai čia gaminami iš tarkuotų ar virtų bulvių, su mėsa, varške ar plautukais. Kartais meniu paįvairinamas žemaičių blynais.
Mitkaičių kaimo bendruomenė garsėja ir kitais čia gaminamais skanėstais: įvairiomis bandelėmis, duonos tortais, skruzdėlynais, vieno kąsnio sumuštinukais, žagarėliais ir kt.