Ką skanaus pasigaminti iš bulvių? „Iki“ kulinarai dalijasi trimis idėjomis, kurioms neprireiks nei įmantrių ingredientų, nei daug laiko – bus sotu, o sutaupysite ir laiko, ir pinigų.
Vokiškos bulvės su kopūstais
Tai yra klasikinis Lenkijos Silezijos ir Vokietijos virtuvės patiekalas. Jis gali būti savarankiškas patiekalas arba priedas prie mėsos gabalėlio. Šis kopūstų ir bulvių derinys iš pradžių gali pasirodyti keistai, tačiau kartą paragavę jo – užkibsite.
Reikės:
- 1 kg šviežių bulvių,
- 500-700 g raugintų kopūstų,
- 1 svogūno,
- druskos, pipirų,
- lauro lapų,
- kvapiųjų pipirų,
- šaukšto riebalų,
- pasirinktinai: 100 g rūkytos šoninės.
Gaminame:
1. Bulves nulupkite, nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Kopūstus sudėkite į kitą puodą, užpilkite vandeniu, įberkite kvapiųjų pipirų ir lauro lapų. Virkite, kol suminkštės.
2. Virtas bulves nusausinkite ir sutrinkite. Svogūną apkepkite riebaluose, kol taps auksinės spalvos. Per tą laiką taip pat galite pakepinti šoninę.
3. Į bulves sudėkite virtus kopūstus, keptą svogūną ir šoninę. Pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Patiekalas turi būti kreminės konsistencijos.
Bulvinis blynas su sūriu ir kiaušiniu
Pietūs bus gardūs ir sotūs, jei gaminsite bulvinius blynus su kiaušiniu. Kepkite ir valgykite iškart, kol patiekalas dar karštas. Neabejotinai – ši bulvinių blynų su kiaušiniu versija jūsų virtuvėje įsitvirtins ilgam.
Reikės:
- 300 g šviežių bulvių,
- 2 kiaušinių,
- 1/2 svogūno,
- 40 g kvietinių miltų,
- druskos, pipirų,
- 10 g kietojo sūrio,
- šviežių krapų,
- aliejaus.
Gaminame:
1. Bulves sutarkuokite burokine tarka, pagardinkite druska, išmaišykite ir uždengę palikite 10 minučių pastovėti. Tuomet tarkius supilkite į kiaurasamtį į paspausdami nusunkite.
2. Į tarkius įmuškite vieną kiaušinį, suberkite pusę smulkinto svogūno, suberkite miltus, druskos, pipirų ir išmaišykite.
3. Į keptuvę pilkite aliejaus kepimui ir dėkite tarkius taip, kad gautumėte blyną su skylute viduryje.
4. Kai viena blyno pusė apkeps, apverskite, o į jo vidurį įleiskite kiaušinį.
5. Iškepusį blyną su kiaušiniu perkelkite į lėkštę ir ant viršaus užtarkuokite kietojo sūrio. Puoškite šviežių krapų šakelėmis ir nieko nelaukdami skanaukite.
Ispaniškas omletas su bulvėmis
Tortilla de patatas, arba ispaniškas omletas, ne vieną nustebins. Bulvės vos su keliais priedais suskambs naujai, ir vienos porcijos pakaks ilgam.
Reikės:
- ½ kg šviežių bulvių,
- 6 kiaušinių,
- ½ didesnio svogūno arba 1 mažo,
- 60 ml aliejaus,
- 50 ml pieno,
- druskos, pipirų.
Gaminame:
1. Bulves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite juostelėmis.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite bulves ir kepkite, kol suminkštės, apie 20 minučių. Retkarčiais pamaišykite, kad nesudegtų. Tada sudėkite svogūną ir kepkite, kol taps permatomas.
3. Kol daržovės kepa, į didelį dubenį įmuškite kiaušinius ir suplakite juos su pienu, pipirais ir druska.
4. Paruoštas bulves ir svogūnus sudėkite į dubenį su kiaušiniais, išmaišykite. Gautą masę sudėkite atgal į keptuvę, išlyginkite ir uždenkite dangčiu. Viską kepkite ant vidutinės ugnies, kol įgaus auksinę spalvą. Tada apverskite į kitą pusę ir kepkite apie 5-6 minutes. Paruoštą omletą patiekite su šviežia duona ir sultingomis daržovėmis.
„Iki“ inf.