• Pagrindinis
  • Kontaktai
  • Prenumeratos kaina
  • Reklama
  • Balsavimų archyvas
  • Pranešk naujieną
Telšių žinios - Telšių apskrities laikraštis
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video
No Result
View All Result
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video
No Result
View All Result
Telšių žinios - Telšių apskrities laikraštis
No Result
View All Result

Mi­ty­ba va­sa­rą: ne­pa­mirš­ki­te hi­gie­nos ir sau­gos

Telšių žinių redakcija
25 liepos, 2023
Kitos aktualijos, Pirmas puslapis, Pirmas puslapis
0

Va­sa­rą daž­nas gy­ven­to­jas iš­ky­lau­ja ir mais­tą ga­mi­na gam­to­je, mė­gau­ja­si uo­go­mis ir dar­žo­vė­mis, val­go vie­šo­jo mai­ti­ni­mo įmo­nė­se. Ar mais­tas bu­vo sau­gus, su­si­mąs­to­me tik pa­ju­tę ne­ga­la­vi­mus, ta­čiau, anot spe­cia­lis­tų, va­sa­rą tu­rė­tu­me bū­ti ypač bud­rūs – var­to­jant ne­sau­gų mais­tą pa­di­dė­ja ri­zi­ka ap­si­nuo­dy­ti, už­si­krės­ti in­fek­ci­jo­mis.

Pa­si­do­mė­jo­me mais­to pre­kių par­duo­tu­vė­se ir mai­ti­ni­mo įstai­go­se vyk­do­mos kont­ro­lės re­zul­ta­tais, ap­si­nuo­di­ji­mų si­tua­ci­ja Tel­šiuo­se.

Mo­ni­ka GIRD­VAI­NĖ

Va­sa­rą pa­dau­gė­ja ap­si­nuo­di­ji­mų

Re­gio­ni­nės Tel­šių li­go­ni­nės Priė­mi­mo-sku­bio­sios pa­gal­bos sky­riaus ve­dė­ja Gied­rė Gird­vai­ny­tė „Tel­šių ŽI­NIOMS“ sa­kė, kad vasaros pradžioje, kaip ir kas­met pra­si­dė­jus uo­gų se­zo­nui, į sky­rių at­vyks­ta ne­ma­žai ap­si­nuo­di­ji­mo simp­to­mus tu­rin­čių pa­cien­tų, žar­ny­no in­fek­ci­jo­mis už­si­krė­tu­sių as­me­nų.

„Pra­si­dė­jus uogų se­zo­nui, mau­dy­nėms, jau­čia­mas to­kių pa­cien­tų pi­kas – tiek vai­kai, tiek ir suau­gu­sie­ji vi­du­riuo­ja, ve­mia. Bū­na, vai­kai be­si­mau­dy­da­mi gurkš­nį van­dens nu­ry­ja, su­val­go ne­plau­tų uo­gų, ne­tin­ka­mos ko­ky­bės mais­to“, – apie pa­cien­tų nu­si­skun­di­mus kal­bė­jo sky­riaus ve­dė­ja.

G. Gird­vai­ny­tės tei­gi­mu, at­si­ra­dus ne­ga­la­vi­mams vie­niems pa­cien­tams už­ten­ka pir­mi­nės pa­gal­bos, tin­ka­mos mi­ty­bos, ta­čiau pa­si­tai­ko ir rim­tes­nių at­ve­jų, kai bū­ti­nas sta­cio­na­ri­nis gy­dy­mas li­go­ni­nė­je.

„Svar­biau­sia yra lai­ky­tis hi­gie­nos – plau­ti ran­kas, uo­gas, vai­sius, steng­tis mo­ky­ti vai­kus, kad ne­nu­ry­tų tel­ki­nių van­dens mau­dy­da­mie­si. Taip pat svar­bi mais­to sau­ga – jei­gu ky­la įta­ri­mas, kad mė­sa ar ki­ti grei­tai gen­dan­tys mais­to pro­duk­tai pra­stos ko­ky­bės, jų jo­kiu bū­du ne­val­gy­ti. Rei­kia sau­go­tis, net ir per ato­sto­gas, nors ir no­ri­si at­si­pa­lai­duo­ti“, – pa­brė­žė Priė­mi­mo-sku­bio­sios pa­gal­bos sky­riaus ve­dė­ja.

Pre­ky­bos vie­to­se – ma­ža­reikš­miai pa­žei­di­mai

Kaip in­for­ma­vo Vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos (VMVT) Tel­šių de­par­ta­men­to vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė-mais­to pro­duk­tų ins­pek­to­rė Auš­ra Jo­ku­baus­kie­nė, dau­giau­sia pra­ne­ši­mų iš var­to­to­jų 2022 me­tais dėl mais­to pro­duk­tų ko­ky­bės Tel­šių de­par­ta­men­te už­re­gist­ruo­ta žie­mos mė­ne­siais, konk­re­čiai sau­sį, taip pat dau­giau pra­ne­ši­mų gau­ta lie­pos mė­ne­sį.

„Per pir­mus pen­kis šių me­tų mė­ne­sius Tel­šių de­par­ta­men­te re­gist­ruo­ti dvi­de­šimt du var­to­to­jų pra­ne­ši­mai, iš ku­rių pa­si­tvir­ti­no du. Var­to­to­jų pra­ne­ši­mų dėl mais­to sau­gos ar ko­ky­bės pa­žei­di­mų pre­ky­bos vie­to­se Tel­šių ra­jo­ne gegužės–birželio mė­ne­siais ne­gau­ta. Bu­vo vyk­do­mi pa­tik­ri­ni­mai įgy­ven­di­nant Jung­ti­nio ope­ra­ci­jų cent­ro už­duo­tis kar­tu su Vals­ty­bi­ne mo­kes­čių ins­pek­ci­ja. Taip pat at­lik­ti ne­pla­ni­niai pa­tik­ri­ni­mai Tel­šių, Ak­me­nės ir Ma­žei­kių ra­jo­nuo­se pre­ky­bos įmo­nių dėl įta­ri­mo pre­ky­ba ga­li­mai su­klas­to­tais mais­to pro­duk­tais. Sus­tab­dy­ta 2 131 kg įvai­rių mais­to pro­duk­tų, vyks­ta ty­ri­mas“, – apie kont­ro­lės re­zul­ta­tus in­for­ma­vo A. Jo­ku­baus­kie­nė.

Spe­cia­lis­tės tei­gi­mu, pla­ni­nių pa­tik­ri­ni­mų me­tu daž­niau­siai nu­sta­to­mi ma­ža­reikš­miai pa­žei­di­mai, ne­tu­rin­tys įta­kos mais­to sau­gai, kaip, pa­vyz­džiui, iš­si­dė­vė­ju­si grin­dų dan­ga, kau­pia­ma ne­nau­do­ja­ma įran­ga ir pan. Ta­čiau pa­si­tai­ko at­ve­jų, kai iš­ty­rus mė­gi­nį nu­sta­to­ma pa­žei­di­mų. Pa­vyz­džiui, ba­lan­džio mė­ne­sį per pla­ni­nį pa­tik­ri­ni­mą at­rin­kus ir iš­ty­rus ki­vius nu­sta­ty­ta pes­ti­ci­dų.

Įmo­nei už­draus­ta tiek­ti į rin­ką 100 kg ki­vių iš Grai­ki­jos, tai­ky­tos po­vei­kio prie­mo­nės.

Mai­ti­ni­mo įstai­go­se si­tua­ci­ja la­bai ge­ra

Kal­bin­ta vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė-mais­to pro­duk­tų ins­pek­to­rė sa­kė, kad var­to­to­jų pra­ne­ši­mų dėl mais­to pa­tie­ka­lų sau­gos ir ko­ky­bės Tel­šių ra­jo­no vie­šo­jo mai­ti­ni­mo įstai­go­se ge­gu­žės ir bir­že­lio mė­ne­siais ne­gau­ta.

„Ka­dan­gi Tel­šių de­par­ta­men­tas 2023 m. nė­ra ga­vęs in­for­ma­ci­jos iš Na­cio­na­li­nio vi­suo­me­nės svei­ka­tos cent­ro prie Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos Tel­šių de­par­ta­men­to dėl ga­li­mų ap­si­nuo­di­ji­mo mais­tu at­ve­jų, ma­no­me, kad si­tua­ci­ja yra la­bai ge­ra. Tik­ri­ni­mų me­tu pa­žei­di­mų pa­si­tai­ko, bet jie daž­nu at­ve­ju su­si­ję su pa­ruoš­tų pus­ga­mi­nių ko­ky­be, pa­tal­pų hi­gie­na, bet ne mais­to sau­ga“, – apie si­tua­ci­ją mai­ti­ni­mo įstai­go­se kal­bė­jo Tel­šių de­par­ta­men­to spe­cia­lis­tė.

In­for­muo­ja­ma, kad Tel­šių de­par­ta­men­tas vyk­do kont­ro­lę vi­sų mais­to tvar­ky­mo su­bjek­tų, esan­čių Tel­šių, Plun­gės, Ma­žei­kių, Ak­me­nės ra­jo­nų ir Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bė­se. Nep­la­ni­niai pa­tik­ri­ni­mai at­lie­ka­mi ga­vus ki­tų kom­pe­ten­tin­gų įstai­gų in­for­ma­ci­ją, pa­gal gau­tus var­to­to­jų skun­dus, esant ekst­re­ma­lioms si­tua­ci­joms ar­ba vyk­dant tam tik­ro sek­to­riaus ne­pla­ni­nius pa­tik­ri­ni­mus (ak­ci­jas) pa­gal VMVT di­rek­to­riaus įsa­ky­mus.

De­par­ta­men­to pa­rei­gū­nai taip pat tei­kia kon­sul­ta­ci­jas as­me­nims, pra­de­dan­tiems veik­lą, dir­ban­tiems ne vie­ne­rius me­tus, ka­dan­gi rei­ka­la­vi­mai nuo­lat kei­čia­si, vers­lui ky­la klau­si­mų, o spe­cia­lis­tai ga­li su­teik­ti kom­pe­ten­tin­gą at­sa­ky­mą. Tel­šių de­par­ta­men­to pa­rei­gū­nai taip pat or­ga­ni­zuo­ja mo­ky­mus ir da­ly­vau­ja su­si­ti­ki­muo­se. Vie­nas iš pa­sta­rų­jų – su­si­ti­ki­mas su vai­kų va­sa­ros sto­vyk­lų or­ga­ni­za­to­riais dėl vai­kų mai­ti­ni­mo or­ga­ni­za­vi­mo.

Pa­ta­ri­mai ga­mi­nant mais­tą

Šil­tuo­ju me­tų lai­ku ūmių žar­ny­no in­fek­ci­jų pro­trū­kių pa­vo­jus ypač išau­ga, to­dėl mais­to ruo­ši­mo hi­gie­na la­bai svar­bi tiek vie­šo­jo mai­ti­ni­mo įmo­nių dar­buo­to­jams, tiek ir mais­tą ruo­šian­tiems na­muo­se. VMVT spe­cia­lis­tai pa­ta­ria, kaip tin­ka­mai tvar­ky­ti mais­tą ir iš­veng­ti svei­ka­tos pro­ble­mų:

• Lai­ky­ki­tės hi­gie­nos rei­ka­la­vi­mų. Ran­kas pri­va­lo­ma plau­ti ir pri­rei­kus de­zin­fe­kuo­ti prieš pra­de­dant tvar­ky­ti mais­tą, pa­si­nau­do­jus tua­le­tu, tu­rė­jus są­ly­tį su už­terš­tais daik­tais (pvz., lie­tus gy­vū­nus, šiukš­lia­dė­žę ir pan.), dir­bus su neap­do­ro­tais mais­to pro­duk­tais ir ža­lia­vo­mis, prieš lie­čiant ga­ta­vą mais­tą ir vi­sa­da, kai yra bū­ti­na.

• Prieš pra­dė­da­mi var­to­ti ar ap­do­ro­ti, kruopš­čiai po te­kan­čiu van­de­niu nu­plau­ki­te vai­sius ir dar­žo­ves.

• Tin­ka­mai ir su tam skir­to­mis prie­mo­nė­mis plau­ki­te ir va­ly­ki­te vir­tu­vės įran­gą, pa­vir­šius, prie­mo­nes, pjaus­ty­mo in­ven­to­rių, ku­rį nau­do­jo­te mais­tui ruoš­ti.

• Mais­to tvar­ky­mo pa­tal­po­se, vir­tu­vė­se ne­tu­ri bū­ti vabz­džių, ken­kė­jų ir ki­tų gy­vū­nų, ga­lin­čių už­terš­ti ruo­šia­mą mais­tą.

• At­šil­do­mą mė­są, paukš­tie­ną, ki­tas ža­lia­vas lai­ky­ki­te at­ski­rai nuo ki­tų pro­duk­tų, kad iš­veng­tu­mė­te su­si­da­riu­sio skys­čio pa­te­ki­mo ant ša­lia esan­čių mais­to pro­duk­tų ar ža­lia­vų.

• Šal­dy­tu­ve mais­tą lai­ky­ki­te už­da­ruo­se in­de­liuo­se, kad jis ne­si­lies­tų su ter­miš­kai neap­do­ro­tais pro­duk­tais (siek­da­mi iš­veng­ti kryž­mi­nės tar­šos). Ža­lią mė­są, paukš­tie­ną bei žu­vį šal­dy­tu­ve lai­ky­ki­te že­mes­nė­je len­ty­no­je nei pa­ruoš­tus var­to­ti mais­to pro­duk­tus.

• Ruo­šiant mais­tą iš ter­miš­kai neap­do­ro­tos mė­sos, paukš­tie­nos, jū­rų gė­ry­bių, kiau­ši­nių, ne­plau­tų dar­žo­vių, uo­gų, re­ko­men­duo­ja­ma nau­do­ti skir­tin­gą spal­vi­nį in­ven­to­rių, pvz., pei­lius, pjaus­ty­mo len­te­les.

• Pa­ga­min­tas mais­tas tie­sio­giai per nau­do­ja­mus daik­tus ar as­me­nų, tvar­kan­čių mais­tą, ran­kas ne­ga­li lies­tis su anks­tes­nių mais­to tvar­ky­mo eta­pų pro­duk­tais.

• Prieš pra­dė­da­mi ga­min­ti, tin­ka­mai įver­tin­ki­te tu­ri­mas ža­lia­vas: ar nė­ra pa­ki­tu­si jų iš­vaiz­da, kva­pas, kon­sis­ten­ci­ja, ar ne­pa­si­bai­gęs tin­ka­mu­mo var­to­ti ter­mi­nas.

• Mais­tą ruoš­ki­te ir ga­min­ki­te pa­gal ga­min­to­jo nu­ro­dy­tą inst­ruk­ci­ją.

• Prieš var­to­ji­mą tin­ka­mai ter­miš­kai ap­do­ro­ki­te paukš­tie­ną, mė­są, kiau­ši­nius, jū­rų gė­ry­bes.

• Ši­lu­ma ap­do­ro­ja­mų pro­duk­tų vi­du­ti­nė tem­pe­ra­tū­ra tu­ri pa­siek­ti ne ma­žiau kaip +75 °C. Pro­duk­to vi­di­nei tem­pe­ra­tū­rai įver­tin­ti nau­do­ki­te mais­tui skir­tą ter­mo­met­rą.

• Jei pa­ga­min­tas mais­tas yra lai­ko­mas ši­lu­mą pa­lai­kan­čiuo­se in­duo­se ar įren­gi­niuo­se, juo­se re­ko­men­duo­ja­ma pa­lai­ky­ti apie +70 °C tem­pe­ra­tū­rą iki pa­tie­ki­mo.

• Ne­pa­li­ki­te pa­ga­min­to mais­to kam­ba­rio tem­pe­ra­tū­ro­je il­giau nei 2 val. – ne­su­var­to­tą, ter­miš­kai ap­do­ro­tą mais­tą ir grei­tai gen­dan­čius pro­duk­tus lai­ky­ki­te šal­dy­tu­ve (nuo 0 °C iki 4 °C tem­pe­ra­tū­ro­je) ar­ba taip, kaip nu­ro­do ga­min­to­jas.

• Šal­dik­ly­je tu­rė­tų bū­ti pa­lai­ko­ma ne aukš­tes­nė kaip -18 °C tem­pe­ra­tū­ra.

• Prieš pa­tiek­da­mi var­to­ti pa­ruoš­tą mais­tą lai­ky­ki­te jį karš­tą (vi­du­ti­nė pa­tie­ka­lo tem­pe­ra­tū­ra tu­rė­tų bū­ti +63 °C).

• Už­šal­dy­tus mais­to pro­duk­tus ati­tir­pin­ti rei­kia šal­dy­tu­ve, mik­ro­ban­gų kros­ne­lė­je ar­ba po te­kan­čio van­dens sro­ve. Ati­tir­pin­ti mais­tą kam­ba­rio tem­pe­ra­tū­ro­je ne­sau­gu! Su­šal­dy­tas dar­žo­ves, uo­gas, ža­lu­my­nus re­ko­men­duo­ja­ma iš­kart ter­miš­kai ap­do­ro­ti, prieš tai neat­šil­džius.

• At­vė­sin­tas karš­tas mais­tas tu­ri bū­ti lai­ko­mas šal­dy­tu­ve ne aukš­tes­nė­je kaip +4 °C tem­pe­ra­tū­ro­je ne il­giau nei 24 va­lan­das.

• Pa­kar­to­ti­nai pa­šil­dy­tas mais­tas tu­ri bū­ti su­var­to­tas per 2 va­lan­das.

• Mais­tui ruoš­ti nau­do­ki­te ge­ria­mą­jį van­de­nį, sau­gius pro­duk­tus ir ža­lia­vas.

• Pir­me­ny­bę tei­ki­te švie­žiems, kuo ma­žiau ap­do­ro­tiems, na­tū­ra­liems mais­to pro­duk­tams.

• Ne­nau­do­ki­te mais­to pa­si­bai­gus „Tin­ka var­to­ti iki“ da­tai.

Kitas įrašas

Že­mai­ti­jo­je links­mai lai­ką lei­do ūki­nin­kai iš vi­sos ša­lies

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

CAPTCHA vaizdas
Atkurti Vaizdą

*

Video rekomendacijos:

Taip pat skaitykite:

Pirmas puslapis

Ge­ros nau­jie­nos Tel­šių ar­chy­ve
Tūkstančiai kilometrų – dviračiais
Mo­ky­to­jų kū­ry­biš­ku­mo sto­vyk­la Ry­go­je: lie­tu­viai drau­ge su lat­viais ir da­nais kū­rė šiuo­lai­ki­nių ino­va­ty­vių pa­mo­kų pla­nus
Tel­šių spor­to ir rek­rea­ci­jos cent­ro spor­ti­nin­kams – pa­dė­kos ir bai­gi­mo pa­žy­mė­ji­mai
Už iš­ti­ki­my­bę Že­mai­ti­jos kul­tū­rai pa­gerb­ta S. Da­cie­nė
Tel­šiuo­se įkur­tas LEO klu­bas

Žemaičių kultūra

Kur augai tu, šventasis Kryžiaus medi?
Kuopos gretose – jau pustrečio šimto šaulių
Seime eksponuojama Sigito Strazdausko nuotraukų paroda
Plungės miestui – krašto kūrėjų darbų parodos
Nuo Lopaičių piliakalnio sklido lietuviško ir latviško folkloro muzika
Iškilus miškotvarkininkas Jonas Daniulis gimė Sedoje

Laisvalaikis

Tūkstančiai kilometrų – dviračiais
Tel­šių spor­to ir rek­rea­ci­jos cent­ro spor­ti­nin­kams – pa­dė­kos ir bai­gi­mo pa­žy­mė­ji­mai
Įteik­ti dip­lo­mai VDA Tel­šių fa­kul­te­to ab­sol­ven­tams
Vėl pra­si­dė­jo ke­lio­nės
Sveikos bananinės spurgytės
Izraelio kinas Telšiuose: žiūrovai kviečiami į nemokamus seansus

Sveikata

Kei­čia­si gy­dy­mo įstai­gų ver­ti­ni­mas: at­si­žvelgs ne tik į veik­lą ir fi­nan­sus, bet ir į po­žiū­rį į pa­cien­tą
Siū­lo­ma plės­ti de­fib­ri­lia­to­rių tink­lą: lai­ku su­teik­ta pa­gal­ba pa­dė­tų iš­gel­bė­ti tūks­tan­čius žmo­nių
Sveikatos priežiūra šiuolaikiniame pasaulyje
Kodėl profesionali burnos higiena svarbi net tiems, kurie valosi dantis du kartus per dieną?
Patarimai į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvų taukus
Iš Ma­ro­ko į Tel­šius: gy­dy­to­jas Ham­za Bou­boual sa­vo pa­šau­ki­mą ra­do Lie­tu­vo­je
No Result
View All Result

Laikraštis

Apklausa

Pasak atlikto tyrimo, kas antras vaikas Lietuvoje nesikalba apie savo problemas su tėvais ar seneliais ir jaučiasi vieniši. Kaip manote – ar jūsų vaikai jums pasipasakoja apie bėdas?

Rezultatai

Loading ... Loading ...
  • Archyvas

Orai

Orai Telšiuose
Orai
Orai Telšiuose 2 savaitėms
  • Naujienos
  • Teminiai puslapiai
  • Teisėsauga
  • Laisvalaikis
  • Archyvas
  • Prenumeratos kaina
  • Reklama
  • Kontaktai

Visos teisės saugomos © 2021 tzinios.lt

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
No Result
View All Result
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video

Visos teisės saugomos © 2021 tzinios.lt

Skip to content
Open toolbar Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • Nuorodos pabraukimasNuorodos pabraukimas
  • Skaitomas šriftasSkaitomas šriftas
  • Reset Reset