Nors kas dešimtas pasaulio gyventojas badauja, kasmet išmetama virš 2,5 milijardo tonų maisto produktų. Preliminariais skaičiavimais, vien Lietuvoje, kiekvienas gyventojas išmeta apie 60 kg maisto produktų, kurie dar gali būti suvartojami. Lietuvoje pirmą kartą sudarytas šalies maisto vartojimo įpročių žemėlapis parodė, kurios Lietuvos apskritys pasižymi atsakingu požiūriu, o kurioms dar reikia pasistengti. Nors bendrai žvelgiant tarp Lietuvos apskričių atotrūkis nėra didelis, Telšių apskritis lieka viduryje.
Pirmasis toks žemėlapis Lietuvoje
Šalies maisto vartojimo tvarumo žemėlapis pirmą kartą sudarytas, didžiausios duonos ir šaldytos produkcijos gamintojos Baltijos šalyse, įmonės „Mantinga“ iniciatyva.
„Kaip vienam didžiausių šalies maisto gamintojų, mums itin svarbi yra maisto švaistymo problema. Pagal atliktą visuomenės nuomonės apklausą parengtas maisto vartojimo įpročių indeksas atskleidžia ne tik gyventojų įpročius bei polinkį išmesti nebevartotinus produktus, bet ir spontaninį maisto gaminių pirkimą, požiūrį į perteklinį vartojimą, kitus svarbius tvaraus maisto įsigijimo ir vartojimo aspektus“, – sako „Mantinga Group“ generalinis direktorius Mantas Agentas.
Šia iniciatyva norima atkreipti visuomenės dėmesį į maisto švaistymo problemą, taip pat paskatinti atsakingą maisto pirkimą, suplanavus savo poreikius.
Lietuvos apskričių maisto vartojimo įpročių žemėlapis sudarytas remiantis „Spinter tyrimų“ atlikta reprezentatyvia visuomenės apklausa. Tyrimo rezultatus nulėmė skirtingų aštuonių tvaraus vartojimo aspektų visuma, pagal kurią kiekvienai šalies apskričiai priskirtas atsakingo maisto vartojimo įpročių indeksas (balai nuo 1 iki 10).
Maistą išmeta beveik 60 proc. telšiškių
Atlikus visuomenės apklausą paaiškėjo, jog Telšių apskritis liko viduryje tvaraus maisto vartojimo atžvilgiu (priskirtas indeksas – 7,6 balo iš 10), turima ir pozityviai nuteikiančių, ir šiek tiek atsakingumo pritrūkstamų įpročių.
Vienas ryškiausių netvaraus maisto vartojimo bruožų – jo išmetimas. Net 56 % apklausoje dalyvavusių telšiškių teigė, jog jie maždaug kartą ar kelis kartus per mėnesį išmeta jau pagamintą, bet nesuvalgytą maistą. Iš visų apskričių Telšiuose šis rodiklis yra vienas prasčiausių. Pavyzdžiui, tvariausiais įpročiais pasižyminčioje Utenos apskrityje tokių respondentų buvo beveik per pus mažiau.
Kitas su tvariu maisto vartojimu susijusių aspektų – kaip dažnai perkame maisto produktus. Kuo dažniau tai daroma, tuo netvariau – apsipirkimai būna spontaniški, didėja rizika nusipirkti nereikalingų produktų, nesuvartoti turimų. Telšių apskrities gyventojai dažniausiai apsipirkinėja kas 2-3 dienas (52 %), kartą į savaitę maisto produktus perka apie 21 %. Nors apsiperkama gana dažnai, galima pasidžiaugti, kad didžiausia dalis telšiškių (42 %) apsiperka pagal iš anksto sudarytą pirkinių sąrašą, nors kartais apsiperka ir spontaniškai. Beveik 23 % gyventojų apsipirkinėja spontaniškai, kartais su iš anksto sudarytu sąrašu. Tarp Lietuvos apskričių šis rodiklis gana panašus – planingai maistą perka apie 60 % gyventojų, o spontaniškumu pasižymi kas dešimtas respondentas, dažniausiai apsiperkama kas 2-3 dienas.
Paklausus telšiškių, ar jie rinktųsi nestandartinės išvaizdos, prasčiau atrodančią nei įprastai produkciją, didelė dalis – beveik 57 %, atsakė, jog rinktųsi, jei jos kaina būtų mažesnė nei standartinių produktų. Tai populiariausias atsakymas ir kitose Lietuvos apskrityse, o tvariausios šiuo aspektu – Alytaus ir Utenos apskritys.
Pabaigai, dar vienas aspektas – požiūris į maisto švaistymą. Net 70 % telšiškių neigiamai vertina faktą, kad maistas yra išmetamas. Beveik 21 % tai nelabai rūpi, o 11 % galvoja, kad išmesti perteklinius, jau nebetinkamus vartoti produktus yra visiškai normalu. Žvelgiant bendrai į Lietuvos statistiką, didžioji dauguma – daugiau nei 70 proc. maisto išmetimą vertina neigiamai.
Kaip atrodo Lietuva?
Tarp šalies regionų aukščiausią atsakingo maisto vartojimo įpročių indeksą be Utenos pelnė ir antrą vietą dalinasi net trys apskritys, įvertintos 8,1 balo – Alytaus, Tauragės ir Vilniaus. Trečioje vietoje liko Kauno ir Telšių apskritys (po 7,6 balo).
Pagal tyrimo metu nagrinėtų skirtingų kriterijų visumą žemiausios indekso pozicijos atiteko Klaipėdos (7,2 balo), Šiaulių (7,1 balo), Marijampolės ir Panevėžio (7 balai) apskritims, kurios pagal tyrimo rezultatus pateko į nepakankamai tvarų požiūrį turinčių apskričių kategoriją.
„Džiugu, kad nė viena šalies apskritis nepasižymi itin dideliu abejingumu į tvarų maisto pasirinkimą ir vartojimą. Nors visuomenėje turime tiek pakankamai tvarumu besidominčių, tiek abejingiau į maisto švaistymą žiūrinčių šiuo klausimu, tačiau bendrai vertinant tyrimo rezultatus, galime drąsiai teigti, kad Lietuva juda teisinga linkme – vis daugiau šalies gyventojų supranta atsakingo maisto vartojimo svarbą“, – sako M. Agentas.
Lietuvos apskričių maisto vartojimo įpročių žemėlapis sudarytas remiantis „Spinter tyrimų“ atlikta reprezentatyvia visuomenės apklausa. Ji atlikta pernai metų rudenį, apklausoje dalyvavo 1011 respondentų iš visos Lietuvos.
Sužinoti daugiau apie iniciatyvą galima čia: https://www.mantinga.lt/lt/naujienos/sudarytas-maisto-vartojimo-iprociu-zemelapi
Toma Andriušaitytė
kur neismesime maisto, kai nueini parduotuve, nusiperki vaisiu ar duonos ir kita diena duona jau supelyjusi, o vaisius papuves, kaip suprast tai? valgyt negera maista, kad tik % butu mazesni? p.s. nevisada taip buna, bet pasitaiko 🙂
Įdomu, kokią duoną perkate ir kur laikote namie, kad kitą dieną supelyja?
ventos duona maximoje perkama 🙂 laikoma spinteleje 🙂 geriau patiems namie kepti, nei pirkti… ilgiau issilaiko ir skanesne.