• Pagrindinis
  • Kontaktai
  • Prenumeratos kaina
  • Reklama
  • Balsavimų archyvas
  • Pranešk naujieną
Telšių žinios - Telšių apskrities laikraštis
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video
No Result
View All Result
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video
No Result
View All Result
Telšių žinios - Telšių apskrities laikraštis
No Result
View All Result

Tradiciniai balandėliai – šeimos pietų klasika, kuri niekada nenuvilia

Telšių žinių redakcija
6 spalio, 2025
Partnerių informacija
0

Balandėliai – nostalgiškas lietuviškos virtuvės perlas

Balandėliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui primena vaikystę, šeimos susibūrimus ir savaitgalio pietus. Šis tradicinis patiekalas ne tik gardus, bet ir labai sotus. Jo šaknys siekia gilias lietuviškas kulinarines tradicijas, kai paprasti ingredientai virsta ypatingu patiekalu.

Pagrindiniai ingredientai – paprastumas ir skonis

Klasikiniai balandėliai gaminami iš baltagūžio kopūsto, ryžių ir maltos mėsos. Dažniausiai naudojamas kiaulienos arba jautienos faršas, kartais abu maišomi kartu. Įdarui suteikiamas papildomas skonis su svogūnais, prieskoniais ir šlakeliu grietinėlės. Visa tai įvyniojama į švelnius kopūsto lapus ir troškinama aromatingame padaže.

Padažo svarba – grietinės ir pomidorų derinys

Tikrasis skonis atsiskleidžia padaže. Balandėliai troškinami grietinės ir pomidorų padaže, kuris suteikia švelnumo, rūgštumo ir sodrumo. Šis padažas tampa neatsiejama patiekalo dalimi – jis puikiai susigeria į ryžius ir mėsą, suteikdamas visumai harmoningą skonį.

Kaip išgauti tobulą tekstūrą?

Norint, kad balandėliai nebūtų nei per kieti, nei išbirę, svarbu subalansuoti faršo ir ryžių santykį. Ryžius rekomenduojama apvirti iki pusės, kad jie išlaikytų struktūrą, bet nesuirtų troškinimo metu. Kopūsto lapus reikia apvirti kelias minutes, kad jie suminkštėtų ir lengviau susivyniotų.

Kiek laiko troškinti ir kaip patiekti?

Troškinimo trukmė priklauso nuo pasirinktos mėsos – dažniausiai pakanka 45–60 minučių ant silpnos ugnies. Troškinkite uždengtoje keptuvėje arba puode. Patiekti galima su virtomis bulvėmis, bulvių koše ar net vienus, užpiltus tirštu padažu. Nepamirškite pabarstyti šviežių krapų ar petražolių.

Ieškote patikimo recepto?

Jei norite išbandyti laiko patikrintą receptą, rekomenduojame balandeliai – šiame recepte rasite tikslų ingredientų sąrašą, proporcijas ir visas gudrybes, kad šis klasikinis patiekalas pavyktų be priekaištų.

Šiuolaikinės interpretacijos – ar verta eksperimentuoti?

Vis daugiau šeimininkių išbando ir modernius balandėlių variantus: vietoje kopūsto naudoja savojos kopūstą ar net vynuogių lapus, įdarą praturtina daržovėmis, grybais, sūriu. Tačiau net ir šiuolaikinės interpretacijos visada atsiremia į klasikinį pagrindą – ryžius, mėsą ir troškinimą.

Kodėl verta juos gaminti dažniau?

Balandėliai – tai ne tik skanus, bet ir praktiškas pasirinkimas. Jie puikiai tinka gaminti iš anksto, laikyti šaldytuve ar net užšaldyti. Tai ekonomiškas, maistingas ir visai šeimai tinkantis patiekalas, kurį gaminant galima pajusti tikrąją namų šilumą.

Kitas įrašas

DĖMESIO! DĖMESIO!!!

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

CAPTCHA vaizdas
Atkurti Vaizdą

*

Video rekomendacijos:

Taip pat skaitykite:

Pirmas puslapis

Dar vie­na ypa­tin­ga vie­ta mei­lės įža­dams Tel­šių ra­jo­ne – prie Ger­man­to eže­ro
Bulvių ir maltos mėsos apkepas
Vėl siū­lo­ma Tel­šiuo­se įreng­ti gy­vy­bės lan­ge­lį
„Metų ūkis 2025“ – apie derlių, darną ir sunkų darbą
Nuo šyp­se­nos iki pa­gal­bos
NVO skaid­ru­mo stan­dar­to kon­sul­ta­ci­nės dirb­tu­vės Tel­šiuo­se

Žemaičių kultūra

„Atspindžiai“ – dvi dienos teatro ritmu
Folkloro šventė kvietė susitikti Plungėje
Tautodailininkas, kurio rankos kvepia kadagiu
Menininkų tikslas – nufotografuoti Lietuvos bažnyčias naktį  
Paminėtos Konrado Kavecko 120-osios gimimo metinės
Tomas Venckevičius: „Tai yra knyga apie mus – paprastus, bet ne prastus žmones“  

Laisvalaikis

Bulvių ir maltos mėsos apkepas
„Metų ūkis 2025“ – apie derlių, darną ir sunkų darbą
Nuo šyp­se­nos iki pa­gal­bos
Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristato šokio pasaką vaikams „Panama labai graži“
Jau­ni­mo ren­gi­nys „Išd­rįsk 2“
Kū­ry­biš­ka Py­ra­gų die­na „Mastyje“

Sveikata

Vėl siū­lo­ma Tel­šiuo­se įreng­ti gy­vy­bės lan­ge­lį
Ser­ga­mu­mo ro­dik­liai to­liau kren­ta že­myn
Ty­la, ku­ri ser­ga: ko­dėl tu­ri­me kal­bė­ti apie emo­ci­nę svei­ka­tą?
Ser­ga­mu­mas su­ma­žė­jo
Dezodorantai, liemenėlės, nakvišų aliejus: kas iš tiesų didina krūties vėžio riziką?
Gy­dy­to­jas Man­tas Ba­ne­vi­čius: „Kiek­vie­na akis tu­ri sa­vo is­to­ri­ją“
No Result
View All Result

Laikraštis

Apklausa

Kiek laiko per dieną praleidžiate telefone?

Rezultatai

Loading ... Loading ...
  • Archyvas

Orai

Orai Telšiuose
Orai
Orai Telšiuose 2 savaitėms
  • Naujienos
  • Teminiai puslapiai
  • Teisėsauga
  • Laisvalaikis
  • Archyvas
  • Prenumeratos kaina
  • Reklama
  • Kontaktai

Visos teisės saugomos © 2021 tzinios.lt

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
No Result
View All Result
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video

Visos teisės saugomos © 2021 tzinios.lt

Skip to content
Open toolbar Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • Nuorodos pabraukimasNuorodos pabraukimas
  • Skaitomas šriftasSkaitomas šriftas
  • Reset Reset