Juoda ruginė duona daugeliui asocijuojasi su sūriais patiekalais.O kaip skamba derinys su klevų sirupu ar makadamijų riešutais? Maisto tinklaraštininkės, knygos „KitchenJulie“ autorės Julijos Steponavičiūtės įsitikinimu, išskirtinis juodos duonos skonis ir tekstūra leidžia atrasti pačius netikėčiausius skonių derinius, svarbu – nepabijoti eksperimentuoti.
Pasak „Fazer Lietuva“ originalių receptų idėjų partnerės J. Steponavičiūtės, juodą duoną galima derinti su įvairiais produktais bei sukurti ir sūrius, ir saldžius patiekalus.
Receptų kūrėja patiekalų su juoda duona gamybai rekomenduoja rinktis tokią duoną, kurios sudėtyjerasite tik aiškiai suprantamus ingredientus. Svarbu atkreipti dėmesį į duonoje esančiocukraus bei druskos kiekį bei rinktis duoną turinčią daug skaidulinių medžiagų. Įkvėpimui J. Steponavičiūtė dalijasi ir keliais lengvais, burnoje tirpstančiais bei išraiškingais receptais su juoda duona.
Keptas omletas su smidrais ir duonos paplotėliu
Reikės:
- 1 riekės„Bočių“ juodos duonos;
- kelių šviežių smidrų;
- 1 kiaušinio;
- šlakelio tyro alyvuogių aliejaus;
- saujelės kietojo tarkuoto sūrio;
- juodųjų pipirų ir jūros druskos.
Šiam receptui reikalingas nedidelis keramikinis indas, tinkamas kepti orkaitėje. Juodos duonos riekę (šiam receptui rinkausi „Bočių“ juodą duoną) paskrudinu orkaitėje arba skrudintuvėje, iš jos išpjaunu kepimo indo skersmens dydžio pagrindą omletui ir dedu į kepimo indą. Aliejumi patepu indo vidinius kraštus, dedu gabalėliais sulaužytus smidrus ir ant viršaus supilu išplaktą kiaušinį. Pabarstau juodaisiais pipirais, druska ir užtarkuoju sluoksnį kietojo sūrio. Kepu 180°C orkaitėje maždaug 15 min. arba kol omletas išsipučia ir sutvirtėja.
Žalėsių salotos su česnakiniu padažu, pistacijomis ir duonos krutonais
Reikės:
Salotoms:
- 2 riekių„Bočių“ bemielės juodos duonos;
- šaukšto pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus;
- didelės saujos šviežių špinatų;
- didelės saujos šviežios rukolos;
- saujelės smulkintų svogūnų laiškų;
- saujelės smulkintų krapų;
- saujelės smulkintų kepintų ir sūdytų pistacijų branduolių.
Padažui:
- 1–2 šaukštų majonezo;
- 1 šaukšto obuolių arba baltojo vyno acto;
- 1 sutraiškytos česnako skiltelės;
- 1 šaukštelio dižono garstyčių;
- šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
Padažo ingredientus sumaišyti. Juodą duoną (šiam receptui rinkausi „Bočių“ bemielę juodą duoną)supjaustyti nedideliais kvadratėliais, įtrinti aliejumi ir paskleidus skardoje kepti 180°Corkaitėje apie 15 min.,kol taps traškūs. Pravėsusius krutonus sumaišyti su padažu bei salotomis ir patiekti iškart. Puikaus skonio salotas galima valgyti vienas, taip pat patiekti kaip garnyrą.