
Maisto tinklaraštininkė, „Nestoras maistas“ įkūrėja Ieva Greičiūnaitė, dalijasi dviem receptais, kurie tikrai praskaidrins dieną: iš kefyro pagamintu tepamu sūreliu ir puria naan duonele. Puikaus skonio paslaptis – 3,2 proc. riebumo „DVARO“ kefyras!“
Tepamas sūrelis
Jums reikės:
- 0,5 kg 3,2 proc. riebumo „Dvaro“ kefyro
- 1–2 česnako skiltelių
- Saujelės smulkintų petražolių
- Druskos ir pipirų
Gaminimo būdas:
- Vakarop kefyro pakuotę (neišpylus!) įdėkite į šaldiklį ir palikite nakčiai.
- Ryte visiškai sušalusį kefyrą išimkite ir, įvynioję į dvigubą marlės sluoksnį, pakabinkite virš dubens ar puodo, kad lašėdamas atsitirptų.
- Kefyrui atitirpus, marlėje liks tirštas, varškės konsistencijos sūrelis.
- Jį perkelkite į dubenėlį, pagardinkite smulkintu česnaku, petražolėmis, druska bei pipirais. Sumaišykite iki vientisos masės.
- Mėgaukitės užtepdami ant skrebučio ar šviežios duonos.
Naan duonelė
Reikės:
- 150 ml 3,2 proc. riebumo „Dvaro“ kefyro
- 50 ml aliejaus
- ~200 g miltų (gali prireikti šiek tiek daugiau, jei tešla atrodys per lipni)
- 1 a. š. kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos ir cukraus
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų.
- Įpilkite kefyrą ir aliejų, išmaišykite.
- Tešlą minkykite rankomis apie 5 minutes, tuomet įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite 10–15 minučių „pailsėti“.
- Tešlą padalykite į 5 lygias dalis ir suformuokite rutuliukus.
- Ant lengvai miltuoto paviršiaus kiekvieną rutuliuką rankomis suploti ir ištempti iki norimos plokščios duonelės formos.
- Sudėkite duonelę į įkaitintą sausu dugnu keptuvę (aliejaus nereikia), kepkite, kol pradės kilti burbuliukai. Apverskite ir kepkite, kol kita pusė lengvai parus.
- Iškeptas duoneles uždenkite rankšluostėliu ar folija – taip jos išliks minkštos ir šiltos, kol kepa kitos.