UAB „Telsoda“ įsikūrusi Telšių rajone Lauko Sodos miestelyje. Ji veiklą pradėjo nuo paprasčiausio pomidorų padažo gamybos. Šiandien UAB „Telsoda“ vartotojams siūlo ir pomidorų sulčių, morkų ir slyvų nektaro, marinuotų burokėlių ir agurkų, salotų, sriubų ir kt.
Įsikūrė Lauko Sodoje
„Kai ėmė irti Žemaitijos konservų fabrikas, visi specialistai likome be darbo, reikėjo kažko griebtis. Pradėjome ieškoti patalpų, o Lauko Sodoje buvusi bulvių saugykla mums tiko idealiai“, – prisiminė įmonės direktorė Salvinija Milašienė.
1994 m. gruodžio 29 d. UAB „Telsoda“ įregistravo savo įmonę, o nuo 1995 m. birželio 3 d. pradėjo gaminti pirmąją savo produkciją – pomidorų padažą.
„Ėjosi gana neblogai, rinka išsiplėtė, nes kaip tik tuo metu bankrutavo šeši valstybiniai konservavimo fabrikai“, – pasakojo moteris.
UAB „Telsoda“ iš pradžių dirbo vos 15 žmonių, vėliau vis daugėjant darbo – išsiplėtė iki trijų pamainų. „Netrukome pastebėti, kad vien pomidorų padažo nebeužtenka. Gerai rinkoje įsitvirtino ir marinuoti burokėliai, agurkai, salotos, krienai, garstyčios“, – tvirtino pašnekovė.
Tuo laikmečiu įmonei sekėsi puikiai ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos rinkose. Apie 10 metų prekyba klestėjo, bet Rusiją palietusi krizė pakirto ir UAB „Telsodos“ veiklą – prekyba susilpnėjo, pereita prie dviejų pamainų. Dabar konservų fabrike dirba 26 žmonės. Nuo įsikūrimo UAB „Telsodoje“ darbuojasi Jolanta Pašilskienė, Tomas Želvys, Bronė Gyrienė, Janina Jocienė, Adelė Ringienė, Liucija Jurkienė.
Nauja technika
Šiandien UAB „Telsoda“ yra įsigijusi naujos technikos – etiketavimo ir dangtelių uždarymo mašinas. Anksčiau šį darbą atlikdavo rankomis.
„Savo gaminamai produkcijai daržoves, vaisius auginamės ir patys, tačiau didžiąją dalį superkame iš žmonių. Obuolius, burokėlius, morkas dažniausiai perkame iš Telšių rajono gyventojų. Tik agurkų vykstame į Kėdainius“, – sakė pašnekovė.
Metams bėgant ir rinkai išaugus, UAB „Telsodos“ produkciją papildė nauji gaminiai. Nesenai pradėti gaminti džemai, salotos, įvairios sriubos, obuolių ir morkų nektaras. „Stengiamės viską gaminti iš natūralių medžiagų, todėl mūsų produkcija kainuoja šiek tiek brangiau. Tai ne koks praskiestas koncentratas, o grynas vaisius ar daržovė“, – tikino vadovė.
UAB „Telsodos“ produkcija netrukus turėtų pasipuošti naujomis etiketėmis, kuriuose bus akcentuojama, kad ši produkcija yra be konservantų ir sterilizuota.
UAB „Telsoda“ nuo pat pirmųjų įsikūrimo dienų bendradarbiauja su didžiaisias prekybos tinklais. Nemažai metų savo produkciją tiekia į Airiją, dviem lietuvių prekybos įmonėmis. Šeštadieniais superka stiklainius ir prekiauja Telšių turguje.
Tobulinami receptai
Šiuo metu UAB „Telsoda“ nebegamina krienų, mat labai sudėtinga juos gaminti, ypač tarkuoti. Iš apyvartos išimtas ir majonezas, kuriam gaminti, pasak direktorės, reikia atskiro cecho, nes ten, kur gaminamos daržovės, majonezo nepagaminsi.
Kaskart specialistai stengiasi tobulinti konservuotų vaisių ir daržovių receptūrą, pomidorų padažai paįvairinami prieskoniais – svogūnu ir paprika, nesenai į agurkus pradėta dėti garstyčių sėklelių, kurios pagerino skonį.
Per metus UAB „Telsoda“ į apyvartą išleidžia apie 40 000 pusės litro talpos stiklainių pomidorų padažo, apie 60 000 pusės litro talpos stiklainių marinuotų burokėlių, taip pat apie 15 000 trijų litrų talpos stiklainių marinuotų agurkų.
Dabar įmonės vadovai džiaugiasi, kad prekyba šiek tiek atsigauna, apie pusę metų trukęs sąstingis baigėsi.