
„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška sako, kad kiaulienos mentė yra dėkinga mėsa net nepatyrusiems maisto gamintojams – ją sugadinti yra sunku, nereikia jaudintis dėl perkepimo. Kai pabos įprastas guliašas, ji siūlo išbandyti 3 naujus receptus su šviežia kiaulienos mente.
Keptuvėje ruošta kiaulienos mentė grybų padaže
Reikės:
500 g kiaulienos mentės,
300 g grybų,
1 svogūno,
250 ml sultinio,
2 šaukštų sviesto,
druskos ir pipirų,
3 grūdelių kvapiųjų pipirų,
2 lauro lapų.
Gaminame:
1. Mėsą supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska, pipirais ir apkepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos. Iškeptus gabalėlius išimkite iš keptuvės ir atidėkite.
2. Svogūną supjaustykite plunksnelėmis, grybus – griežinėliais. Svogūną pakepinkite riebaluose, likusiuose kepant mėsą, kol jis taps permatomas, tada sudėkite grybus ir viską kepkite 5 min.
3. Prie svogūnų ir grybų sudėkite pakepintus mentės griežinėlius, kvapiuosius pipirus, lauro lapus ir supilkite sultinį. Kartu troškinkite apie 15-20 minučių. Galiausiai padažą pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
4. Patiekite su bulvėmis, kruopomis arba ryžiais, nepamiršdami šviežių daržovių salotų.
Kiaulienos mentė su pomidorais ir morkomis
Reikės:
500 g kiaulienos mentės,
400 g pomidorų,
250 g morkų,
4-5 skiltelių česnako,
maždaug 2 litrų vandens,
aliejaus kepimui,
prieskonių pagal skonį: baziliko, Provanso žolelių, aštriosios ir saldžiosios paprikos, šviežiai maltų spalvotų pipirų, druskos.
Gaminame:
1. Kruopščiai nuplaukite mentę, nusausinkite ją ir supjaustykite kubeliais. Supjaustytą mėsą sudėkite į dubenį, suberkite prieskonius, aliejų ir griežinėliais supjaustytas česnako skilteles. Viską sumaišykite ir palikite šaldytuve, geriausia per naktį.
2. Nulupkite morkas, ir sutarkuokite ant tarkos su didelėmis skylutėmis. Pomidorus perpjaukite skersai, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 2-3 minutes, tada sudėkite į ledinį vandenį. Kai jie atvės, nulupkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais.
3. Keptuvėje nedideliame kiekyje aliejaus apkepkite morkas. Išimkite ir į keptuvę sudėkite mėsą (išimkite pjaustytą česnaką, nes jis sudegs. Jo neišmeskite, jis bus naudingas).
4. Kai mėsa taps auksinė, išimkite ją iš keptuvės. Į keptuvę sudėkite česnaką ir lengvai apkepkite. Kai pajusite jo aromatą, į keptuvę įmeskite susmulkintus pomidorus. Kepkite, kol mišinys taps tirštas. Į gautą padažą sudėkite keptą mėsą ir morkas. Kruopščiai išmaišykite ir šiek tiek pakepinkite, tada įpilkite į keptuvę vandens ir gerai išmaišykite.
5. Kai skystis užvirs, suberkite prieskonius, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies, kol padažas sutirštės ir mėsa išvirs. Jei skystis išgaruoja greičiau nei mėsa suminkštėja, įpilkite vandens ir toliau troškinkite. Patiekite, pavyzdžiui, su bulvėmis ir marinuotomis daržovėmis.
Pistacijomis įdaryta kiaulienos mentė
Reikės:
šviežios kiaulienos mentės,
200 g pistacijų,
1 apelsino,
1 poro,
1 kiaušinio,
1 svogūno,
2 šaukštų medaus.
Sirupui:
100 g rudojo cukraus,
200 ml vandens,
100 ml sojų padažo.
Figų padažui:
400 ml raudonojo vyno,
10 vnt. džiovintų figų,
50 g cukraus,
200 ml mėsos sultinio.
Gaminame:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros.
2. Puode iš cukraus, sojų padažo ir vandens paruoškite sirupą. Leiskite cukrui ištirpti ir atidėkite į šalį. Tuo tarpu kitame puode išvirkite figas su 50 g cukraus, vynu ir mėsos sultiniu. Troškinkite ant lėtos ugnies, kol gausite karamelizuotą padažą.
3. Supjaustykite svogūną ir porą. Apkepkite juos keptuvėje su alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu druskos. Į keptuvę suberkite pistacijas, apelsino žievelę ir medų. Pagardinkite druska ir pipirais. Palikite atvėsti dubenyje ir atidėkite į šalį. Kai atvės, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.
4. Tada kiaulienos mentę giliai įpjaukite iš išskleiskite, kad gautųsi mėsos lakštas. Dėkite ant mėsos daržovių mišinį, suvyniokite ir tvirtai suriškite. Padėkite ant kepimo skardos ir apšlakstykite pasigamintu sirupu.
5. Kepkite orkaitėje 20-30 min. 180 °C temperatūroje, kas 10 min. apšlakstydami sirupu. Tuomet sumažinkite iki 140 °C ir kepkite, kol mėsos vidinė temperatūra pasieks 75 laipsniai.
6. Išimkite iš orkaitės ir palikite bent 20 minučių uždengę aliuminio folija.
7. Patiekite lėkštėje su figų padažu.
„Iki“ komunikacijos inf.