Žarėnuose gyvenantys Sandra ir Stasys Riepšai prieš porą metų ėmėsi verslo – iš natūralių žaliavų, nenaudodami cheminių priedų ir pakaitalų, jie gamina naminę girą ir morkų saldainius. Taip pat laiko vienuolika bičių šeimų.
Naminė gira
Pradžia, S. Riepšienės teigimu, buvusi labai sunki – nelengva užkariauti rinką, rasti savo prekei pirkėją.
„Pradėti verslą investicijų daug nereikėjo, nes viską pradėjome nuo mažų kiekių. Tačiau plečiant veiklą ir investicijos didėja. Tai nėra toks verslas, kuris neštų didžiulį pelną, tai greičiau pavadinčiau turiningu laisvalaikiu. Aš visada džiaugiuosi tais žmonėmis, kurie kažką daro, stengiasi, juda vis pirmyn. Taip gyvena ir mūsų šeima“, – kalbėjo pašnekovė.
Prieš du metus verslą S. ir S. Riepšai pradėjo nuo naminės giros, kurią daryti moteris išmokusi iš savo močiutės, gaminimo. Nors vyras į žmonos sumanymą iš pradžių žiūrėjo gana skeptiškai, visapusiškai mamą palaikė vaikai. Tačiau šiandien Stasys savo nuomonę pakeitė, mat verslas klostosi puikiai, naminę Žarėnų girą pamėgo daugelis rajono gyventojų. Be jos neapsieina nė viena ne tik Riepšų giminės, bet ir daugelio miestų ir miestelių šventė. S. ir S. Riepšus kviečia prekiauti per įvairias muges, renginius ir pan.
„Naminę girą savo reikmėms gaminu nuo jaunystės. Dabar, kai vaikai užauginti, reikia ieškoti, kur save realizuoti. Norėjosi gaminti tai, ko neįsigysi kiekvienoje parduotuvėje. 2009 m. prekyboje pasirodė pirmieji giros buteliukai“, – prisiminė moteris.
Anot šeimininkės, giros receptas paprastų paprasčiausias: gaminama ji iš natūralios duonos, cukraus ir mielių. „Tai yra „gyvas“, labai sveikas produktas, tinkantis vartoti įvairaus amžiaus žmonių grupėms. Jame yra gausu vitamino B. Pastoviai vartojant girą, valosi kepenys, inkstai, gerėja apetitas. Tai labai mėgstamas mūsų šeimos gėrimas“, – pasakojo Sandra.
2010 m. S. ir S. Riepšų naminei Žarėnų girai suteiktas tautinio paveldo sertifikatas.
Morkų saldainiai
Kai giros pirkimas įsibėgėjo, žarėniškiams kilo dar viena idėja – gaminti morkų saldainius, kurių receptas taip pat Sandros močiutės išbandytas. Moteris prisipažįsta jį truputį patobulinusi: pagardino citrina ir apelsinais. Tai ilgas ir daug kantrybės reikalaujantis procesas. Norint pagaminti apie 1 kg saldainių, tenka sugaišti 3 valandas. Iki šiol žarėniškiai sako nėra girdėję, kad kas Lietuvoje gamintų tokius saldainius.
Tiek žarėniškių gira, tiek morkų saldainiai gaminami iš natūralių žaliavų, nenaudojant cheminių priedų ir pakaitalų, todėl jų produkcijos galiojimo laikas gana trumpas: giros – 10 dienų, saldainių – 2 mėnesiai.
Vasarą žmonės daugiau perka girą, vėsesniu metu, ypač jie per šventes, didesnę paklausą turi saldainiai.
S. Riepšienė džiaugiasi, kad artėjantys 2011-ieji bus zuikio metai. Todėl per šias Kalėdas morkų saldainiai gali būti ypač perkami, mat ant jų dėžutės pavaizduotas zuikis.
„Morkas saldainiams auginame patys. Tikimės, kad žaliavos jiems užteksime ir šį sezoną“, – pasakojo Sandra.
Moteris įsitikinusi – jei gamindamas produktą naudoji savo užaugintas žaliavas, garantuoti už kokybę.
Produkcijos kaina
Žarėniškių produkcijos kaina priklauso nuo daugelio dalykų: ją lemia ne tik duonos kainos svyravimai, bet ir kai kur labai brangūs mokesčiai už prekybos vietą. Telšiuose S. ir S. Riepšų produkcijos galima įsigyti turgelyje „Džiugo kalnas“ (Luokės g. ir Plungės g.).
Moteris be galo didžiuojasi savo šeimos nariais. Jie – didžiausi pagalbininkai: „Be savo komandos nepadaryčiau nieko.“
Sandra ir Stasys užaugino tris vaikus: sūnus Antanas gyvena Olandijoje, dukra – Klaipėdoje, keturiolikametis Julius – kartu su tėvais.
Ateities planai
Ateities planų ir minčių Sandra turinti tikrai nemažai, tačiau kalbėti apie tai, esą, dar anksti. Tik lūpų krašteliu prasitarė, kad kurs tik sveikus ir natūralius produktus, o jų gaminių kokybę įvertins vartotojai.