Granatų saldžiomis ir traškiomis sėklomis skanu mėgautis ir vienomis, tačiau verta šį vaisių įtraukti ir į kitų patiekalų bei desertų gamybą.
Granatų kokybę galima lengvai įvertinti pagal jų odelės išvaizdą. Jei ji vientisa, be pažeidimų, galima daryti prielaidą, kad viduje esančios sėklos taip pat yra geros kokybės. Kitas įdomus metodas – granatą vertinti pagal jo skleidžiamą garsą. Tiesiog pirštu lengvai paspauskite granatą. Jei išgirsite būdingą „girgždėjimo“ garsą, granatas yra prinokęs, o viduje esančios sėklos sultingos ir kupinos skonio.
Granatų lukštenimas – tik iš pažiūros yra netvarkingas darbas. Yra įvairiausių būdų, kaip granatus išlukštenti greičiau, patogiau ir švariau. Pavyzdžiui, nupjaukite viršūnėlę ir padarykite 6 vertikalias įpjovas žievelėje, nepažeidžiant pačių sėklų. Išskleidus vaisių kaip žiedlapius, bus lengviau išimti sėklas. Kad būtų dar mažiau netvarkos, sėklas lukštenkite dubenyje vandens – neprisitaškys sulčių.
„Iki“ konditerijos maestro Thierry Lauvray siūlo išbandyti burnoje tirpstantį „panna cotta“ desertą su granato sėklomis.
„Panna cotta“ su granatais
Reikės:
- 2 šviežių granatų,
- 6 želatinos lapelių,
- 450 ml 30 proc. riebumo grietinėlės,
- 50 ml pieno,
- 50 g cukraus,
- vanilės ekstrakto.
Gaminame:
1. 4 želatinos lapelius po vieną pamerkite į šaltą vandenį. Po 5 minučių nusausinkite rankoje.
2. Grietinėlę, pieną, cukrų ir vanilės ekstraktą sudėkite į puodą. Užvirinkite ir atidėkite į šalį.
3. Sudėkite nusausintus želatinos lapelius ir išmaišykite. Atidėkite į šalį, kad atvėstų, retkarčiais pamaišykite. Kai mišinys pradės stingti, perpilkite į stiklines ir palikite šaldytuve kelioms valandoms.
4. 2 želatinos lapelius po vieną pamerkite į šaltą vandenį. Po 5 minučių nusausinkite rankoje.
5. Nulupkite granatą ir perkelkite sėklas į aukštą indą. Sumaišykite jas trintuvu, tada pertrinkite per sietelį. Gautas putas sumaišykite su 100 ml vandens, želatina ir atšaldykite šaldytuve.
6. Kai želė pradės stingti, tolygiai paskirstykite ją ant desertų ir padėkite į šaldytuvą dar maždaug 2 valandoms, kad sustingtų.
7. Prieš patiekdami desertą apibarstykite granatų sėklomis.
„Iki“ inf.