Norint apsisaugoti nuo pavojingų salmonelių bakterijų, būtina laikytis tinkamos rankų higienos ir ruošti maistą tinkamoje temperatūroje.
Ši bakterija į maistą gali patekti ne tik per nepakankamai išvirtus ar iškeptus kiaušinius, paukštieną ar mėsą, bet ir per nešvarias rankas, virtuvės įrankius, indus ar aplinkos paviršius, ant kurių prieš tai buvo užkrėsta žaliava.
Pagrindinės taisyklės, kaip apsisaugoti
Švarūs, tinkamai prižiūrimi virtuvės paviršiai bei įrankiai – jau mažesnė rizika.
Virtuvėje reikia kruopščiai plauti rankas. Visada plauti jas prieš gaminant maistą ir kiekvieną kartą po kiaušinių tvarkymo ar žalios mėsos dorojimo.
Maistui vartoti tik šviežius kiaušinius. Kiaušinius reikia virti bent 5 minutes, kad žūtų pavojingi mikroorganizmai.
Nenaudoti tų pačių įrankių (lentelių, peilių) šviežios mėsos ir daržovių pjaustymui.
Visada užtikrinti, kad visi gyvūninės kilmės produktai būtų tinkamai termiškai apdoroti – vidinė temperatūra turi siekti ne mažiau nei 60 laipsnių.
Vengti maisto su žaliais kiaušiniais arba dalinai termiškai apdorotų patiekalų – tai rizikingesni produktai, nes nepakankamas terminis apdorojimas nesunaikina galimų patogeninių bakterijų.
VMVT inf.
