
Pyragui paruošti prireiks:
• pusės stiklinės nesūdyto „Dvaro“ sviesto (kambario temperatūros)
• 1 stiklinės baltojo cukraus
• 2 didelių kiaušinių
• 2 stiklinių miltų
• 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
• pusės arbatinio šaukštelio jūros druskos
• pusantros stiklinės 30 proc. riebumo „Dvaro“ grietinės
• 2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto
Įdarui reikės:
• ketvirtadalio stiklinės baltojo cukraus
• ketvirtadalio stiklinės rudojo cukraus
• pusantros stiklinės cinamono miltelių
• vienos stiklinės smulkintų pekano (karijų) arba graikinių riešutų
Pyragą galima papuošti ir paskaninti glaistu, kuriam paruošti prireiks:
• pusės stiklinės cukraus pudros
• 1-2 arbatinių šaukštelių pieno
Paruošimas:
Iki 180 °C temperatūros įkaitinkite orkaitę ir paruoškite kepimo indą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus, druską, kepimo sodą bei kepimo miltelius ir atidėkite į šalį.
Atskirame inde elektriniu maišytuvu suplakite sviestą ir baltąjį cukrų, kol gausis purios tekstūros masė. Į ją įdėkite vanilę ir vėl išplakite. Tuomet įmuškite kiaušinius ir dar kartą išplakite, kol viskas gerai susimaišys.
Į gautą masę supilkite pusę prieš tai paruoštų miltų ir atsargiai išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Dėkite pusę grietinės ir dar kartą išmaišykite, o tuomet procedūrą pakartokite įdėdami likusius miltus, o galiausiai – ir likusią grietinę. Viską išmaišę turėtumėte gauti vientisą masę.
Atskirame inde sumaišykite įdarui skirtus ingredientus.
Pusę paruoštos tešlos supilkite į kepimo indą ir suformuokite tolygų sluoksnį. Tešlą apibarstykite puse paruošto cinamono, cukraus ir riešutų įdaro. Dėkite likusią tešlą ir suformuokite dar vieną tolygų sluoksnį. Ant viršaus proporcingai paskirstykite likusį cinamoną su cukrumi ir riešutais.
Kepimo indą 30 minučių dėkite į orkaitę. Ar pyragas tikrai iškepė, galite patikrinti į jo vidurį įsmeigdami smeigtuką. Jei ištrauktas smeigtukas yra švarus, reiškiasi pyragas iškepęs.
Išėmę pyragą iš orkaitės leiskite jam 10-15 minučių atvėsti. Pyrago viršų apšlakstykite iš sumaišytos cukraus pudros ir pieno gautu glaistu. Kvapnus ir minkštas grietininis pyragas paruoštas patiekti!
Mažeikių pieninės vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė