
Dauguma Žemaitijos sostinės kavinių įsikūrusios miesto širdyje, tačiau sėkmingai verslą vystyti galima ir atokiau nuo centro, pramonės rajone. Štai Telšių pakraštyje įsikūrusi kavinė „Po liepa“ tapo tikru traukos centru tiek vietiniams gyventojams, tiek svečiams iš visos Žemaitijos. Ši kavinė garsėja gardžiais patiekalais, didelėmis porcijomis ir ypač čia rengiamais muzikiniais vakarais.
Nelengva pradžia davė gerų rezultatų
Kavinė „Po liepa“ Telšiuose duris atvėrė 2018 metais. Idėja įkurti jaukią kavinę miesto pakraštyje kilo Mantui Radžiui. Kartu su žmona Lina, turinčia ilgametę virėjos darbo patirtį, jie nusprendė įgyvendinti šią svajonę. Taip viskas ir prasidėjo…
Mantas prisimena, kad pradžia nebuvo lengva – viską teko kurti nuo nulio, pasirūpinti patalpų atnaujinimu, sudaryti meniu. Dirbo dieną ir naktį, o ir dabar juokauja, kad jo darbo grafikas iki šiol nepasikeitęs. Jis ir toliau daug dirba, stengiasi dėl savo klientų – nuolat atnaujina patalpas, turi daug planų ir idėjų, todėl vietoje tikrai nestovi.
Dėmesys klientams
Šiuo metu kavinėje dirba septyni darbuotojai, tačiau vasarą jų skaičius išauga. Daugėjant švenčių, plečiasi ir darbuotojų komanda.
Kavinėje švenčių netrūksta – čia užsakomi įvairūs banketai, gimtadieniai, jubiliejai, gedulingi pietūs ir kt. Be to, kavinė siūlo ir maisto pristatymo į kliento pasirinktą vietą paslaugą – tai šiandien yra labai populiaru. Štai praėjusį savaitgalį šeimininkams teko suktis net trijose šventėse, kad patenkintų visų klientų lūkesčius.
Kavinė „Po liepa“ gali priimti iki 60 svečių. Be to, visai neseniai šalia buvo pastatytas jaukus, privatus namelis, kuriame telpa iki 22 žmonių. Ši atskira erdvė labai greitai tapo mėgstama lankytojų.
Muzikiniai vakarai
Kavinė „Po liepa“ garsėja ne tik savo patiekalais, bet ir čia rengiamais muzikiniais vakarais, kurie pritraukia lankytojų ne tik iš Telšių, bet ir iš visos Žemaitijos.
Pasak Manto, šie vakarai labiau skirti tiems, kuriems per trisdešimt – tai nėra naktinis klubas, o vieta, kur galima smagiai praleisti laiką, pašokti ir pabendrauti. Čia rengiami muzikiniai vakarai suburia gerokai per šimtą žmonių ir tampa vis populiaresni.
M. Radžius kalbėjo, jog prisikviesti į muzikinius vakarus atlikėjus nėra lengva, jų kaina kasmet vis kyla aukštyn.
Jau netrukus nedidukėje kavinės scenoje koncertuos Igoris Jermolenko ir vyks karštas vyriško striptizo šou. Planuose – atlikėja Aušrinė ir kt.
Meniu nuolat atnaujinamas
Visus meniu esančių patiekalų receptus kūrė ir iki šiol lankytojus savo išmone bei skoniais džiugina ilgametę patirtį turinti virtuvės šefė Lina.
Dienos pietūs čia pritraukia gausų būrį valgytojų, kurie džiaugiasi ne tik puikiu maisto skoniu ir didelėmis porcijomis, bet ir jaukia aplinka bei maloniu aptarnavimu. Mantui ypač smagu, kai klientai iš kitų miestų užsuka dienos pietų ir stebisi dosniomis porcijomis – daugelis sako, kad yra valgę įvairiose vietose, tačiau tokių didelių porcijų dar niekur nematė. Todėl jie mielai čia sugrįžta dar ne kartą.
Vienas populiariausių kavinės patiekalų – „Ugninis“ kepsnys, ypač mėgstamas vyrų. Moterims labiausiai patinka traški vištiena.
Sekmadieniais kavinėje tvyro tikras žemaitiškos virtuvės kvapas – čia kepami bulviniai vėdarai, verdami įspūdingo dydžio, net 0,5 kg sveriantys, cepelinai, ruošiama tradicinė cibulynė, naminis kastinys, šmakalas ir net jų pačių gaminama naminė gira.
Kavinės savininkas Mantas nestokoja naujų idėjų – artėjant šiltajam sezonui jis planuoja pradėti gaminti šerbetą, ledus ir įvairius gaivinančius kokteilius. Be to, sekmadienius norima paversti dar ypatingesniais, rengiant barbekiu vakarus. Sumanymų savininkams nestinga, tad „Po liepa“ nuolat tobulėja ir džiugina lankytojus naujais pasiūlymais.
Didelės porcijos už gerą kainą
Žvelgdamas į prabėgusius metus Mantas pripažįsta – pradžia buvo sunki. Nelengva ir dabar, ypač dėl mokesčių ir jų nuolatinių pokyčių, tačiau jis nenuleidžia rankų. Užsispyręs žemaitis tvirtai žengia į priekį ir tvirtina, jog jam puikiai sekasi. Mantas atviravo, kad nors iš dienos pietų didelio pelno nesusikrauna, kainų kelti neketina. Jis siekia, kad žmonės gautų dideles porcijas už gerą kainą ir skleistų žinią apie kavinę „Po liepa“. Didžiausią pelno dalį šiuo metu šeimininkai gauna iš įvairių privačių švenčių, banketų organizavimo bei išvažiuojamosios prekybos įvairių renginių metu.
Privalumai ir trūkumai
Paklaustas apie kavinės vietą, kuri yra pramonės rajone, miesto pakraštyje, Mantas mato tiek pliusų, tiek minusų: „Kadangi aplink nėra gyvenamųjų namų, galime netrukdomai rengti muzikinius vakarus, šventes ir leisti muziką garsiau, nesukeldami nepatogumų gyventojams. Tačiau atokesnė vieta reiškia, kad vakarais žmonių užsuka mažiau. Tad situacija nėra nei visiškai gera, nei bloga – tiesiog turi savo privalumų ir trūkumų.“
Planuose – plėsti patalpas
Mantas teigė, kad netolimoje ateityje teks rimtai pagalvoti apie patalpų plėtimą – erdvės jau dabar trūksta tiek lankytojams, tiek atlikėjams. „Didėjantis klientų ratas tik patvirtina, kad „Po liepa“ – vis labiau mėgstama vieta Telšiuose ir už jų ribų“, – didžiavosi M. Radžius.