Vienos iš aktyviausių Telšių rajone Kaunatavos kaimo bendruomenės nariai savo kaimynus ne tik džiugina įvairiais renginiais, įdomiais užsiėmimais, bet ir pavaišina saldžiu pačių gamintu produktu – obuolių sūriu.
Aistas MENDEIKA
Kaunatavos kaimo bendruomenė, įkurta 2005-aisiais, surinko didelį būrį kaimynų ne tik iš gyvenvietės, bet ir iš aplinkinių kaimų. Žmonės gausiai renkasi į įvairius bendruomenės organizuojamus renginius, edukacinius užsiėmimus. Bendruomenė turi ir savo klėtelę, kurioje jaukiai susėda visi norintys pabendrauti, maloniai praleisti laiką.
Užsukus į Kaunatavos kaimo bendruomenės klėtelę iškart į akis krenta lentynose surikiuoti stikliniai indeliai, paketėliai, maišeliai. Juose – bendruomenės narių pagaminti gardumynai, kuriais jie pagrįstai didžiuojasi ir pavaišina apsilankiusius svečius.
Tačiau svarbiausias kaunataviškių gaminamas skanumynas yra obuolių sūris. Kad jis būtų ne tik saldus, bet ir prisitaikytų prie kiekvieno skonio, bendruomenė įsigijo specialų katilą, kuriame sūris verdamas.
„Katilas šiek tiek pritaikytas obuolių sūriui virti, buvo kitoks. Tačiau dabar nereikia rankomis maišyti verdamų obuolių, viralas neprisvyla“, – pasakojo svarbiausioji obuolių sūrio gamybos šeimininkė Salvinija Valantinaitė.
Gaminti obuolių sūrį kaunataviškiai bendruomenės nariai pradėjo norėdami sukurti ką nors autentiško, puoselėti Kaunatavos krašto tradicijas.
„Bendruomenė rašė projektą, gavo lėšų. Obuolių sūrio gamybai nupirktas ir katilas, taip pat sūrių džiovyklės“, – rodydama į šaldytuvus labiau primenančius įrenginius sakė kaunataviškė Vilija Jocienė.
Prie obuolių sūrio gamybos labiau prisiliečia moterys. O pats sūris gaminamas ne vien tik iš obuolių. Pasak V. Jocienės, daug eksperimentuojama, stengiamasi sūrį pagardinti įvairiomis žolelėmis, prieskoniais.
Tačiau svarbiausias sūrio komponentas yra obuoliai.
„Sūriui naudojame visokius obuolius, kokių tik gauname. Aišku, parenkame ir pagal skonį. Moterys mėgina sūrį visaip pagardinti. Turime savo prieskonių daržą, taip pat renkame įvairias prieskonines žoleles. Vieni prieskoniai tinka, kiti – ne, todėl gamindamos sūrį nuolat ragaujame“, – patirtimi dalijosi S. Valantinaitė.
Kaunatavos kaimo bendruomenės moterų kūrybingumas nesibaigia tik obuolių sūrio gamyba. Čia taip pat gimsta moliūgų, rabarbarų, svarainių saldainiai, įvairūs sirupai.
„Stengiamės pagaminti viską, ką sugalvojame ir kokias daržoves ar vaisius randame savo daržuose arba pas kaimynus“, – teigė V. Jocienė.
Obuolius sūriui pjausčiusi Morta Leonavičienė pridūrė, jog Kaunatavoje gaminami ir visokie prieskoniai.
„Gaminame įvairius prieskonius iš žolelių, kurias užsiauginame bendruomenės darže. Taip pat ir „smuožytą“ druską. Ar žinote, kas yra „smuožyta“ druska? Ne paprasta“, – sakė M. Leonavičienė.
Ir druska Kaunatavoje gali būti įvairi – su raudonėliais, česnakais, krienais, krapais, svogūnais, porais, čiobreliais ir t. t.
„Druska gali būti su viskuo, ką tik į ją sudedame“, – kalbėjo S. Valantinaitė.
Dažnai būna taip, kad kokio nors firminio patiekalo autoriai apie jo gamybos subtilumus viską papasakoti vengia. Tačiau kaunataviškės moterys teigė neturinčios ko slėpti. Atvirkščiai, jos stengiasi apie savo patirtį papasakoti kitiems, ypač kaimynams. Ne paslaptis, jog obuolių sūris gali būti pagamintas ir su kmynais, ir su mėtomis, rabarbarais, svarainiais, apelsinų žievelėmis, cinamonu, saulėgrąžomis, riešutais ir kt.
„Rengiame įvairias edukacijas. Turime sukūrę filmuką apie obuolių sūrio gamybą. Parodome jį visiems, kas susidomi. Taip pat kiekvienas gali pats pabandyti visas procedūras. Dažnai klėtelėje susirenka būrys vaikų, kuriems labai patinka patiems pasigaminti saldainių ar kitokių skanėstų. Beje, gaminame ir kalėdinį sūrį su gvazdikėliais“, – pasakojo S. Valantinaitė.
Bene labiausiai dabar mėgstamas, populiaresnis yra obuolių sūris su svarainiais. Anot V. Jocienės, labiausiai kalėdinis yra su apelsinų žievelėmis.
Triskart per savaitę klėtelėje susirenkančios moterys sakė, jog daugelis jų čia ateina lyg į darbą. Pasėdi, pasidalija naujienomis, idėjomis, o kartu ir obuolius supjausto bei sūrį pasigamina.
„Visą savo produkciją išdalijame kaimynams kaunataviškiams, atvykstantiems svečiams, dovanojame per įvairias šventes. O ir gaminame nedideliais kiekiais, todėl eksperimentuojame, kaip tik sugalvojame. Tačiau svečiams dovanojame ne šiaip sau, o už gerus darbus“, – tvirtino S. Valantinaitė.
Pasidalijusios obuolių sūrio, saldainių, „smuožytos“ druskos gamybos subtilybėmis, Kaunatavos moterys suskubo prie kito itin svarbaus darbo – aikštėje prie bendruomenės namų puošti Kalėdų eglutės.