Moliūgas – švelnaus skonio daržovė, tad jis puikiai tinka tiek kaip sudedamoji dalis pagrindiniams patiekalams pagardinti, tiek ir desertui. Jei šiemet moliūgai gausiai užderėjo ir norite išbandyti kažką naujo – siūlome pasigaminti skanų ir sveiką desertą – moliūgų cukatų.
Ingredientai:
- 3 kg moliūgo,
- 1 kg cukraus,
- 1 pakelis vanilinio cukraus,
- 2 apelsinai,
- 2 citrinos.
Gaminimo eiga:
Moliūgą nulupame, išimame sėklas ir supjaustome gana smulkiais stačiakampiais gabaliukais, apie 3 cm ilgio, 2 cm pločio ir 2 cm storio. Moliūgų skilteles dėti į didelį puodą, užpilti cukrumi ir palikti parai kambario temperatūroje. Po paros susidariusias sultis nukošti į atskirą puodą ir, pakaitinus jas iki virimo, sudėti vanilinį cukrų, sutarkuotą citrinų ir apelsinų žievelių geltonąją ir oranžinę dalis bei supilti iš vaisių išspaustas sultis. Sirupą gerai išmaišyti ir supilti atgal ant moliūgo gabalėlių.
Vėl palikti parai kambario temperatūroje.
Praėjus minėtam laikui, puodą su sirupu ir moliūgo gabalėliais dedame ant ugnies ir vis pamaišydami kaitiname iki virimo.
Užvirus sirupą nukošiame į atskirą indą, o moliūgo gabalėlius arba sudedame į elektrinę džiovyklę, arba išdėliojame ant kepimo popieriumi paklotos skardos ir dedame į orkaitę.
Džiovinti 60 laipsnių temperatūroje.
Moliūgų saldainiukus abiem būdais džiovinti tol, kol jie išdžiūva ir sukietėja. Tai užtrunka apie 6 val. Iš šio kiekio išeina iki kilogramo moliūgų cukatų. Likusį sirupą galima supilstyti į stiklainius ir vėliau naudoti ledams, košei, gėrimams ar kitiems patiekalams pagardinti.