• Pagrindinis
  • Kontaktai
  • Prenumeratos kaina
  • Reklama
  • Balsavimų archyvas
  • Pranešk naujieną
Telšių žinios - Telšių apskrities laikraštis
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video
No Result
View All Result
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video
No Result
View All Result
Telšių žinios - Telšių apskrities laikraštis
No Result
View All Result

Probiotikų ir vitaminų bomba – girą paprasta pasigaminti ir namuose: ingredientus turi visi

Telšių žinių redakcija
6 rugpjūčio, 2024
Kitos aktualijos, Pirmas puslapis, Pirmas puslapis
0

Probiotikai itin naudingi mūsų organizmui – gerina virškinimą, stiprina imuninę sistemą, netgi turi priešuždegiminių savybių. Dėl šios priežasties žmonės vis dažniau renkasi fermentuotus ar raugintus produktus. Pavyzdžiui iš parduotuvių lentynų šluoja kombučią, tačiau dažnas pamiršta jos „sesę“ – Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse gerai žinomą girą, kuri pasižymi neprastesnėmis maistinėmis savybėmis.

Gira – nuo seno Rytų Europoje, Lietuvoje ir Latvijoje populiarus gėrimas, gaminamas iš ruginių duonos gabalėlių, cukraus, mielių bei vandens. Gira pasižymi itin naudingomis savybėmis – ne tik gausiu natūralių probiotikų, bet ir vitaminų kiekiu.

„Gira yra „gyvas“ bei labai sveikas produktas – joje itin gausu kalcio, magnio, bei B grupės vitaminų. Giros gydomosios savybės buvo žinomos jau gilioje senovėje, ją vartodavo įvairių ligų gydymui. Dėl savybės gerai atstatyti skysčių santykį organizme, gira yra itin tinkama gerti po pirties. Taip pat itin naudinga sergant virškinamojo trakto ligomis, kadangi papildo organizmą reikalingomis maisto medžiagomis, mažina rūgštingumą, valo kepenis bei inkstus“, – sako įmonės „Kontėna“ direktorė ir įkūrėja  Sandra Riepšienė.

Panašios, tačiau tuo pačiu ir skirtingos

Nors tiek gira, tiek populiarioji kombučia – itin sveikatai naudingi fermentuoti gėrimai, tačiau jų gamybos procesai skiriasi.

Gira gaminama fermentuojant ruginės duonos gabalėlius, cukrų ir mieles. Visas procesas trunka apie porą dienų, (priklausomai nuo temperatūros) , kol mielių pagalba cukrus fermentuojasi į alkoholį ir anglies dioksidą.  Štai kombučia – fermentuotas arbatos gėrimas, gaminamas naudojant arbatos, cukraus ir gyvą simbiotinę bakterijų ir mielių koloniją, dar vadinama „grybu“. Fermentacijos procesas taip pat gali užtrukti nuo kelių dienų iki keleto savaičių.

Pasak „Kontėna“ įkūrėjos, būtent gira tapo pirmuoju įmonės produktu. Net ir po 13 įmonės gyvavimo metų gira – vis dar vienas perkamiausių produktų vasaros sezonu.

„Viena pagrindinių mūsų verslo vertybių – norime perduoti žmonėms žinutę, kad maistas gali būti ne tik gražus ar skanus, bet ir natūralus, o bėgant metams šeimos verslo gaminama gira tapo sertifikuotu tautinio paveldo produktu“, – pasakoja S. Riepšienė

Tradicinį skonį pagardinkite natūraliais vaisiais ar prieskoniais

Natūrali naminė gira itin skiriasi nuo parduotuvių lentynose esančių gėrimų – pradedant skoniu, baigiant maistinėmis savybėmis bei cukraus kiekiu. Taip pat naminei girai itin svarbus rauginimo procesas, bei laikymo ir tinkama transportavimo  temperatūra.

„Norėdami žmonėms pasiūlyti kokybiškus bei šviežius produktus, pradėjome naudotis „DPD Fresh“ maisto pristatymo paslauga, kuri padėjo užtikrinti, kad produktai būtų saugiai transportuojami ne aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje ir vartotojus pasiektų bet kuriame Lietuvos kampelyje“, – sako S. Riepšienė.

Tradicinės naminės giros skonis – saldus, su lengvu rūgštumu, kuris ne visiems gali būti priimtinas. Todėl ją pagardinti galima natūraliais papildomais skoniais, kurie taip pat gėrimą praturtins ir naudingomis medžiagomis. Citrina, razinomis, mėtos, imbieras, cinamonas, rozmarinas, čiobrelis – puikiai tinkami priedai ne tik atsigaivinimui, bet ir imuniteto stiprinimui.

Pasigaminkite girą namuose

Pasak S. Riepšienės, pasigaminti naminę girą patiems nėra sudėtinga, tačiau tam reikia specialių sąlygų: „Visas procesas yra gana paprastas, tačiau svarbiausia – užtikrinti reikalingą temperatūrą ir ją palaikyti rūgimo procesu.“

S. Riepšienė kviečia išbandyti girą pasigaminti patiems ir dalijasi laiko patvirtintu giros receptu:

Reikės:

  • 1 l vandens
  • 2-3 riekės džiovintos juodos duonos
  • 100 g cukraus (jei norite saldesnės giros, cukraus kiekį galite didinti)
  • 2 g mielių
  • Razinų ar kitų norimų priedų (pasirinktinai)

Gaminimas:

Pirmiausia, svarbu žinoti, kad ingredientų kiekiai priklauso nuo to, kiek giros norite pagaminti.

  1. Pradedant gamybos procesą jums reikės natūralios duonos, kurią reikėtų orkaitėje paskrudinti iki tamsios spalvos. Labai svarbu šiam žingsnyje nenaudoti jokio aliejaus ar prieskonių.
  2. Paskrudintą duoną apipilkite virintu vandeniu, kuris būtų atvėsintas iki kambario temperatūros. Užpylus, palikti, kad skrudintos duonos džiūvėsiai išbrinktų.
  3. Išbrinkusią duoną perkošti. Likęs skystis nuo išbrinkusios duonos yra vadinamas „misa“, kurios mums ir reikės giros gamybos procesui. Taigi, pasigaminus „misą“ pradedame raugti girą – cukrų sumaišome su paruošta „misa“ ir pilame vandens, kol bus pasiekta 38-40 laipsnių temperatūra. Jeigu temperatūra per aukšta, naudokite šaltą virintą vandenį.
  4. Viską paruošus, sausas arba šlapias mieles sumaišome su paruoštu pagrindu, pridedame razinų ar kitų norimų pagardų ir padedame šiltoje patalpoje rūgimui bei paliekama 18-24 valandoms. Praėjus šiam laikotarpiui, girą galima atvėsinti ir mėgautis.

 

Kitas įrašas

Modernūs lietaus nuvedimo sistemų sprendimai

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

CAPTCHA vaizdas
Atkurti Vaizdą

*

Video rekomendacijos:

Taip pat skaitykite:

Pirmas puslapis

Iš Klaipėdos į Mažeikius vogti vykę ilgapirščiai už nusikaltimus atsakys už grotų
Išgelbėtas skęstantis senjoras atsisakė pagalbos
Karštis ir sveikata: kaip apsisaugoti karštomis vasaros dienomis?
Priė­ji­mas prie van­dens tel­ki­nių yra lais­vas vi­siems, bet tvar­kos lai­ky­tis bū­ti­na
Ge­ros nau­jie­nos Tel­šių ar­chy­ve
Tūkstančiai kilometrų – dviračiais

Žemaičių kultūra

Kur augai tu, šventasis Kryžiaus medi?
Kuopos gretose – jau pustrečio šimto šaulių
Seime eksponuojama Sigito Strazdausko nuotraukų paroda
Plungės miestui – krašto kūrėjų darbų parodos
Nuo Lopaičių piliakalnio sklido lietuviško ir latviško folkloro muzika
Iškilus miškotvarkininkas Jonas Daniulis gimė Sedoje

Laisvalaikis

Tūkstančiai kilometrų – dviračiais
Tel­šių spor­to ir rek­rea­ci­jos cent­ro spor­ti­nin­kams – pa­dė­kos ir bai­gi­mo pa­žy­mė­ji­mai
Įteik­ti dip­lo­mai VDA Tel­šių fa­kul­te­to ab­sol­ven­tams
Vėl pra­si­dė­jo ke­lio­nės
Sveikos bananinės spurgytės
Izraelio kinas Telšiuose: žiūrovai kviečiami į nemokamus seansus

Sveikata

Karštis ir sveikata: kaip apsisaugoti karštomis vasaros dienomis?
Kei­čia­si gy­dy­mo įstai­gų ver­ti­ni­mas: at­si­žvelgs ne tik į veik­lą ir fi­nan­sus, bet ir į po­žiū­rį į pa­cien­tą
Siū­lo­ma plės­ti de­fib­ri­lia­to­rių tink­lą: lai­ku su­teik­ta pa­gal­ba pa­dė­tų iš­gel­bė­ti tūks­tan­čius žmo­nių
Sveikatos priežiūra šiuolaikiniame pasaulyje
Kodėl profesionali burnos higiena svarbi net tiems, kurie valosi dantis du kartus per dieną?
Patarimai į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvų taukus
No Result
View All Result

Laikraštis

Apklausa

Pasak atlikto tyrimo, kas antras vaikas Lietuvoje nesikalba apie savo problemas su tėvais ar seneliais ir jaučiasi vieniši. Kaip manote – ar jūsų vaikai jums pasipasakoja apie bėdas?

Rezultatai

Loading ... Loading ...
  • Archyvas

Orai

Orai Telšiuose
Orai
Orai Telšiuose 2 savaitėms
  • Naujienos
  • Teminiai puslapiai
  • Teisėsauga
  • Laisvalaikis
  • Archyvas
  • Prenumeratos kaina
  • Reklama
  • Kontaktai

Visos teisės saugomos © 2021 tzinios.lt

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
No Result
View All Result
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video

Visos teisės saugomos © 2021 tzinios.lt

Skip to content
Open toolbar Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • Nuorodos pabraukimasNuorodos pabraukimas
  • Skaitomas šriftasSkaitomas šriftas
  • Reset Reset