Rūgštynių lapai turi šiek tiek baltymų ir cukraus, daug rūgštynių rūgšties, vitamino C, provitamino A. Iš lapų verdama sriuba arba jais vitaminizuojami kiti patiekalai. Vertingiausi yra lapai, surinkti anksti pavasarį, kai maistas stokoja vitamino C. Kadangi lapai turi daug rūgštynių rūgšties, gausiai ir ilgai jų vartoti nereikėtų.
Nuo seno rūgštynės laikomos virškinimą gerinančiais, rūgimą žarnyne mažinančiais ir skorbutą gydančiais vaistais.
Skubėkime pasinaudoti pavasario dovanomis! Virkime rūgštynių sriubą, kepkime nesaldžius pyragus.
Pyragas su rūgštynėmis (kišas)
Telšlai reikės:
- 350 gr. kvietinių miltų,
- 150 gr. sviesto,
- 3 šaukštų šalto vandens,
- žiupsnelio druskos,
- kepimo miltelių.
Įdarui reikės:
- 200 gr. rūgštynių,
- 300 gr. morkų,
- 300 gr. rikotos sūrio arba varškės,
- 2 kiaušinių.
- druskos, maltų juodųjų pipirų.
- Šaukšto aliejaus formai patepti.
Gaminame:
Tešlai sviestą sukapoti su žiupsneliu druskos, miltais ir kepimo milteliais. Po šaukštą pilti ledinį vandenį, minkyti, kol nesusiformuos tešla.
Iš tešlos suformuoti apie 24 cm skersmens padą, įkloti į suteptą aliejumi formą ir palaikyti šaldytuve 20 min.
Rūgštynes sietelyje apšlakstyti verdančiu vandeniu ir leisti jam nubėgti.
Sutarkuoti morkas. Nuspausti rūgštynes. Sumaišyti morkas ir rūgštynes su rikotos sūriu arba varške. Įmušti kiaušinius. Pagardinti druska, pipirais.
Paruoštą įdarą paskirstyti ant tešlos pado.
Kepti 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.