Kai šventės „ant nosies“, pats laikas išsikepti kvapnų ir gardų pyragą.
Reikės:
- Kvietinių miltų – 1 kilogramas
- Pieno – 350 mililitrų
- Cukraus – 350 gramų
- Sviesto – 200 gramų
- Mielių – 50 gramų
- Kiaušinių trynių – 12 vienetų
- Tarkuotos citrinos žievelės
- Kardamono – 0,25 arbatinio šaukštelio
- Druskos.
Glajui reikės:
- Kiaušinio baltymo – vieno
- Cukraus pudros – stiklinės
- Citrinos sulčių – vienos
- Kakavos – 2 šaukštai
Gamyba
100 g miltų užplikykite stikline verdančio pieno. Gerai išmaišykite, kad atšoktų nuo indo sienelių, ir ataušinkite iki 30 laipsnių. Mieles ištrinkite su trupučiu cukraus, atskieskite šiltu pienu, sudėkite į plikytą tešlą ir gerai suplakite. Pastatykite 1–1,5 val. šiltai, kad pašiltų. Kiaušinio trynius ištrinkite iki baltumo su likusiu cukrumi. Išlydytą sviestą ataušinkite ir supilkite į pakilusią tešlą. Paskaninkite kardamonu ir trinta citrinos žievele. Suberkite likusius sijotus miltus ir gerai išminkykite, kol nelips prie rankų. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite tešlą. Ji turi užimti trečdalį formos aukščio. Pastatykite šiltai, kad pakiltų, po to pašaukite į karštą orkaitę (240–250 C). Kepkite apie 1 val. Iškepus palikite formoje, kad sutvirtėtų, po to atsargiai, paguldžius ant šono, išimkite. Iš kiaušinio baltymo, stiklinės cukraus pudros ir šaukšto citrinos sulčių, viską gerai ištrynus, pasigaminkite baltą glajų. Juo ištepkite pyrago šonus ir leiskite sukietėti. Viršų galite užpilti rudu glajumi, leiskite gražiai nuvarvėti (jis gaminamas kaip baltas, tik įdedami 2 šaukštai kakavos). Galima visą pyragą apipilti tik baltu glajumi.