Nesvarbu, ar tai būtų pusryčiai, užkandis po mokyklos, ar lengva vakarienė – vaikystėje niekas neprilygsta karštiems sumuštiniams. Net ir suaugus jie gelbsti tada, kai nesinori išlaidauti maistui ir leisti daug laiko virtuvėje.
„Duona, kumpis ir tįstantis sūris – žanro klasika, dėl kurios ne vienuose namuose vis traukiama sumuštinių keptuvė. Tačiau tarp dviejų minkštų duonos riekių galite įkurdinti ir žymiai įdomesnių variacijų. Kadangi retas vaikas sumuštiniams pasako ne, galima pagudrauti ir į juos pridėti daržovių ar kitų augančiam organizmui naudingų ingredientų. Taip pat – patiekti juos su šviežiomis salotomis, kurios pagyvins patiekalą ir suteiks jam gaivumo“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologės Gailė Urbonavičiūtė.
Karštas grybų ir mocarelos sumuštinis
Reikės:
- 4 riekelių duonos skrudinimui,
- 1 šaukšto sviesto,
- 1 skiltelės, česnako,
- 200 g grybų,
- 2 šaukštelių šviežių čiobrelių,
- 20 g fetos,
- 100 g mocarelos,
- druskos, šviežiai maltų pipirų,
- sviesto.
Gaminame:
1. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, sudėkite smulkintą česnaką, pjaustytus grybus ir palikite kepti kelias minutes. Grybai turėtų pradėti leisti savo sultis, tuomet suberkite čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite retkarčiais pamaišydami, kol skysčio pradės mažėti.
2. Kai grybai suminkštės ir iškeps, sudėkite visą fetos sūrį ir pusę tarkuotos mocarelos, išmaišykite, kad mišinys taptų tirštesnis, lipnus ir kreminis.
3. Padalykite mišinį pusiau ant dviejų duonos riekių, ant viršaus uždėkite likusią tarkuotą mocarelą ir kitas duonos riekes. Riekes patepkite sviestu ir kepkite sumuštinių keptuvėje.
Tuno ir kukurūzų sumuštinis
Reikės:
- 4 riekelių duonos skrudinimui,
- 95 g tuno aliejuje, nusausinto,
- 1/3 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio,
- 125 g nusausintų kukurūzų,
- 1-2 raugintų arba marinuotų agurkų,
- ¼ raudonojo svogūno,
- 1 šaukšto majonezo,
- šviežių petražolių,
- sviesto,
- druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
1. Dubenyje sumaišykite tuną, sūrį, kukurūzus, pjaustytus agurkus, svogūną, majonezą ir smulkintas petražoles. Pagardinkite druska ir pipirais.
2. Ant dviejų duonos riekelių užtepkite tuno mišinio, užklokite kitomis riekelėmis ir patepkite sviestu. Kepkite sumuštinių keptuvėje, o iškeptus papuoškite dar šviežiomis petražolėmis.
Žaliasis avokado ir špinatų sumuštinis
Reikės:
- 4 riekelių duonos skrudinimui,
- 0,5 avokado,
- 4 šaukštų varškės,
- smulkiai supjaustytos Chalapos paprikos (galite nedėti),
- 30 g mažųjų špinatų lapų,
- 2 riekelių čederio ar kito sūrio,
- pipirų.
Gaminame:
1. 2 duonos riekes patepkite sviestu ir sviestu žemyn dėkite į sumuštinių keptuvę. Avokadą patrinkite šakute ir dėkite ant duonos, tada varškės, Chalapos paprikos, špinatų ir sūrio. Pagardinkite pipirais.
2. Uždenkite sviestu pateptomis duonos riekelėmis (sviestu į viršų) ir kepkite kelias minutes.
Karštas sumuštinis-pica
Reikės:
- 4 riekelių duonos skrudinimui,
- 2 šaukštų pomidorų padažo,
- 4 riekelių saliamio,
- 8 nedidelių alyvuogių be kauliukų,
- kelių gabalėlių keptos ar marinuotos raudonosios paprikos,
- 1/3 puodelio tarkuotos mocarelos,
- džiovinto raudonėlio.
Gaminame:
1. Kiekvieną duonos riekę iš vienos pusės patepkite sviestu. Dėkite po vieną riekę sviestu žemyn į sumuštinių keptuvę, patepkite pomidorų padažu, uždėkite saliamio, paprikos, alyvuogių ir sūrio. Jeigu norite – ir kitų priedų, kuriuos mėgstate ant picos.
2. Užklokite likusiomis duonos riekelėmis sviestu patepta puse į viršų. Pabarstykite raudonėliais. Kepkite kol apskrus ir išsilydys sūris.
Karštas sumuštinis su vištienos likučiais
Reikės:
- 4 riekelių duonos skrudinimui,
- 180 g keptos ar virtos vištienos,
- 10 g migdolų,
- 0,25 puodelio smulkintų šviežių bazilikų,
- 0,25 puodelio majonezo,
- sviesto,
- druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
1. Migdolus nuplikykite, nulupkite odelę ir susmulkinkite. Vištieną suplėšykite šakute ir sumaišykite su migdolais, smulkintais bazilikais, majonezu, pagardinkite druska ir pipirais.
2. Sviestu patepkite vieną kiekvienos riekės pusę ir dėkite duoną sviestu patepta puse žemyn į sumuštinių keptuvę. Tolygiai paskirstykite vištienos mišinį ir uždenkite likusia duona, sviestu patepta puse į viršų. Kepkite 3-5 minutes arba kol duona taps auksinė ir traški.
„Iki“ inf.