Dažniausiai atvykęs į naują šalį puolu prie puodų. Todėl, kad tarpkontinentiniai skrydžiai trunka kartais ir parą ir dėl to, kad naujos, egzotiškos virtuvės išbandymai man būna viena įdomiausių kelionės dalių. Dievinu šalis, turinčias brandžią kulinarinę kultūrą ir maisto kultą, gatvės turgus, kuriuose dieną naktį netyla klegesys, kyla garai ir vilioja įvairiausi kvapai.
Žinoma, mūsų, lietuvių skrandis priima ne viską, ir dažnai po kelių dienų kokiame Laose ar Kambodžoje jau ieškome europietiško restorano, bet yra ir kulinarinių ekstremalų, norinčių išbandyti keisčiausius šalių patiekalus. Aš savęs prie tokių nepriskirčiau, nors teko ragauti ir keistesnių valgių – sraigių sriubos Maroke, kupranugarienos Mauritanijoje ir gyvatienos Benine. Kiekviena, ypač mums tolima egzotiška šalis turi pasiūlyti kažką ekstremalaus ant stalo, Filipinuose – balutas (kelių savaičių neišsiperėjusio ančiuko embrionas), Pietų Korėjoje – šuniena, Kinijoje – įvairūs čirškinti žiogai ir vikšrai, Kirgizijoje – virtos avies akys, Vakarų Afrikoje – keptos beždžionės, laukinės katės ir netgi žiurkės.
Šį kartą mes Pietryčių Azijoje. Kelionės į Vietnamą metu turime galimybę susipažinti su vienu įdomiausių ir itin plačiai ant vietnamiečių stalo sutinkamo patiekalo – gyvatienos. Paragauti įvairių gyvačių patiekalų ir skysčių galima beveik visur Vietname, tačiau yra kelios vietos, kur šis gyvis itin vertinamas ir galima jo prisiragauti, pačiupinėti ir prisižiūrėti. Netoli Vietnamo sostinės Hanojaus yra nedidelis valstiečių kaimelis Lematas. Taip netoli, kad užtenka penkiolikos minučių kelionės su mototaksi nuo Hanojaus senojo kvartalo. Vietname taksistai dažniausiai prie jūsų saldžiai prilimpa ir laukia, kol apžiūrėsite vietą, papietausite ir vėl parveš jus atgal. Tai labai pravartu Lemate – gyvačių kaimelyje. Taksistas atveš jus į bet kurį vietinį restoraną, nesvarbu kurį, dauguma jų visi vienodi ir lauks kol jūs užbaigsite puotą. Kas toliau?
Jums atneša gyvatę, prieš užsisakant jūs visada turite ją pamatyti ir duoti sutikimą pradėti ją doroti. Užsisakyti reiks iškart visą gyvatę, ne dalimis, todėl, jeigu esate vienas, geriau rinktis kuo mažesnį roplį. Išsirinkus gyvatę, ją čia pat išdarinėja. Perrėžia gerklę, ištraukia širdį ir nuleidžia kraują į stiklinę, tai darydami lyg sunktų vandenį iš rankšluosčio.
Kol gyvatė yra ruošiama virtuvėje įvairiems patiekalams, padavėjas supila kraują į taurę ir atskiedžia jį spiritu. Ant lėkštutės suspurda ir jūsų užkanda – vis dar plakanti gyvatės širdis. Širdelė maža, net nepasijaučia, kad nurijote, o sumaišius gyvatės kraują su spiritu gaunasi taip vadinamas gyvatės viskis. Riebus, šlykštokas, bet egzotiškas. Sakoma, kad gyvatė ir visi jos produktai yra labai vyriškas maistas. Nuo jo pradeda greičiau augti plaukai įvairiose kūno vietose. Vietnamiečiai nelabai tikisi, kad svetimšaliai paragaus gyvatės viskio, todėl būna ypač nustebę, aplink restoraną susirenka didelis būrys susidomėjusių žioplių. Be viskio iš skysčių galima paragauti saldesnio gyvatės likerio ir gyvatės vyno.
Laikas pagrindiniams patiekalams. Visų pirma – tai gyvatienos sriuba, karštas viralas su nedideliais mėsos gabalėliais, tada patiekiama traški kepta gyvatė apšlakstyta citrinos sultimis. Ir tai dar ne viskas. Toliau seka gyvatės šonkauliukai, suktinukai (gyvatės mėsa įsukta į kopūstų lapus), ryžių ir mėsos faršo troškinys. Sakoma, kad gyvatiena panaši į vištieną – nieko panašaus. Unikalus ir nepakartojamas skonis, kuris tikrai atsiduoda Vietnamu. Tokia soti ir egzotiška puota kainuoja apie 50 litų. Už durų jūsų tikrai lauks ištikimas taksistas, parvešiantis atgal į šurmulingąjį Hanojų.
Kita vieta, kur galima paeksperimentuoti su vietnamietišku maistu yra kitoje šalies pusėje esanti Mekongo delta, kurioje pilna gyvačių fermų. Planuodami keliones į Vietnamą, iškart pasižymėkite programoje nedidelį miestelį Dong Tam, esantį valanda kelio nuo pietų megapolio Hošimino. Ši vieta garsėja kobrų fermomis, kur galima ne tik iki valiai prisižiūrėti į šias gyvačių karalienes, bet ir paragauti jų. Be kobrų čia auginami ir riebieji pitonai bei kitos gyvatės, iš viso apie 500 įvairiausių gyvačių. Kai kurios gyvatės čia laikomis nuodams išgauti, kurie yra eksportuojami kaip vaistai po visą pasaulį. Nors Dong Tame galite išsirinkti nemažai gyvatiškų patiekalų, ši vieta labiau skirti pamatyti gyvates ir su jomis iš arčiau susipažinti, tai unikalus šansas fotografuoti šiuos unikalius roplius iš taip arti.
Bet Vietnamas – tai ne tik gyvatės ir ne tik maistas. Šalis turi kerinčia gamtą su pasakiškais paplūdimiais praktiškai visur, kur seka vandenyno linija ir aukštais žavingais kalnais, per kuriuos vingiuoja kelių serpantinai. Tai ir charizmatiški, ypač darbštūs žmonės, kurie stebins jus kiekviename žingsnyje. Stebinsite vietnamiečius ir jūs, ypač sėdėdami prie stalo ir valgydami gyvatę.
Daugiau informacijos apie keliones i Vietnama ieskokite www.magelanokeliones.lt