Graikijos virtuvė neįsivaizduojama be vietinių kebabų, vadinamų „Pita gyros“. Nors ir primena greitojo maisto patiekalą, tai – sotus ir ryškių skonių kupinas gardėsis.
INGREDIENTAI:
- 500 g kiaulienos arba vištienos filė;
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 2 v. š. citrinos sulčių;
- 2 v. š. raudonėlio;
- 1 a. š. paprikos miltelių;
- 1 a. š. maltų kmynų;
- druskos ir pipirų pagal skonį;
- 4 vnt. graikiško stiliaus pitos lakštų;
- iš anksto paruošto dzadzikio padažo;
- šviežių daržovių: pomidorų, agurkų, salotų lapų ir kt.
GAMINIMAS
Supjaustykite mėsą plonomis juostelėmis.
Paruoškite marinatą, dideliame inde sumaišydami alyvuogių aliejų, citrinos sultis, raudonėlį, maltą papriką, maltus kmynus, druską ir pipirus. Marinuokite mėsą šiame marinate bent 30 minučių, kad skoniai tinkamai įsigertų. Jei turite daugiau laiko, galite marinuoti mėsą ilgiau, kad ji būtų dar skanesnė.
Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, dėkite mėsą ir kepkite, kol ji taps minkšta ir gerai apskrus.
Iškepusią mėsą išimkite iš keptuvo ir palikite kelioms minutėms atvėsti. Vėliau į pitą berkite mėsą, pjaustytas šviežias daržoves, užliekite dzadzikio padažu.
Padažą rekomenduojama pasiruošti iš anksto – kuo jis ilgiau laikomas šaldytuve, tuo jo skonis – intensyvesnis. Labai svarbu gaminant dzadzikį itin gerai nusausinti susmulkintus agurkus – taip padažas išliks tvirtos konsistencijos ir nebus vandeningas.
Dzadzikio padažui prireiks:
- 1 ilgavaisio arba 2 nedidelių agurkų;
- 4–5 skiltelių smulkinto česnako;
- 1 a. š. baltojo vyno acto;
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 500 ml natūralaus graikiško jogurto;
- druskos ir baltųjų pipirų pagal skonį.
Agurkus sutarkuokite stambia tarka, užberkite druskos ir išmaišykite. Palikite kelioms minutėms pastovėti, kad agurkai išskirtų kuo daugiau skysčio, kurį vėliau nupilkite.
Gerai nusausintus agurkų tirščius sudėkite į dubenėlį, taip pat sudėkite trintą česnaką, graikišką jogurtą, supilkite actą, aliejų, viską labai gerai išmaišykite. Pagardinkite baltaisiais pipirais ir druska. Kad skonis būtų intensyvesnis, padažą šaldytuve palaikykite bent kelias valandas.
Skanaus!
Parengta pagal „Basanova“ pranešimą spaudai.