• Pagrindinis
  • Kontaktai
  • Prenumeratos kaina
  • Reklama
  • Balsavimų archyvas
  • Pranešk naujieną
Telšių žinios - Telšių apskrities laikraštis
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video
No Result
View All Result
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video
No Result
View All Result
Telšių žinios - Telšių apskrities laikraštis
No Result
View All Result

Rumuniški skonio ypatumai

admin
15 lapkričio, 2012
Pirmas puslapis
1
Telšių suaugusiųjų mokyklos mokytojos spalio 17–21 dienomis viešėjo etninėje Rumunijos žemėje – Transilvanijoje. Dalyviai iš Vokietijos, Turkijos, Prancūzijos ir Lietuvos susitiko įvertinti rumuniško skonio subtilumų ir pasimokyti iš kolegų maisto gamybos ypatumų. Šį kartą mokyklai atstovavo mokyklos pavaduotoja ir projekto koordinatorė Aušra Vilkaitė, fizikos mokytoja Gitana Bogušinskienė, biologijos mokytoja Jolanta Stonienė ir istorijos mokytoja Gitana Piktužytė.

Pirmąją viešnagės dieną savarankiškai apžiūrėjome Transilvanijos miestą Klužą-Napoką (Cluj-Napoka). Jis – ne dažnai lietuvių lankoma vieta. Tai – trečias pagal dydį Rumunijos miestas, svarbus pramoninis, istorinis ir kultūrinis regiono centras.
Projekto koordinatorė Rumunijoje Sanda Anka ir jos komanda supažindino su regionu: aplankėme druskos kasyklą Salyna Turda. Kasykla nebedirba pagal paskirtį, bet druskos paragauti galima gana įvairios: su aštriais prieskoniais, maišytos su raudonu vietiniu vynu (ji padaro tobulą bet kokį mėsos kepsnį).
Pabuvojome ožkų sūrio fabrike. Netoli Klužo įkurta „La Coline“ pieninė gamina ekologiškus ir sveikus produktus iš ožkų pieno: pieną, jogurtą, kefyrą ir kelių rūšių minkštą sūrį su prieskoniais. Tai nėra šio regiono originalus produktas – naudojamasi prancūzų receptais.
Apsilankėme etnografiniame muziejuje. Jame vyko paskaita „Saksonijos įtaka Rumunijos regionams“, kurią skaitė rumunų profesorius Augustin Goia. Susipažinome su rumunų etnografiniais skirtumais ir svetimų kultūrų poveikiu kraštui. Čia pat ragavome įvairaus skonio rumuniškų patiekalų. Rumunų virtuvėje gausus daržovių, prieskoninių žalumynų ir aštrių prieskonių pasirinkimas. Mums teko paragauti gausybę patiekalų su sūriu (brinza) ir kukurūzų miltais. Mėgstamos troškintos daržovės, kurios valgomos su mėsos patiekalais. Sužavėjo mažyčiai įdaryti kopūstai-balandėliai (sarmale). Sriubos čia labai įvairios: tirštos – daržovių su mėsa, sultiniai su kukurūzų kukuliais.
Paskutinę darbo dieną apžvelgėme istorines miesto vietas ir apsilankėme alaus darykloje „Ursus“. Jau keletą metų ši darykla alaus negamina, bet fabriko patalpose įrengtas puikus nacionalinio maisto restoranas.
Mūsų laukė praktinis darbas. Jį pristatė lektorė Valentina Savu, kuri ne tik supažindino su žaliavalgių maistu, bet ir pasiūlė jį paruošti patiems. Vieną iš desertinių patiekalų norėčiau pateikti ir Jums.
Avokadų ir bananų kremas
Reikės: 5 avokadų, 8 bananų, džiovintų uogų papuošti (spanguolių, razinų, serbentų ar kt.).
Avokadai ir bananai turi būti minkšti. Viską nulupti ir susmulkinti elektriniu smulkintuvu, kol pasidarys tiršta masė. Tada kremą sudėti į indelius ir papuošti uogomis. Skonis nepakartojamas.
Kitas įrašas

Telšiuose lankėsi investuotojai iš Ukrainos

Comments 1

  1. Dovydas says:
    3 metai ago

    labai įdomu, ypatingai žaliavalgiška mityba, ją būtina praturtinti didesne verte, naudoti probiotikus. esat apie tai girdėję? https://www.letaeige-sulciaspaude.lt/zoe-produktai/

    Atsakyti Report comment

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

CAPTCHA vaizdas
Atkurti Vaizdą

*

Video rekomendacijos:

Taip pat skaitykite:

Pirmas puslapis

Tel­šiš­kės sėk­mė tarp­tau­ti­nia­me kon­kur­se Is­pa­ni­jo­je
Odon­to­lo­gas Ta­das But­ri­mas: „Že­mai­tis be sa­vo kraš­to – kaip dan­tis be šak­nies“
„Že­mai­ti­jos tau­rė-2025“
Grilyje kepti jautienos kebabai su jogurtiniu padažu
Sa­vi­val­dy­bė pirks bu­tą Bir­žu­vė­nų dva­re
Ki­tu kam­pu: Bia­lys­to­ko „Ca­ri­to“ ir sen­jo­rų „ma­ra­to­nas“ Že­mai­ti­jo­je

Žemaičių kultūra

Tradicinės ir naujos šventės – neatsiejama vasaros dalis
Sekmadienį prasideda IV tarptautinis vargonų muzikos festivalis
Mykolo Biržiškos anūkė: „Jūs esate mūsų žmonės, o mes esame jūsų“
Kur augai tu, šventasis Kryžiaus medi?
Kuopos gretose – jau pustrečio šimto šaulių
Seime eksponuojama Sigito Strazdausko nuotraukų paroda

Laisvalaikis

„Že­mai­ti­jos tau­rė-2025“
Grilyje kepti jautienos kebabai su jogurtiniu padažu
Jubiliejinis „Varnių kermošius 2025“
„Tulp­me­džio žy­dė­ji­mas“ – tra­di­ci­nė šven­tė De­gai­čiuo­se
Kon­cer­tų cik­las „Sie­los mu­zi­ka 2025“ Ga­dū­na­vo Švč. Jė­zaus Šir­dies baž­ny­čio­je
Tūkstančiai kilometrų – dviračiais

Sveikata

Karštis ir sveikata: kaip apsisaugoti karštomis vasaros dienomis?
Kei­čia­si gy­dy­mo įstai­gų ver­ti­ni­mas: at­si­žvelgs ne tik į veik­lą ir fi­nan­sus, bet ir į po­žiū­rį į pa­cien­tą
Siū­lo­ma plės­ti de­fib­ri­lia­to­rių tink­lą: lai­ku su­teik­ta pa­gal­ba pa­dė­tų iš­gel­bė­ti tūks­tan­čius žmo­nių
Sveikatos priežiūra šiuolaikiniame pasaulyje
Kodėl profesionali burnos higiena svarbi net tiems, kurie valosi dantis du kartus per dieną?
Patarimai į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvų taukus
No Result
View All Result

Laikraštis

Apklausa

Pasak atlikto tyrimo, kas antras vaikas Lietuvoje nesikalba apie savo problemas su tėvais ar seneliais ir jaučiasi vieniši. Kaip manote – ar jūsų vaikai jums pasipasakoja apie bėdas?

Rezultatai

Loading ... Loading ...
  • Archyvas

Orai

Orai Telšiuose
Orai
Orai Telšiuose 2 savaitėms
  • Naujienos
  • Teminiai puslapiai
  • Teisėsauga
  • Laisvalaikis
  • Archyvas
  • Prenumeratos kaina
  • Reklama
  • Kontaktai

Visos teisės saugomos © 2021 tzinios.lt

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
No Result
View All Result
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video

Visos teisės saugomos © 2021 tzinios.lt

Skip to content
Open toolbar Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • Nuorodos pabraukimasNuorodos pabraukimas
  • Skaitomas šriftasSkaitomas šriftas
  • Reset Reset