Deserto stalas turi džiuginti ir akis, ir skrandį. Daug šeimininkių gamina namuose, bet dažna skanių ir įdomių saldėsių žvalgosi profesionalių konditerių lentynose.
Vasario 7 dieną 25-erių metų veiklos sukaktį paminėjo Telšiuose veikianti konditerijos įmonė – UAB „Antušienės skanėstai“. Bendrovės vadovė – telšiškė Nijolė Antušienė. Baigusi studijas Vilniuje ir įgijusi maisto paruošimo technologijų specialybę, Nijolė rūpinosi maisto gaminimu įvairiose įstaigose – taip natūraliai subrendo noras kurti savo įmonę.
„Pirmasis tortas, kuris gana ilgą laiką buvo vienintelis konditerijos gaminys, – „Magija“, – verslo pradžią prisimena moteris. Šis tortas telšiškių buvo labai pamėgtas ir karaliavo vienas gal porą metų. Nijolė, jausdama didžiulę meilę tam, ką daro, pajuto poreikį plėsti gaminių pasiūlą, o ir pirkėjai darėsi vis išrankesni. Taip atsirado nemažai įvairių tortų, pyragų, pyragaičių rūšių, kurių receptai buvo N. Antušienės fantazija, paremta per daug metų sukauptomis žiniomis. Kūrybos procesas konditerę džiugina, todėl nuolatos gimsta vis nauji skoniai ir gaminiai, kuriais lepinami pirkėjų skrandžiai. Desertų gamyboje taip pat egzistuoja mada, tendencijos, nauji skoniai, formos, tekstūros, spalvos, technikos. Taigi norint išsiskirti reikia mokytis ir nesustoti.
„Dabar išpildomi praktiškai visi klientų pageidavimai, o klientų vaizduotė užsakant tortus – labai laki. Bet tai puikus pretekstas mums tobulėti. Svarbiausia į gaminius sudėti kuo daugiau meilės – klientas tai jaučia!“ – įsitikinusi įmonės savininkė.
Nijolės desertai – ne tik tortai
Pagrindiniai UAB „Antušienės skanėstai“ gaminiai – pyragai ir tortai, kurie gaminami ir pagal specialius užsakymus įvairioms progoms. Taip pat mėgstamos kasdien kepamos bandelės su varške, karamele, lašinukais, kibinai, keksiukai, plikyti pyragaičiai, sausainiai ir ypač paklausios šventinio stalo puošmenos: saldūs grybukai-baravykai, riešutų kekės, braškės, kaštonai, ežiukai. Šiuos saldumynus mėgsta ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. „Juos perka vienetais, kartais sudedame į taip pat valgomus krepšelius jubiliejų ar vestuvių stalui papuošti ar įteikti kaip dovaną. Gaminti juos nėra paprasta: darbas kruopštus, viskas atliekama rankomis, užtrunka nemažai laiko“, – pasakoja moteris.
„Konditerijos pramonėje konkuruoti nėra paprasta – įvairių skonių ir taip pat puikios išvaizdos gaminių pilni prekybos centrai, tačiau galime pasidžiaugti, kad gaminame iš natūralių produktų, be jokių priedų ir skonio stipriklių, kurie pailgina gaminių galiojimo laiką. Nemažai gaminių, tokie kaip „Naminiai“ sausainiai ar grybukai, kepama pagal senus gerus močiučių receptus. Dabar labai populiarūs tortai, dengti cukrine mase. Tai – mados reikalas, ši technologija atkeliavusi ir pas mus. Tenka ir mums tokius gaminti, bet tik tuomet, kai pats klientas prašo arba norimos torto išvaizdos kitaip neįmanoma išgauti, nes ši masė skonio nesuteikia, tik papildomą svorį. Esu įsitikinusi, kad gražų tortą galima padaryti sveikesnį, kuo mažiau naudojant cukrinės masės gaminiui dengti. Ją puikiai pakeičia šokoladas ar malonaus skonio glajai, kurie gali būti įvairių spalvų. O idealiai aptepus tortą tiesiog grietinėle taip pat galima išgauti tobulą išvaizdą – tai, žinoma, sudėtingiau, nei viską paslėpti po storu cukraus masės sluoksniu. Žinoma, cukrinės masės neišvengsi lipdydamas dekoracijas, personažus vaikiškiems tortams, gėles, bet kokias figūrėles ar kitaip dekoruodamas tortus“, – gamybos subtilybėmis dalijasi devynių žmonių komandai vadovaujanti žemaitė Nijolė Antušienė.
Saldus stalas – šventės puošmena
Žemaičiai yra gurmanai ir renkasi vis išskirtinesnius desertus, įdomius skonius, o paklausta apie dažniausiai užsakomą skonį Nijolė susimąsto, kad turbūt vienintelį populiariausią tortą išskirti būtų labai sunku. Skirtingų skonių, kuriuos dabar gali pasiūlyti klientams, – gerokai per dešimt, taigi klientai išsirenka patys, kas juos labiausiai vilioja.
Žmonės, ruošdamiesi didesnei šventei, nori ne tik įspūdingo torto, bet kartu užsako ir priderintų pyragaičių, keksiukų, desertų, nori, kad viskas būtų skoningai suderinta, o saldus stalas – šventės puošmena. „Vis dažniau tenka būti atsakingiems už visus norimus saldėsius. Džiaugiamės, kad nuo praėjusių metų klientams taip pat galime pasiūlyti stilingą vežimėlį, skirtą desertams serviruoti, įvairių padėklų tortams, pyragaičiams. Juos mielai išnuomojame nebūtinai užsisakant desertus iš mūsų. Taip pat sulaukiame nemažai pageidavimų pristatyti tortą ar šventinius keksiukus kaip dovaną, – mielai sutinkame. Ši paslauga labai populiari ir patogi išvykusiems telšiškiams“, – plečiamomis paslaugomis dalijasi moteris.
Populiariausi – vaikų gimtadienio tortai
Unikalios puošybos vienetiniai, visada švieži, įvairių skonių ir būtinai išradingai, meniškai ir stilingai dekoruoti tortai yra nepakartojamas šventės akcentas. Kaip pasakoja konditerė, šiuo metu su įspūdingais tortais švenčiamos ne tik vestuvės ir jubiliejai, bet ir vaikučio laukimas, minimas pirmasis vaiko pusmetis, pirmasis gimtadienis.
„Mes kartais pajuokaujame, kad esame vaikų norų pildytojai, nes turbūt didžiausia dalis užsakomų tortų – skirti vaikams, ir kažin ar rastume personažų, kurių nėra tekę daryti – turbūt todėl, kad dabar ypač populiarūs teminiai gimtadieniai. Vaikų šventėms taip pat populiarūs norima tematika dekoruoti keksiukai, vaikų ypač mėgstami sausainiai ant pagaliuko „popsiukai“. O visų smagiausia yra tai, kad turime nemažai ištikimų klientų, kurie užsakę tortuką vaiko pirmajam gimtadieniui dabar kartu su mumis švenčia jau penktąjį, o kas ir penkioliktąjį“, – džiaugiasi Nijolė.
Padėka klientams ir darbuotojams
„Iš tikrųjų tik dabar susimąsčiau: beveik pusę savo gyvenimo atidaviau saldumynų verslui, tikrai ne visada buvo viskas lengva ir paprasta, ne vieneri metai prabėgo be poilsio ir net būta minčių, ar verta toliau tęsti… Tik tada sustabdydavo mintis apie ne vienerių metų įdirbį, darbuotojus, klientų lūkesčius. Ir dabar, mums visiems gana sunkiu finansiškai laikotarpiu, su kainų šuoliais, kurie neaplenkė ir mūsų, galiu tik pasidžiaugti turėdama šaunių darbuotojų komandą, kad bet kada galiu jais visais pasikliauti, ir žinau, kad prireikus gerai atliks ne tik savo, bet ir mano darbus. Žinoma, didžiulė padėka nuolatiniams kilientams, kurių, džiugu, turime tikrai nemažai. Tikimės ir toliau juos džiuginti, pildyti jų lūkesčius“, – sako bendrovės vadovė N. Antušienė.