
Artėjant margučių šventei, įninkame į vieną smagiausių metų užsiėmimų – kiaušinių dažymą. Gyventojų apklausa rodo, kad net du trečdaliai šioms Velykoms ketina pasitelkti natūralius, gamtos dovanotus dažus, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Daugelis moka naudoti svogūnų lukštus, burokėlius, tačiau ne visi žino, kad iš kasdienių, nebrangių ingredientų galima išgauti ir netikėtai ryškią žalią spalvą.
Žaliai spalvai – ingredientai, kuriuos ir taip daugelis naudoja
„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška pastebi, kad ne vienas, kuris jau yra sukęs natūralaus kiaušinių dažymo keliu, yra išbandęs išgauti ir žalią spalvą. Dažniausiai tam naudojami špinatai, šviežios petražolės, tačiau spalva pavyksta veikiau pastelinė nei sodri.
„Žalia spalva nudažyti kiaušinius yra sunkiau nei geltona ar mėlyna. Tačiau tereikia prisiminti pirmąsias dailės pamokas ir spalvų maišymą – iš geltonos ir mėlynos juk galima gauti žalią. Todėl kiaušinius visų pirma nudažykite ryškia geltona palikę juos ciberžolės tirpale, tuomet tuos pačius margučius sudėkite į raudonojo kopūsto nuovirą. Kuo abiejuose skysčiuose kiaušinius laikysite ilgiau, tuo ryškesnė spalva pavyks. Neskubėkite ir kiaušinių valyti po išėmimo – leiskite jiems natūraliai nudžiūti ir sugerti spalvas“, – pataria E. Semaška.
Šis metodas patiks ir norintiems sutaupyti. Pavyzdžiui, tuzinui kiaušinių nudažyti užteks pusės galvos raudonojo kopūsto ir kelių šaukštų tarkuotos ciberžolės šaknies ar jos miltelių.
Jeigu norite, galite sukurti ir spalvų kontrastą. Kulinarijos šefė pasakoja, kad tokius atveju prieš nardinant geltonus margučius į raudonojo kopūsto nuovirą, reikia juos tampriai apvynioti gumele arba siūlais. Tose vietose, kur kopūsto dažai nepasieks lukšto, kiaušinis liks geltonas.
Spalvų paletė iš gamtos ir jūsų virtuvės
Jei norite praplėsti savo velykinių kiaušinių gamą, E. Semaška primena natūralių dažų receptus, kurie padės sukurti tikrą spalvų simfoniją. Šiuos produktus sumaišykite su vandeniu, įpilkite šiek tiek acto, įberkite druskos ir palikite šaldytuve kuo ilgiau.
„Visoms spalvoms išgauti galioja tos pačios taisyklės. Kuo mažiau vandens pilsite ir kuo daugiau naudosite dažančių produktų, tuo spalva bus intensyvesnė. Taip pat – ilgesnis mirkymas suteiks sodresnę spalvą, todėl palikite skystyje kiaušinius bent porai valandų, o geriausia – pernakt šaldytuve“, – pataria „Iki“ kulinarijos šefė.
● Rožinė/raudona: burokėliai arba spanguolių sultys suteiks įvairaus intensyvumo raudonų atspalvių.
● Geltona: ciberžolė – neginčijama ryškiai geltonos spalvos karalienė. Galite naudoti arba sutarkuota šaknį, arba prieskoninius miltelius.
● Rusva/Ruda: kavos tirščiai arba stipri arbata suteiks elegantiškus žemės spalvos atspalvius.
● Dangaus mėlynumo: raudonasis kopūstas, sutarkuotas ir pavirtas apie pusvalandį, stebuklingai virsta mėlynu dažu.
● Violetinė: juodųjų serbentų sultys arba raudonasis vynas sukurs paslaptingą violetinę spalvą. Jeigu naudosite saldų vyną, kiaušiniai ir užburiančiai blizgės nuo cukraus.
● Žalia: kaip jau minėta, raudonojo kopūsto ir ciberžolės derinys sukuria nuostabią žalią. Švelnesnei galite išbandyti špinatus, žaliąją arbatą ir šviežias petražoles.
● Sidabrinė: tokį atspalvį pasieksite panaudoję šaldytas mėlynes ir vandenį.