
Karpis pagal „dvigubą“ metodą
Jeigu esate tradicijų šalininkai ir ruošiatės džiūvėsėliuose pakepti karpio gabaliukus, „Iki“ kulinarai siūlo išbandyti „dviejų kepimų“ būdą. Taip paruoštos žuvies mėsa bus tobulai minkšta, neprisigėrusi daug riebalų, o odelė – maloniai traški ir nesudegusi.
Reikės:
- 8 šviežio karpio pjausnių,
- 2-3 kiaušinių,
- 1 šviežios citrinos,
- 1/2 puodelio kvietinių miltų,
- 1 puodelio džiūvėsėlių,
- 4 šaukštų lydyto sviesto (ghi),
- druskos, pipirų.
Gaminame:
1. Karpio gabalėlius kruopščiai nuplaukite, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir sudėkite į lėkštę. Apšlakstykite citrinos sultimis ir šiek tiek pasūdykite.
2. Į atskirus dubenėlius sudėkite džiūvėsėlius, miltus ir plaktus kiaušinius, pagardintus druska ir pipirais.
3. Keptuvėje įkaitinkite sviestą. Apvoliokite karpio gabalėlius miltuose, kiaušinių plakinyje, džiūvėsėliuose ir kepkite iš abiejų pusių, kol džiūvėsėliai taps auksinės spalvos.
4. Iškeptus karpio gabalėlius iš karto perkelkite į orkaitės indą ir kepkite 20 min. 150 °C temperatūroje.
Karpis, įdarytas grikiais ir grybais
Grikių kruopomis ir grybais įdaryta žuvis leis iš naujo atrasti tradicinį karpį. Skanus įdaras ir švelni žuvies mėsa puikiai derės tarpusavyje, sukurdami gardžią skonių kompoziciją.
Reikės:
- 1,5 kg šviežio karpio,
- 150 g grikių,
- 100 g džiovintų grybų,
- 2 svogūnų,
- 4 šaukštų sviesto,
- 2 kiaušinių trynių,
- grietinėlės,
- druskos, pipirų,
- kelių šaukštų sultinio.
Gaminame:
1. Grybus nuplaukite, pamirkykite, išvirkite ir supjaustykite juostelėmis. Nenupjaudami galvos įtrinkite karpį druska. Kruopas su druska ir šaukštu sviesto išvirkite.
2. Svogūną nulupkite, supjaustykite ir pakepinkite svieste, kol taps permatomas. Tada sudėkiteti grybus ir viską pakepinkite. Sumaišykite su grikiais, pagardinkite druska ir pipirais.
3. Kai įdaras atvės, sumaišykite su kiaušinių tryniais. Įdarykite žuvį mišiniu, sutvirtinkite ir sudėkite į kepimo skardą. Supilkite likusį ištirpintą sviestą ir 2 šaukštus vandens.
4. Kepkite 50 min. 180 °C temperatūroje, dažnai apšlakstydami susidariusiais riebalais. Iškepusį karpį perkelkite į lėkštę ir užpilkite paruoštu padažu. Padažą paruoškite iš sultinio, grietinėlės ir paskaninkite druska, jei reikia – sutirštinkite su miltais.
Aromatingas karpis su daržovėmis
„Kartais reikia visai nedaug, kad įprastam ingredientui suteiktumėte visiškai naujų natų. Skanus karpis su aromatingais priedais, tokiais kaip svogūnai, pomidorai ir maltos paprikos – paprastas būdas paruošti šią žuvį, kad ji patiktų visiems“, – siūlo „Iki“ kulinarai.
Reikės:
- 1 kg šviežio karpio,
- aliejaus,
- 2 svogūnų,
- 2 šaukštelių maltos paprikos,
- 3 šviežių pomidorų,
- 2 paprikų,
- druskos ir pipirų.
Gaminame:
1. Karpį supjaustykite gabaliukais, įtrinkite druska ir padėkite į šaldytuvą.
2. Susmulkintą svogūną pakepinkite aliejuje, pabarstykite malta paprika ir pipirais, sudėkite blanširuotus ir nuluptus pomidorus, susmulkintą papriką. Troškinkite 30 minučių, jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens.
3. Žuvies gabalėlius sudėkite į kepimo indą ir užpilkite paruoštu padažu. Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje 20-30 min.
„Iki“ komunikacijos inf.