
Vartotojai kartais pastebi, kad laikomų namuose ar prekybos vietose esančių bulvių gumbai būna pažaliavę. Nors tai gali pasirodyti kaip natūralus įprastas reiškinys, visgi pažaliavusias bulves vartoti gali būti nesaugu. Tokiose bulvėse gali būti susikaupusi kenksminga medžiaga – solaninas, kuris didesniais kiekiais yra toksiškas žmogaus organizmui.
Kuo pavojingas solaninas?
Apsinuodijimas solaninu gali sukelti virškinamojo trakto sutrikimus (pykinimą, vėmimą, viduriavimą), neurologinius simptomus (galvos skausmą, haliucinacijas), o sunkesniais atvejais – net širdies ritmo sutrikimus.
Todėl bulvės, kurių didelė dalis yra pažaliavusi, nėra tinkamos vartojimui. Jeigu pažaliavusi tik nedidelė bulvės dalis, ją galima nupjauti iki baltos vietos ir likusią dalį suvartoti.
Kaip išvengti bulvių pažaliavimo?
Siekiant išvengti bulvių pažaliavimo, labai svarbu tinkamai jas laikyti. Laikymo sąlygos, ypač šviesa ir temperatūra, yra pagrindiniai veiksniai, lemiantys solanino kiekio didėjimą. Todėl bulves reikėtų laikyti tamsioje, vėsioje, apsaugotoje nuo šviesos vietoje. Venkite laikyti bulves ant palangės, šalia viryklės ar kitose šiltose, apšviestose vietose. Maistinės bulvės turi būti sveikos, švarios, nesuvytusios, nepažeistos puvinių, neapšalusios, be pašalinio kvapo ar skonio, nepažeistos kenkėjų ir neturinčios ilgesnių nei 3 mm daigų. Laikydami tinkamomis sąlygomis, ne tik apsaugosite bulves nuo pažaliavimo, bet ir užtikrinsite, kad jos išliktų šviežios, saugios valgyti.
Kokybės reikalavimai prekyboje
Prekyboje esančios bulvės turi atitikti nustatytus kokybės reikalavimus. Pirmosios kokybės klasei leidžiama, kad pažaliavusių bulvių būtų ne daugiau nei 3 %, o antrosios klasės bulvėms – iki 8 % nuo visos siuntos svorio.
Jei pastebite, kad prekybos vietoje parduodamų pažaliavusių bulvių kiekis yra didelis, pirmiausia turėtumėte pranešti pardavėjui ir tokių bulvių nepirkti. Pardavėjui nereaguojant į pastabas – pranešti ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai: https://vmvt.lrv.lt/lt/praneskite-mums/