Vasara – pats laikas pradėti (kas dar to nedaro) kepti duoną namuose. Svarbiausia, Jums reikia raugo. Bet tai – nedidelė problema: draugų ar kolegų būryje tikrai atsiras tokių, kurie į duonos skyrių parduotuvėje nebeužsuka ir mielai atkabins keletą šaukštų raugo.
Jums reikės: 0,5 kg ruginių miltų, 0,5 kg kvietinių miltų, maždaug po 100 g avižinių dribsnių, linų sėmenų, saulėgrąžų, saujelės kmynų, 1 šaukšto druskos, 0,5 stiklinės cukraus, 0,8–1 l šilto vandens ir, žinoma, raugo.
Gamyba: į dubenį reikia sudėti visus produktus, supilti šiltą vandenį, įdėti 3–4 šaukštus raugo. Viską labai gerai išmaišyti. Tešlą laikyti kambario temperatūroje 12 val. Po to 3–4 šaukštus tešlos atidėti į stiklainį kitam kartui. Raugą laikyti šaldytuve.
Masę sukrėsti į kepimo skardą, ją iškloti kepimo popieriumi, galima pabarstyti sezamo sėklomis. Viršų sulyginti šlapia ranka. Kepti 1 val. 30 min. 150–170 laipsnių temperatūroje.
Iškeptą duoną suvilgyti saldintu vandeniu ir suvynioti į lininį rankšluostį. Kai duona atšąla, galima raikyti.