Telšių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (Telšių VMVT) 2011 m. užregistravo ir ištyrė 29 vartotojų skundus. Keturi iš jų pasitvirtino. Dažniausiai skundžiamasi dėl greitai gendančių maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas trumpas. Tačiau vartotojai pateikia informaciją apie maisto produktus, kurių parduotuvėje jau nebebūna.
Bendras skundų skaičius, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, padidėjo beveik dvigubai. 2011 m. daugiausiai nusiskundimų gauta dėl maisto produktų kokybės (pakitusių ar nebūdingų juslinių savybių), tokie skundai sudaro 75 proc. visų pagrįstų atvejų (2010 m. – 44 proc).
Jau kelerius metus pastebima, kad skundų daugiausiai gaunama tam tikrais mėnesiais. Vasarą vartotojai ne tik dažniau skundžiasi dėl sugedusių maisto produktų ir jų netinkamų laikymo sąlygų, bet ir dėl pasitaikančių apsinuodijimų.
Telšių VMVT neseniai gavo skundą dėl „Keptų strimelių nugarėlių marinate“. Šio produkto valgę gyventojai pasijuto blogai. Specialistai nustatė, kad jas sveria ir fasuoja parduotuvė „Maxima LT, UAB, esanti Telšiuose. Produktas tokiu pavadinimu nerastas. Įmonė pateikė iš gamintojo originalų kibirėlį su ženklinimo etikete „Keptos strimelės be galvų marinate (su saldikliais)“.
Kibirėlis yra laikomas vartotojui nematomoje vietoje, todėl vartotojas negauna teisingos ir išsamios informacijos. Vartotojui nenurodyta, iš ko padarytas marinatas, nors jo sudėtyje yra saldiklio sacharino, konservantų: natrio benzoato, kalio sorbato, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, acto rūgšties. Po atlikto tyrimo pakeistas pavadinimas į „Strimelės be galvų keptos, marinate (su saldikliais)“. Atsakingam asmeniui taikyta administracinė nuobauda.
Gaunami skundai ir dėl populiaraus užkandžio – kebabų. Vartotoja informavo, kad šeima (4 asmenys) valgė kebabus su pikantišku ir česnakiniu padažais, kurių skonis pasirodė kartus. Visi šeimos nariai blogai jautėsi, skaudėjo galvas, vaikas vėmė. Tikrinimas atliktas S. Grigučio individualios veiklos kebabinėje, Telšiuose. Tikrinant nerasta kebabų mėsos įsigijimo dokumentų, nežinoma padažų (pikantiško, česnakinio, aštraus, padažo „Miksas“) sudėtis (nepateikė receptūrų), pagaminimo data, tinkamumo vartoti terminas. Po Telšių VMVT specialistų patikrinimo uždrausta realizuoti 8 kg įvairių pavadinimų padažų. Taip pat įmonei nurodyta pateikti mėsos įsigijimo dokumentus, atlikti gaminamų patiekalų ir padažų tyrimus dėl salmonelių nustatymo, pateikti priemonių planą nustatytiems trūkumams pašalinti.