
Telšiškė Sonata Muningienė, socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Vašuoklis“ skelbianti receptus iš augalinės kilmės produktų, siūlo sveikus patiekalus dėti ir ant šventinio stalo. Sveika mityba besidominti moteris su „Telšių ŽINIŲ“ skaitytojais dalijasi grybų pyrago ir veganiško majonezo receptais.
Monika GIRDVAINĖ
Grybų pyragas, anot S. Muningienės, kaip pagrindinis patiekalas tiktų tiek Kūčių, tiek Kalėdų pietų stalui.
Pyrago įdarui tinka bet kokie grybai.
„Grybus, svogūnus arba porą smulkiai supjaustyti ir pakepinti. Virtas arba konservuotas pupeles sutrinti, sudėti mėgstamus prieskonius: kalendrų, petražolių lapelių, įberti druskos, viską išmaišyti kartu su grybais. Naudoju bemielę sluoksniuotą tešlą, įvynioju įdarą, papuošiu pyragą iš likusios tešlos padarytomis formelėmis ir šaunu į orkaitę. Pyragą kepti apie pusvalandį, kol gražiai paruduos. Prie pyrago skanu spanguolių padažas arba uogienė“, – gamybos receptu dalijasi telšiškė.
Žinoma, per šventę neapsieinama ir be baltos mišrainės. S. Muningienė siūlo sveikesnę jos alternatyvą – vietoj virtų bulvių naudoti virtą saliero gumbą, kuris neapsunkins virškinimo.
„Kadangi salieras brangesnis už bulves, ir suvalgysime mišrainės mažiau, ir jausimės geriau. Siūlau į mišrainę nedėti nei kiaušinių, nei mėsos, nei juo labiau dešros. Majonezą taip pat galima pasigaminti patiems, nes tai ir sveikiau, ir pigiau, ir smagiau. Skystis nuo konservuotų avinžirnių, kitaip akvafaba, naudojamas vietoj kiaušinių, pačius avinžirnius galima sumalti ir iškepti falafelius“, – pasakoja pašnekovė.
Produktai majonezui gaminti:
3 valgomieji šaukštai akvafabos,
1 v. š. obuolių acto,
200 ml aliejaus,
50 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus,
5 g druskos,
5 g cukraus,
5 g garstyčių,
pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių.
Visus produktus supilti į 0,5 l stiklainį ir su elektriniu plakikliu plakti, kol sutirštės iki standžios masės.