Trečiadienio vakarą Telšių r. Upynos miestelio gyventoja sutuoktiniui supjaustė gabalėlį dešros. Nešdama į kambarį, moteris vos neišmetė lėkštės iš rankų: dešra tamsoje pradėjo šviesti. Savo akimis nepatikėjusi šeima pirkinį pademonstravo ir kitiems – švytėjimą regėjo visi.
Bemaž kilogramą šviečiančio produkto suvalgiusi šeima sunerimo dėl savo sveikatos – jiems neaiškios dešros švytėjimą lėmusios priežastys. Išties Lietuvoje toks reiškinys nėra naujiena ir pagrįstas moksliškai: švytėjimą sukelia Photobakterium phosphoreum (liuminescuojančios) bakterijos. Ar jos pavojingos mūsų sveikatai, atsakys Telšių apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Bakterijos ligų nesukelia
Gabalą virtos vištienos dešros upyniškis įsigijo vietos parduotuvėje pirmadienį. Produkto švytėjimą išvydo trečiadienį vakare.
Neįprasto reginio nustebintas šeimos galva ketvirtadienį pirkinį parodė darbovietės kolegoms: dešros švytėjimą regėjo visi. Tiesa, priešpiet jis dingo.
Maisto produktų rinkoje pasitaiko nekokybiškų prekių: blogo kvapo, pakitusios spalvos ar tiesiog nepriimtino skonio. Tačiau kaip reaguotumėte įsigiję tamsoje švytintį maisto produktą? Keista, įdomu, bet svarbiausia – ar kelia pavojų? Telšių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Ričardas Končius nuramina: švytėjimą sukeliančios bakterijos yra nepavojingos – ligų nesukelia.
Gali užsikrėsti nuo žuvies
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas yra išanalizavęs mėsos spindėjimo priežastis. Švytinčios bakterijos gali būti išskiriamos iš jūros vandens arba jūrinių žuvų, jūrinių vėžiagyvių. Kai kurios jūrinės žuvys ir sepijos turi švytinčius organus – juose gyvena liuminescuojančios bakterijos, galinčios skleisti melsvai žalią šviesą. Bakterijos švyti tik gerai aprūpinamos deguonimi. Pavienės bakterijos nešviečia: turi susidaryti didelė grupė bakterijų.
Liuminescuojančios bakterijos dauginasi gendant žuviai. Tad spėjama, jog produktai šiomis bakterijomis gali užsikrėsti nuo žuvies (tarkime, produktus laikant tame pačiame šaldytuve). Dešros švytėjimą išvydęs Upynos miestelio gyventojas žuvies savo šaldytuve tikino neturėjęs.
Telšių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Zigmas Nevardauskas operatyviai sureagavo į pranešimą apie neįprastą produktą ir įpareigojo maisto produktų inspektores Aušrą Jokubauskienę ir Dalią Pankauskienę atlikti patikrinimą parduotuvėje.
Pažeidimų nenustatyta
Parduotuvėje žuvies produktai laikyti atskirame šaldytuve nuo dešrų. Specialistės pamatavo temperatūrą dešrų šaldytuve – ji atitiko keliamus reikalavimus. Šaldytuve buvo ir tos pačios rūšies ir partijos vištienos dešros (kilogramas kainuoja 8,30 Lt). Parduotuvėje laikyta dešra tamsoje nešvietė.
Telšių apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, jog prekybos vietoje pažeidimų nenustatyta, maistas tvarkomas vadovaujantis teisės aktų reikalavimais: maisto produktai laikomi tinkamomis sąlygomis, užtikrinama jų tinkamumo vartoti terminų kontrolė, vykdoma maisto produktų priėmimo kontrolė, pateikti maisto produktą lydintys dokumentai.
Pažeidimų nenustatyta. Tad bakterijų atsiradimas ant vištienos dešros taip ir lieka mįsle: galbūt vežant, o galbūt pirkėjo namuose? Reziumuojant galime šyptelėti: nuo šiol upyniškiams kelią tamsoje rodys ne tik žvaigždės ir mėnulis, bet ir dešra.