
Ilgus metus puoselėtą verslą, keturis dešimtmečius tobulintą pomidorų padažo receptūrą ir visas gamybos paslaptis į sūnaus Renato Milašiaus rankas perduoda mama Salvinija Milašienė.
Buvę „Telsodos“ įkūrėjai šiandien savo vartotojui siūlo paragauti ir pamėgti „Žemaitiškų pagardų“. Anot R. Milašiaus, dešimtmečius tobulinti receptai visada buvo orientuoti į aukštą kokybę, gal todėl niekada nebuvo praradę populiarumo rinkoje.
Aurelija SERVIENĖ
Produkcija greitai rado savo rinką
S. Milašienė ilgus metus dirbo Telšių konservų fabrike, jam bankrutavus 1994 m. įkūrė įmonę „Telsoda“. Visas sukauptas žinias ir patirtį pritaikė nuosavame versle. Jų gaminamą produkciją vartotojai netruko pamėgti. Pomidorų padažai, daržovių sriubos, marinuoti burokėliai, agurkai, džemai, uogienės ir kt. iškart rado savo rinką. Ypač visi pamėgo „Telsodos“ gaminamą aštrų pomidorų padažą, kurio receptas skaičiuoja 40-uosius metus ir iki šiol yra vienas perkamiausių.
Pasak S. Milašienės, bėgant metams, 2018-aisiais, „Telsodos“ verslą, įrengimus ir pastatus buvo nuspręsta parduoti: „Bendru šeimos sprendimu nutarėme mažintis. Pastatų išlaikymas brangus, įmonė buvo nemaža, sudėtinga tapo didelių kiekių realizacija.“
Pardavę įmonę Milašiai gamybos verslo nenutraukė – atidarė nediduką šeimos fabrikėlį – MB „Žemaitiški pagardai“, – nuosavame name adresu: Dvaro g. 10, Berkinėnai, Telšių r.
R. Milašiaus teigimu, kiek metų jie dirbo, visada buvo orientuoti į kokybę: kad ir brangiau tenka sumokėti už žaliavas, bet svarbiausia gautas rezultatas – vartotojams pateikiama aukštos kokybės produkcija.
Padažai pagal skonį
MB „Žemaitiški pagardai“, šiuo metu gamina penkių rūšių pomidorų padažus:
* „Aštrus“ pomidorų padažas, pagardintas jalapeno pipirais, gaminamas pagal tradicinį, keturis dešimtmečius gyvuojantį receptą.
* „Žemaitiškas“ pomidorų padažas – sodraus skonio, gaminamas su brangiais ir prabangiais žvėrienai skirtais prieskoniais. Gaminyje naudojama net 40 procentų pomidorų pastos.
* Pomidorų padažas su daržovėmis – svogūniukais ir paprikomis – puikiai tiks plovui bei kitiems patiekalams.
* „Iškylautojų“ padažo pavadinimas jau pats kalba už save – jis nepakeičiamas prie ant laužo ar grilyje keptų vaišių. Jis, kaip ir dera viešint gamtoje, aštraus skonio, su aitriąja paprika.
* Pomidorų padažas „Visai šeimai“ – neutralus, visų skonius tenkinantis padažas.
Ilgametę patirtį gamyboje turinti S. Milašienė pasakojo, jog visuose jų gaminamuose pomidorų padažuose yra naudojama net 40 procentų pomidorų pastos – ispaniškos, portugališkos, egiptietiškos ir kt.
Vaisių ir uogų pagardai
Įmonė pasiruošusi gaminti įvairių rūšių pagardus. Jau pradėtas gaminti obuolių ir apelsinų pagardas. Ateityje ketinama pasiūlyti braškių ir kitų uogų bei vaisių pagardų.
Šiais metais buvo išbandytas naujas receptas – šermukšnių uogienė, sulaukusi labai didelio pasisekimo. R. Milašiaus pasakojimu, atvykus į turgų nuo prekystalių kaipmat buvo išgraibstyta, todėl kitąmet planuojama šios uogienės didesnio kiekio gamyba. „Šiandieniai vartotojai yra išrankesni, nori ko nors išskirtinio, ką mes ir stengiamės pasiūlyti“, – sako gamintojai.
Kur įsigyti produkcijos
„Žemaitiškų pagardų“ produkcijos gamintojo kainomis galima įsigyti Berkinėnų kaime, Dvaro g. 10, įsikūrusioje gamyklėlėje. O kas užsisako produkcijos rinkinio dėžutę – 12 vienetų, tam šis pirkinys bus pristatytas tiesiai į namus gamintojo kaina.
MB „Žemaitiški pagardai“, Dvaro g. 10, Berkinėnai, Telšių r. Tel. pasiteirauti 8 699 38967, Renatas. SKANAUS!