
Net ir pasirinkę tuos pačius maisto produktus, juos galime paruošti skirtingais būdais – nuo pasirinkto metodo, priklausys ne tik patiekalų skonis, bet ir jų kaloringumas ar netgi maistingumas. Dabar turime galimybę rinktis iš pakankamai gausios gaminimo būdų įvairovės – siūlome susipažinti, ko galima tikėtis iš kiekvieno metodo.
Virimas
Vienas iš populiariausių maisto paruošimo būdų nereikalauja jokių riebalų, tad galima išvengti papildomų kalorijų ir pagaminti sveikesnius patiekalus, kurie tinka net ir turintiems skrandžio problemų. Tiesa, galbūt tai nėra pats gardžiausias paruošimas, tačiau pasitelkus papildomus prieskonius, patiekalus galima tobulinti iki begalybės. Vis dažniau išbandomas ir lėto virimo puodas: tuomet produktai ne tik išsaugoja visas savo maistines savybes, bet ir įgyja ypatingą skonį.
Kepimas keptuvėje
Šis metodas yra ypač mėgstamas tų, kurie virtuvėje vertina efektyvumą – juk daugelį produktų daug greičiau galime iškepti nei išvirti. Visgi, kadangi kepimui dažnai naudojamas aliejus, sviestas ar kitos panašios alternatyvos, šis gaminimo metodas nėra laikomas pačiu sveikiausiu. Tačiau jeigu pasirinksite sveikesnio tipo aliejų, naudosite tik nedidelius jo kiekius, o įkaitus keptuvei jį maišysite su vandeniu ar sultiniu, didesnės žalos tikrai pavyks išvengti.
Troškinimas
Panaši situacija yra ir kalbant apie troškinimą – tai gaminimo būdas, kuomet ant keptuvės uždedamas dangtis ir maistas kepamas ilgiau. Jį galima pritaikyti tiek mėsai, tiek ir daržovėms. Sveikumas ir vėlgi priklausys nuo to, kiek ir kokį aliejų naudosite ir su kokiais kitais ingredientais jį maišysite.
Gaminimas garuose
Tokį maisto paruošimo būdą labai dažnai renkasi tie, kurie stengiasi gyventi sveikai. Šiuo atveju nereikalingas aliejus, o produktai išsaugoja savo maistingąsias medžiagas – šiuo aspektu jie lenkia ir įprastą virimą. Patiekalai nėra riebūs, nepraranda savo pirminės išvaizdos, yra skanūs ir sultingi, tad galima dar kartą prisiminti, kad ir sveiki patiekalai gali būti labai gardūs. Gaminimo garuose funkciją neretai turi šiuolaikinės orkaitės, tačiau taip pat galima įsigyti ir šią technologiją naudojančių puodų. Apsilankykite Pigu.lt el. parduotuvėje – šioje svetainėje rasite platų jų pasirinkimą.
Kepimas orkaitėje
Tai – dar vienas populiarus maisto gaminimo būdas, kurį renkasi ne tik sveiko maisto entuziastai. Tiesa, jei naudojama kepimo rankovė ar popierius, dažnu atveju pavyksta apsieiti be papildomų riebalų: maistas troškinasi savo sultyse, taigi ir skonis išlieka puikus. Šiuo atveju patiems reikėtų vengti labai kaloringų padažų ir marinatų – tuomet orkaitėje pavyks paruošti labai gardžius ir sveikus patiekalus.
Grilio naudojimas
Gaminant patiekalus tokiu būdu, galima išvengti riebalų naudojimo, taigi jie gali būti ganėtinai sveiki. Be to, džiugina ir tokio maisto išvaizda, sultingumas bei traški plutelė. Šiam metodui galima pasitelkti grilio prietaisus, tačiau vis dažniau orkaitės taip pat būna aprūpinamos tokia funkcija – ja tikrai norėsis pasinaudoti.
Gruzdinimas
Įprastai šis procesas yra apibūdinamas kaip maisto panardinamas į riebalus, tad akivaizdu, kad tokiu būdu gaminami patiekalai, nors ir gardūs, tikrai nebus sveiki. Dažniausiai gruzdintuvės (angl. air fryer) pasitelkiamos traškioms bulvytėms, kurias sau leidžiame valgyti tik nukrypdami nuo režimo. Visgi, situaciją šiek tiek pakeitė rinkoje atsiradusios karšto oro gruzdintuvės, kurių veikimo principas labiau primena orkaitę. Dėl to produktus galima kepti su labai minimaliu aliejaus kiekiu – juo maistą galima tik apipurkšti.
Įvertinę visų šių maisto gaminimo būdų teikiamus privalumus, pakankamai lengvai išsirinksite sau tinkamiausius. Tiesa, nereikia apsiriboti tik viena metodika – net ir norint valgyti sveikus ir maistingus patiekalus, dabar netrūksta pasirinkimų.
Comments 1