Telšių suaugusiųjų mokyklos mokytojos spalio 17–21 dienomis viešėjo etninėje Rumunijos žemėje – Transilvanijoje. Dalyviai iš Vokietijos, Turkijos, Prancūzijos ir Lietuvos susitiko įvertinti rumuniško skonio subtilumų ir pasimokyti iš kolegų maisto gamybos ypatumų. Šį kartą mokyklai atstovavo mokyklos pavaduotoja ir projekto koordinatorė Aušra Vilkaitė, fizikos mokytoja Gitana Bogušinskienė, biologijos mokytoja Jolanta Stonienė ir istorijos mokytoja Gitana Piktužytė.
Pirmąją viešnagės dieną savarankiškai apžiūrėjome Transilvanijos miestą Klužą-Napoką (Cluj-Napoka). Jis – ne dažnai lietuvių lankoma vieta. Tai – trečias pagal dydį Rumunijos miestas, svarbus pramoninis, istorinis ir kultūrinis regiono centras.
Projekto koordinatorė Rumunijoje Sanda Anka ir jos komanda supažindino su regionu: aplankėme druskos kasyklą Salyna Turda. Kasykla nebedirba pagal paskirtį, bet druskos paragauti galima gana įvairios: su aštriais prieskoniais, maišytos su raudonu vietiniu vynu (ji padaro tobulą bet kokį mėsos kepsnį).
Pabuvojome ožkų sūrio fabrike. Netoli Klužo įkurta „La Coline“ pieninė gamina ekologiškus ir sveikus produktus iš ožkų pieno: pieną, jogurtą, kefyrą ir kelių rūšių minkštą sūrį su prieskoniais. Tai nėra šio regiono originalus produktas – naudojamasi prancūzų receptais.
Apsilankėme etnografiniame muziejuje. Jame vyko paskaita „Saksonijos įtaka Rumunijos regionams“, kurią skaitė rumunų profesorius Augustin Goia. Susipažinome su rumunų etnografiniais skirtumais ir svetimų kultūrų poveikiu kraštui. Čia pat ragavome įvairaus skonio rumuniškų patiekalų. Rumunų virtuvėje gausus daržovių, prieskoninių žalumynų ir aštrių prieskonių pasirinkimas. Mums teko paragauti gausybę patiekalų su sūriu (brinza) ir kukurūzų miltais. Mėgstamos troškintos daržovės, kurios valgomos su mėsos patiekalais. Sužavėjo mažyčiai įdaryti kopūstai-balandėliai (sarmale). Sriubos čia labai įvairios: tirštos – daržovių su mėsa, sultiniai su kukurūzų kukuliais.
Paskutinę darbo dieną apžvelgėme istorines miesto vietas ir apsilankėme alaus darykloje „Ursus“. Jau keletą metų ši darykla alaus negamina, bet fabriko patalpose įrengtas puikus nacionalinio maisto restoranas.
Mūsų laukė praktinis darbas. Jį pristatė lektorė Valentina Savu, kuri ne tik supažindino su žaliavalgių maistu, bet ir pasiūlė jį paruošti patiems. Vieną iš desertinių patiekalų norėčiau pateikti ir Jums.
Avokadų ir bananų kremas
Reikės: 5 avokadų, 8 bananų, džiovintų uogų papuošti (spanguolių, razinų, serbentų ar kt.).
Avokadai ir bananai turi būti minkšti. Viską nulupti ir susmulkinti elektriniu smulkintuvu, kol pasidarys tiršta masė. Tada kremą sudėti į indelius ir papuošti uogomis. Skonis nepakartojamas.
labai įdomu, ypatingai žaliavalgiška mityba, ją būtina praturtinti didesne verte, naudoti probiotikus. esat apie tai girdėję? https://www.letaeige-sulciaspaude.lt/zoe-produktai/