• Pagrindinis
  • Kontaktai
  • Prenumeratos kaina
  • Reklama
  • Balsavimų archyvas
  • Pranešk naujieną
Telšių žinios - Telšių apskrities laikraštis
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video
No Result
View All Result
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video
No Result
View All Result
Telšių žinios - Telšių apskrities laikraštis
No Result
View All Result

Pyragai – nesibaigianti kūryba

Telšių žinių redakcija
6 lapkričio, 2024
Žmonės ir Nuomonės, Pirmas puslapis, Pirmas puslapis, Laisvalaikis
0

Lapk­ri­čio 6-ąją mi­ni­ma Py­ra­gų die­na kas­met su­lau­kia vis di­des­nio su­si­do­mė­ji­mo. Kol vie­ni mi­nė­da­mi šią die­ną py­ra­gus šluo­ja iš par­duo­tu­vių len­ty­nų, ki­ti su ma­lo­nu­mu su­ka­si vir­tu­vė­je, kad pra­džiu­gin­tų sa­vo ar­ti­muo­sius, drau­gus, ko­le­gas gar­džiais de­ser­tais.

Py­ra­gų die­nos iš­va­ka­rė­se kal­bi­na­me tel­šiš­kę Sand­rą Va­si­liaus­kie­nę, be ku­rios ke­pa­mų py­ra­gų neap­siei­na nė vie­na šei­mos šven­tė.

Sand­ra dir­ba fi­nan­sų sri­ty­je ir sa­kė esan­ti skai­čių žmo­gus, o jos po­mė­gis ke­pi­niams lei­džia jai ati­trūk­ti nuo dar­bo ir at­ve­ria jos kū­ry­bi­nę pu­sę: at­pa­lai­duo­ja, su­tei­kia ga­li­my­bę imp­ro­vi­zuo­ti ir mė­gau­tis kū­ry­bos pro­ce­su. O ta­da vėl ga­li­ma sės­ti prie skai­čių.

Au­re­li­ja SER­VIE­NĖ

Py­ra­gų ke­pi­mas ly­di nuo vai­kys­tės

Py­ra­gų, tor­tų ir ki­tų sal­du­my­nų ke­pi­mas Sand­rą ly­di nuo 14–15 me­tų. „Ma­ma ir tė­tis man lei­do ban­dy­ti, o ban­dy­ti bu­vo įdo­mu… Tuo­me­ti­nia­me laik­raš­ty­je bū­da­vo daug įvai­rių re­cep­tų, tad pra­dė­jau kep­ti py­ra­gus, sau­sai­nius ir da­ry­ti ki­to­kius de­ser­tus. Daž­nai tek­da­vo imp­ro­vi­zuo­ti, nes kar­tais ne­ras­da­vau vi­sų pro­duk­tų, ku­rie bu­vo re­cep­te. Kar­tais imp­ro­vi­za­ci­ja pa­vyk­da­vo, kar­tais – ne. Pir­ma­sis tor­tas, ku­rį iš­ke­piau, bu­vo „Me­du­tis“ ma­no 14-ojo gim­ta­die­nio pro­ga“, – pa­sa­ko­jo mo­te­ris.

Ku­ria sa­vo re­cep­tus

Ieš­ko­da­ma nau­jų re­cep­tų ir idė­jų, Sand­ra ak­ty­viai žval­go­si in­ter­ne­te. Ji se­ka ke­le­tą ke­pė­jų so­cia­li­niuo­se tink­luo­se ir da­ly­vau­ja ke­pė­jų gru­pė­se, ku­rio­se vyks­ta dis­ku­si­jos apie įvai­rius de­ser­tus.

Sand­ra yra da­ly­va­vu­si ke­pė­jų mo­ky­muo­se, kur ga­vo ne tik ver­tin­gų ži­nių, bet ir dau­gy­bę re­cep­tų de­ser­tų, ku­riuos ten ga­mi­no. Te­ko ke­le­tą re­cep­tų ir nu­si­pirk­ti.

Kiek­vie­ną re­cep­tą pir­miau­sia ji iš­ban­do pa­gal ap­ra­šy­mą, o ta­da jau adap­tuo­ja pa­gal sa­ve: ma­ži­na cuk­raus kie­kį, ką nors pa­kei­čia, pri­de­da ar iši­ma ir ga­liau­siai tu­ri sa­vo uni­ka­lų re­cep­tą.

Pa­sak Sand­ros, jos vir­tu­vės ka­ra­lius – šo­ko­la­das, o mėgs­ta­miau­sias tor­tas, ko ge­ro, yra „Juo­das miš­kas“. Tai šo­ko­la­di­nis bisk­vi­tas, ap­tep­tas juo­du šo­ko­la­du, per­tep­tas grie­ti­nė­lės ir mas­kar­po­nės kre­mu bei sluoks­niu vyš­nių.

Emo­ci­jos per­si­duo­da į ga­mi­nį

Bisk­vi­tą tor­tui Sand­ra iš­si­ke­pa prieš die­ną ir pa­lie­ka jį su­bręs­ti. Ta­da pa­si­ruo­šia per­te­pi­mo kre­mus, ki­tus prie­dus ir pra­de­da tor­to su­rin­ki­mą. Sand­rai pa­tin­ka, kai ne­rei­kia nie­kur sku­bė­ti, ge­riau­sia, kai nie­kas ne­truk­do, yra vie­na na­muo­se. Pa­si­lei­džia mėgs­ta­mą mu­zi­ką ir ima­si dar­bo. „Vie­nin­te­lė tai­syk­lė – bisk­vi­tas ke­pa­mas ir tor­tas su­ren­ka­mas tik bū­nant ge­ros nuo­tai­kos. Ti­kiu, kad ta­vo emo­ci­jos per­si­duo­da į ga­mi­na­mą de­ser­tą. Su­rink­tas tor­tas ke­liau­ja su­bręs­ti, ki­tą die­ną yra puo­šia­mas“, – pa­sa­ko­jo ke­pė­ja.

Sand­ra tvir­ti­na, jog ir pa­ti mėgs­ta de­ser­tus – py­ra­gus, tor­tus, sau­sai­nius ir ki­tus ska­nės­tus. Ži­no­ma, ne kiek­vie­ną die­ną, bet šven­čių be sa­vo ke­pi­nių ji neį­si­vaiz­duo­jan­ti. Kar­tais ke­pa drau­gams, na, o pa­grin­di­niai val­gy­to­jai yra šei­mos na­riai.

Dip­lo­muo­ta vi­rė­ja

Sa­vo po­mė­gį tor­tų ke­pi­mą Sand­ra pa­va­di­no „sme­ge­nų jo­ga“: „Tai at­si­pa­lai­da­vi­mas ir džiaugs­mas, kai ska­naus tor­to ga­ba­liu­kas pra­džiu­gi­na ir su­tei­kia lai­mės.“

Ki­ta ver­tus, Sand­ra sa­kė esan­ti dip­lo­muo­ta vi­rė­ja, nes mo­kė­si mais­to ga­mi­ni­mo tech­no­lo­gi­jos, bet kon­di­te­ri­jos ten ne­bu­vo daug, to­dėl vis­ko iš­mo­ko pa­ti ban­dy­da­ma ir vis to­bu­lin­da­ma, imp­ro­vi­zuo­da­ma.

Kai dar­be Sand­ra pa­vargs­ta nuo skai­čių, jai ypač ge­ra pa­si­ner­ti į ke­pi­nius, imp­ro­vi­zuo­ti, puoš­ti, tie­siog mė­gau­tis. „At­ro­do, kad pail­si ir vėl grįž­ti prie tiks­lu­mo, kur imp­ro­vi­zuo­ti ne vi­sa­da ga­li“, – pa­sa­ko­jo mo­te­ris.

Lai­kas pra­leis­tas kar­tu

Anot Sand­ros, da­bar, kai vis­ką ga­li­ma nu­si­pirk­ti ir pre­ky­bos cent­rai pil­ni vis­ko – tik pirk ir džiau­kis, ji la­biau­siai ver­ti­na tik­ras emo­ci­jas ir bend­ru­mo jaus­mą. Kiek­vie­nais me­tais, li­kus po­rai mė­ne­sių iki Ka­lė­dų, ji kar­tu su drau­ge ke­pa ka­lė­di­nį py­ra­gą, ku­rį bran­di­na pusantro–du mė­ne­sius, vis pa­lais­ty­da­mos stip­riai­siais gė­ri­mais.

„Man tai lai­kas su drau­ge, kai mud­vi mai­šo­me, pjaus­to­me ir kal­ba­mės. Šia­me be­pro­tiš­kai grei­ta­me lai­ke – trum­pas stab­te­lė­ji­mas ir lai­kas mums abiem ir apie mus. Ar­ba im­bie­ri­nių sau­sai­nių, ka­lė­di­nių na­me­lių ke­pi­mas! Tai vi­sas ri­tua­las pra­de­dant teš­los su­min­ky­mu, ko­čio­ji­mu, ke­pi­mu ir vė­liau de­ko­ra­vi­mu. Tai tie­siog me­di­ta­ci­ja, ne­rei­kia siek­ti to­bu­lo sau­sai­nio ar­ba na­me­lio de­ko­ro, man pa­ts mie­liau­sias de­ko­ruo­tas kar­tu su šei­ma, tru­pu­tį ne­pa­vy­kęs ar krei­vo­kas. Bet tai yra lai­kas kar­tu, nuo­sta­bios emo­ci­jos, ko par­duo­tu­vė­je ne­nu­si­pirk­si“, – pa­sa­ko­jo pa­šne­ko­vė.

S. Va­si­liaus­kie­nė tie­siog mė­gau­ja­si tor­tų ke­pi­mu, jai la­bai pa­tin­ka ga­min­ti, ta­čiau pri­si­pa­žįs­ta, jog bū­na die­nų, kai yra pa­var­gu­si ir no­ri pail­sė­ti, to­kiu me­tu ra­miai nu­si­per­ka ką nors par­duo­tu­vė­je ir ski­ria lai­ko sau su kny­ga ar­ba mez­gi­niu.

Tor­tų ma­dos

Sand­rai la­biau­siai pa­tin­ka „nuo­gi“ tor­tai su mi­ni­ma­lia puo­šy­ba – uo­go­mis, vai­siais, gy­vo­mis gė­lė­mis. Ta­čiau yra te­kę iš cuk­raus ma­sės lip­dy­ti įvai­rius per­so­na­žus. „Nors pra­džio­je at­ro­dė, kad tai neį­ma­no­ma, bet aš ma­nau, kad jei la­bai no­ri, ran­di in­for­ma­ci­jos, kaip tai pa­da­ry­ti. Da­bar tik­rai daug in­for­ma­ci­jos in­ter­ne­te, ga­li­ma ras­ti vaiz­do įra­šų, kur žings­nis po žings­nio pa­teik­ta, kaip nu­lip­dy­ti vie­no­kį ar ki­to­kį vai­kų mėgs­ta­mą per­so­na­žą“, – pa­sa­ko­jo ke­pė­ja.

Daž­niau­siai Sand­ra da­ro tor­tus su mi­ni­ma­lia „ap­dai­la“, ne­den­gia cuk­raus ma­se, kar­tais ap­te­pa svies­ti­niu kre­mu ar­ba šo­ko­la­do ga­na­šu. La­biau­siai įsi­mi­nę tor­tai – per­so­na­žai Kem­pi­niu­kas, Pim­pač­kiu­kas, prin­ce­sės-Bar­bės, kur reik­da­vo puo­šiant pra­leis­ti ne­ma­žai va­lan­dų, nes daug de­ta­lių ir įvai­rių prie­dų. Na, ir merg­va­ka­riui rei­kė­jo pa­si­steng­ti pi­kan­tiš­ko tu­ri­nio puo­šy­bos ele­men­tų pa­ga­min­ti.

Pak­laus­ta apie tor­tų ma­das, Sand­ra tei­gė ne­si­vai­kan­ti jų ma­dų: „Ma­nau, kad pa­pras­tu­mas ir tai­syk­lė „ma­žiau yra dau­giau“ vi­sa­da pa­de­da. Kas vie­nam at­ro­do la­bai gra­žu, ki­tam ga­li ne­pa­tik­ti, tad ši­to­je vie­to­je sun­ku ką pa­sa­ky­ti. Ma­no nuo­mo­ne, na­tū­ra­lios, val­go­mos de­ko­ra­ci­jos, šo­ko­la­das ar pa­pras­ti bisk­vi­ti­niai tru­pi­niai ga­li bū­ti pui­kūs de­ko­ro ele­men­tai. Svar­biau­sia ga­min­ti su ge­ra nuo­tai­ka ir mė­gau­tis pro­ce­su.“


Py­ra­gas „Šo­ko­la­di­nu­kas“

Ar­tė­jant Py­ra­gų die­nai Sand­ra da­li­ja­si pa­pras­tu šo­ko­la­di­nio py­ra­go re­cep­tu: „Šis py­ra­gas iš ma­no vai­kys­tės, jo pa­va­di­ni­mas gal ne­la­bai tin­ka­mas, nes skam­ba šiek tiek ra­sis­tiš­kai, tad aš jį va­di­nu „Šo­ko­la­di­nu­ku“.

Jums rei­kės:

  • 2 kiau­ši­nių;
  • 6 val­go­mų­jų šaukš­tų mil­tų;
  • 2 val­go­mų­jų šaukš­tų ka­ka­vos (tam­sios, tin­ka­mos ke­pi­niams);
  • 150 g cuk­raus (jei mėgs­ta­te sal­džiau, de­da­te dau­giau);
  • 100 ml grie­ti­nės ar­ba grai­kiš­ko jo­gur­to;
  • 1 ar­ba­ti­nio šaukš­te­lio ke­pi­mo mil­te­lių;
  • žiups­ne­lio drus­kos, kad sko­niai su­si­ba­lan­suo­tų.

Svar­biau­sia ge­rai iš­plak­ti kiau­ši­nius su cuk­ru­mi ir drus­ka, kol ma­sė pa­si­da­ro bal­ta ir pa­di­dė­ja dvi­gu­bai, ta­da su­dė­ti grie­ti­nę ar­ba jo­gur­tą, ge­rai iš­mai­šy­ti. Ka­ka­vą, mil­tus ir ke­pi­mo mil­te­lius iš­si­jo­ti ir pa­ma­žu įmai­šy­ti į skys­tą­ją ma­sę. Ke­pi­mo for­mos dug­ną iš­klo­ti ke­pi­mo po­pie­riu­mi, su­pil­ti teš­lą ir kep­ti iki 180 laips­nių įkai­tin­to­je or­kai­tė­je 35 min. Ar py­ra­gas iš­ke­pė, pa­tik­rin­ti me­di­niu pa­ga­liu­ku. Išė­mu­si iš ke­pi­mo for­mos py­ra­gą šiek tiek at­vė­si­nu, per­pjau­nu pu­siau ir per­te­pu rūgš­tes­ne uo­gie­ne, daž­niau­siai ren­kuo­si juo­dų­jų ser­ben­tų.

O ant vir­šaus pi­lu iš­ly­dy­tą juo­dą­jį šo­ko­la­dą – 65 g juo­do šo­ko­la­do ir 35 g svies­to, iš­tir­pi­nu ga­rų vo­ne­lė­je. Ga­li­ma už­ber­ti rie­šu­tų, ga­li­ma ir ne­ber­ti, nes kuo dau­giau šo­ko­la­do, tuo ska­niau.“

Kitas įrašas

Aplinkosaugininkų dėmesys medžioklei su varovais: patikrinimai vyks lapkričio 9–17 d.

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

CAPTCHA vaizdas
Atkurti Vaizdą

*

Video rekomendacijos:

Taip pat skaitykite:

Pirmas puslapis

Tel­šiš­kės sėk­mė tarp­tau­ti­nia­me kon­kur­se Is­pa­ni­jo­je
Odon­to­lo­gas Ta­das But­ri­mas: „Že­mai­tis be sa­vo kraš­to – kaip dan­tis be šak­nies“
„Že­mai­ti­jos tau­rė-2025“
Grilyje kepti jautienos kebabai su jogurtiniu padažu
Sa­vi­val­dy­bė pirks bu­tą Bir­žu­vė­nų dva­re
Ki­tu kam­pu: Bia­lys­to­ko „Ca­ri­to“ ir sen­jo­rų „ma­ra­to­nas“ Že­mai­ti­jo­je

Žemaičių kultūra

Tradicinės ir naujos šventės – neatsiejama vasaros dalis
Sekmadienį prasideda IV tarptautinis vargonų muzikos festivalis
Mykolo Biržiškos anūkė: „Jūs esate mūsų žmonės, o mes esame jūsų“
Kur augai tu, šventasis Kryžiaus medi?
Kuopos gretose – jau pustrečio šimto šaulių
Seime eksponuojama Sigito Strazdausko nuotraukų paroda

Laisvalaikis

„Že­mai­ti­jos tau­rė-2025“
Grilyje kepti jautienos kebabai su jogurtiniu padažu
Jubiliejinis „Varnių kermošius 2025“
„Tulp­me­džio žy­dė­ji­mas“ – tra­di­ci­nė šven­tė De­gai­čiuo­se
Kon­cer­tų cik­las „Sie­los mu­zi­ka 2025“ Ga­dū­na­vo Švč. Jė­zaus Šir­dies baž­ny­čio­je
Tūkstančiai kilometrų – dviračiais

Sveikata

Karštis ir sveikata: kaip apsisaugoti karštomis vasaros dienomis?
Kei­čia­si gy­dy­mo įstai­gų ver­ti­ni­mas: at­si­žvelgs ne tik į veik­lą ir fi­nan­sus, bet ir į po­žiū­rį į pa­cien­tą
Siū­lo­ma plės­ti de­fib­ri­lia­to­rių tink­lą: lai­ku su­teik­ta pa­gal­ba pa­dė­tų iš­gel­bė­ti tūks­tan­čius žmo­nių
Sveikatos priežiūra šiuolaikiniame pasaulyje
Kodėl profesionali burnos higiena svarbi net tiems, kurie valosi dantis du kartus per dieną?
Patarimai į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvų taukus
No Result
View All Result

Laikraštis

Apklausa

Pasak atlikto tyrimo, kas antras vaikas Lietuvoje nesikalba apie savo problemas su tėvais ar seneliais ir jaučiasi vieniši. Kaip manote – ar jūsų vaikai jums pasipasakoja apie bėdas?

Rezultatai

Loading ... Loading ...
  • Archyvas

Orai

Orai Telšiuose
Orai
Orai Telšiuose 2 savaitėms
  • Naujienos
  • Teminiai puslapiai
  • Teisėsauga
  • Laisvalaikis
  • Archyvas
  • Prenumeratos kaina
  • Reklama
  • Kontaktai

Visos teisės saugomos © 2021 tzinios.lt

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
No Result
View All Result
  • Pirmas Puslapis
  • Aktualijos
    • Žinios iš Savivaldybės
    • Politika
    • Švietimas
    • Socialiniai reikalai
    • Verslas, Finansai
    • Kitos aktualijos
  • Partnerių informacija
  • Teisėsauga
    • Suvestinės
    • Gaisrai
    • Nelaimės
  • Teminiai puslapiai
    • Žemaičių kultūra
    • Raktas į Žemaitiją – kultūra, tradicijos, žmonės
    • Tvari kultūra Žemaitijoje
    • Pilietiškumo žingsniai
  • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
    • Receptai
  • Sveikata
  • Žmonės ir Nuomonės
  • Video

Visos teisės saugomos © 2021 tzinios.lt

Skip to content
Open toolbar Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • Nuorodos pabraukimasNuorodos pabraukimas
  • Skaitomas šriftasSkaitomas šriftas
  • Reset Reset