
Vasarą dažnas gyventojas iškylauja ir maistą gamina gamtoje, mėgaujasi uogomis ir daržovėmis, valgo viešojo maitinimo įmonėse. Ar maistas buvo saugus, susimąstome tik pajutę negalavimus, tačiau, anot specialistų, vasarą turėtume būti ypač budrūs – vartojant nesaugų maistą padidėja rizika apsinuodyti, užsikrėsti infekcijomis.
Pasidomėjome maisto prekių parduotuvėse ir maitinimo įstaigose vykdomos kontrolės rezultatais, apsinuodijimų situacija Telšiuose.
Monika GIRDVAINĖ
Vasarą padaugėja apsinuodijimų
Regioninės Telšių ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus vedėja Giedrė Girdvainytė „Telšių ŽINIOMS“ sakė, kad vasaros pradžioje, kaip ir kasmet prasidėjus uogų sezonui, į skyrių atvyksta nemažai apsinuodijimo simptomus turinčių pacientų, žarnyno infekcijomis užsikrėtusių asmenų.
„Prasidėjus uogų sezonui, maudynėms, jaučiamas tokių pacientų pikas – tiek vaikai, tiek ir suaugusieji viduriuoja, vemia. Būna, vaikai besimaudydami gurkšnį vandens nuryja, suvalgo neplautų uogų, netinkamos kokybės maisto“, – apie pacientų nusiskundimus kalbėjo skyriaus vedėja.
G. Girdvainytės teigimu, atsiradus negalavimams vieniems pacientams užtenka pirminės pagalbos, tinkamos mitybos, tačiau pasitaiko ir rimtesnių atvejų, kai būtinas stacionarinis gydymas ligoninėje.
„Svarbiausia yra laikytis higienos – plauti rankas, uogas, vaisius, stengtis mokyti vaikus, kad nenurytų telkinių vandens maudydamiesi. Taip pat svarbi maisto sauga – jeigu kyla įtarimas, kad mėsa ar kiti greitai gendantys maisto produktai prastos kokybės, jų jokiu būdu nevalgyti. Reikia saugotis, net ir per atostogas, nors ir norisi atsipalaiduoti“, – pabrėžė Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus vedėja.
Prekybos vietose – mažareikšmiai pažeidimai
Kaip informavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Telšių departamento vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Aušra Jokubauskienė, daugiausia pranešimų iš vartotojų 2022 metais dėl maisto produktų kokybės Telšių departamente užregistruota žiemos mėnesiais, konkrečiai sausį, taip pat daugiau pranešimų gauta liepos mėnesį.
„Per pirmus penkis šių metų mėnesius Telšių departamente registruoti dvidešimt du vartotojų pranešimai, iš kurių pasitvirtino du. Vartotojų pranešimų dėl maisto saugos ar kokybės pažeidimų prekybos vietose Telšių rajone gegužės–birželio mėnesiais negauta. Buvo vykdomi patikrinimai įgyvendinant Jungtinio operacijų centro užduotis kartu su Valstybine mokesčių inspekcija. Taip pat atlikti neplaniniai patikrinimai Telšių, Akmenės ir Mažeikių rajonuose prekybos įmonių dėl įtarimo prekyba galimai suklastotais maisto produktais. Sustabdyta 2 131 kg įvairių maisto produktų, vyksta tyrimas“, – apie kontrolės rezultatus informavo A. Jokubauskienė.
Specialistės teigimu, planinių patikrinimų metu dažniausiai nustatomi mažareikšmiai pažeidimai, neturintys įtakos maisto saugai, kaip, pavyzdžiui, išsidėvėjusi grindų danga, kaupiama nenaudojama įranga ir pan. Tačiau pasitaiko atvejų, kai ištyrus mėginį nustatoma pažeidimų. Pavyzdžiui, balandžio mėnesį per planinį patikrinimą atrinkus ir ištyrus kivius nustatyta pesticidų.
Įmonei uždrausta tiekti į rinką 100 kg kivių iš Graikijos, taikytos poveikio priemonės.
Maitinimo įstaigose situacija labai gera
Kalbinta vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė sakė, kad vartotojų pranešimų dėl maisto patiekalų saugos ir kokybės Telšių rajono viešojo maitinimo įstaigose gegužės ir birželio mėnesiais negauta.
„Kadangi Telšių departamentas 2023 m. nėra gavęs informacijos iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento dėl galimų apsinuodijimo maistu atvejų, manome, kad situacija yra labai gera. Tikrinimų metu pažeidimų pasitaiko, bet jie dažnu atveju susiję su paruoštų pusgaminių kokybe, patalpų higiena, bet ne maisto sauga“, – apie situaciją maitinimo įstaigose kalbėjo Telšių departamento specialistė.
Informuojama, kad Telšių departamentas vykdo kontrolę visų maisto tvarkymo subjektų, esančių Telšių, Plungės, Mažeikių, Akmenės rajonų ir Rietavo savivaldybėse. Neplaniniai patikrinimai atliekami gavus kitų kompetentingų įstaigų informaciją, pagal gautus vartotojų skundus, esant ekstremalioms situacijoms arba vykdant tam tikro sektoriaus neplaninius patikrinimus (akcijas) pagal VMVT direktoriaus įsakymus.
Departamento pareigūnai taip pat teikia konsultacijas asmenims, pradedantiems veiklą, dirbantiems ne vienerius metus, kadangi reikalavimai nuolat keičiasi, verslui kyla klausimų, o specialistai gali suteikti kompetentingą atsakymą. Telšių departamento pareigūnai taip pat organizuoja mokymus ir dalyvauja susitikimuose. Vienas iš pastarųjų – susitikimas su vaikų vasaros stovyklų organizatoriais dėl vaikų maitinimo organizavimo.
Patarimai gaminant maistą
Šiltuoju metų laiku ūmių žarnyno infekcijų protrūkių pavojus ypač išauga, todėl maisto ruošimo higiena labai svarbi tiek viešojo maitinimo įmonių darbuotojams, tiek ir maistą ruošiantiems namuose. VMVT specialistai pataria, kaip tinkamai tvarkyti maistą ir išvengti sveikatos problemų:
• Laikykitės higienos reikalavimų. Rankas privaloma plauti ir prireikus dezinfekuoti prieš pradedant tvarkyti maistą, pasinaudojus tualetu, turėjus sąlytį su užterštais daiktais (pvz., lietus gyvūnus, šiukšliadėžę ir pan.), dirbus su neapdorotais maisto produktais ir žaliavomis, prieš liečiant gatavą maistą ir visada, kai yra būtina.
• Prieš pradėdami vartoti ar apdoroti, kruopščiai po tekančiu vandeniu nuplaukite vaisius ir daržoves.
• Tinkamai ir su tam skirtomis priemonėmis plaukite ir valykite virtuvės įrangą, paviršius, priemones, pjaustymo inventorių, kurį naudojote maistui ruošti.
• Maisto tvarkymo patalpose, virtuvėse neturi būti vabzdžių, kenkėjų ir kitų gyvūnų, galinčių užteršti ruošiamą maistą.
• Atšildomą mėsą, paukštieną, kitas žaliavas laikykite atskirai nuo kitų produktų, kad išvengtumėte susidariusio skysčio patekimo ant šalia esančių maisto produktų ar žaliavų.
• Šaldytuve maistą laikykite uždaruose indeliuose, kad jis nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais (siekdami išvengti kryžminės taršos). Žalią mėsą, paukštieną bei žuvį šaldytuve laikykite žemesnėje lentynoje nei paruoštus vartoti maisto produktus.
• Ruošiant maistą iš termiškai neapdorotos mėsos, paukštienos, jūrų gėrybių, kiaušinių, neplautų daržovių, uogų, rekomenduojama naudoti skirtingą spalvinį inventorių, pvz., peilius, pjaustymo lenteles.
• Pagamintas maistas tiesiogiai per naudojamus daiktus ar asmenų, tvarkančių maistą, rankas negali liestis su ankstesnių maisto tvarkymo etapų produktais.
• Prieš pradėdami gaminti, tinkamai įvertinkite turimas žaliavas: ar nėra pakitusi jų išvaizda, kvapas, konsistencija, ar nepasibaigęs tinkamumo vartoti terminas.
• Maistą ruoškite ir gaminkite pagal gamintojo nurodytą instrukciją.
• Prieš vartojimą tinkamai termiškai apdorokite paukštieną, mėsą, kiaušinius, jūrų gėrybes.
• Šiluma apdorojamų produktų vidutinė temperatūra turi pasiekti ne mažiau kaip +75 °C. Produkto vidinei temperatūrai įvertinti naudokite maistui skirtą termometrą.
• Jei pagamintas maistas yra laikomas šilumą palaikančiuose induose ar įrenginiuose, juose rekomenduojama palaikyti apie +70 °C temperatūrą iki patiekimo.
• Nepalikite pagaminto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val. – nesuvartotą, termiškai apdorotą maistą ir greitai gendančius produktus laikykite šaldytuve (nuo 0 °C iki 4 °C temperatūroje) arba taip, kaip nurodo gamintojas.
• Šaldiklyje turėtų būti palaikoma ne aukštesnė kaip -18 °C temperatūra.
• Prieš patiekdami vartoti paruoštą maistą laikykite jį karštą (vidutinė patiekalo temperatūra turėtų būti +63 °C).
• Užšaldytus maisto produktus atitirpinti reikia šaldytuve, mikrobangų krosnelėje arba po tekančio vandens srove. Atitirpinti maistą kambario temperatūroje nesaugu! Sušaldytas daržoves, uogas, žalumynus rekomenduojama iškart termiškai apdoroti, prieš tai neatšildžius.
• Atvėsintas karštas maistas turi būti laikomas šaldytuve ne aukštesnėje kaip +4 °C temperatūroje ne ilgiau nei 24 valandas.
• Pakartotinai pašildytas maistas turi būti suvartotas per 2 valandas.
• Maistui ruošti naudokite geriamąjį vandenį, saugius produktus ir žaliavas.
• Pirmenybę teikite šviežiems, kuo mažiau apdorotiems, natūraliems maisto produktams.
• Nenaudokite maisto pasibaigus „Tinka vartoti iki“ datai.