
Stalą apgaubiame staltiese ir rikiuojame 12 patiekalų – ruošiamės Kūčių vakarienei.
Bėgant metams Kūčių stalo tradicijos kiek pakito, bet esminio papročio – susėsti prie bendro stalo su brangiausiais žmonėmis – laikomasi iki šiol. Ant stalo dedami įvairesni ir tobulesni patiekalai, gražesni indai. Skubantis laikas užmarštin gramzdina laiko patikrintus receptus… Jei šiais metais ruošdami tradicinį Kūčių stalą pritrūksite idėjų, „Telšių ŽINIOS“ kartu su maisto gaminimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis skuba jums į pagalbą – siūlo Kūčioms skirtų patiekalų receptus.
Kanauninkas Andriejus Sabaliauskas apie Kūčias ir kalėdaitį:
– Kalėdaitis arba tradiciškai vadinama „plotkelė“ – šventinta, nerauginta, iš kvietinių miltų ir vandens iškepta duona. Tradicija ant Kūčių stalo padėti bažnyčioje pašventintą paplotėlį – labai sena, prasminga ir puoselėtina patirtis. Šių dienų tėkmėje taip nedaug sakralumo, ir štai Kūčių vakaras – būtų svarbu, kad ant stalo pašventintas kalėdaitis, pašventinta žvakė, pastatomas kryželis surastų savo vietą. Žmogaus gyvenimas yra Dievo dovana ir jo artumas itin svarbus. Kūčios nėra tik valgis, patiekalai, susirinkimas draugėn, ne tik tai. Maldos svarba, kryžiaus ženklas – persižegnojimas, padėka Dievui, tos pašventintos duonelės laužymas, dalijimasis ja, padėka artimiesiems, atmintis, atpažįstant išėjusiųjų gyvenimo prasmę ir palikimą dabarčiai. Laužomas ir dalijamas kalėdaitis primena būtinybę neapsiriboti vien tik savo aplinka ir namais, bet pamatyti šalia esantį ir pasidalyti su juo. Kalėdaitis primena svarbą susitikti vieni kitus Dievo namuose – bažnyčiose, išgyventi Gyvosios Duonos laužymą šventosiose Mišiose, švęsti ir Kalėdas, ir gyvenimą. Įneškime sakralumo į savo buitį ir būtį, kitaip pasižiūrėkime į savo savastį, tikėjimą ir atpažinkime gyvenimo tikrovę, kurioje Dievas nori dalyvauti. Laužydami kalėdaitį, laimindami malda Kūčių stalą ir šventą vakarą apie tai esame pakviesti pamąstyti, kitus tam pakviesti, galbūt iš naujo atrasti savo gyvenimo, vargų ir dabartinės tikrovės prasmę. Kalėdų šviesa tebus mums visiems pagalba šiam išgyvenimui. Su Šventėmis!
Reikės: ananaso, kivio, obuolio, poro, silkės, citrinos, alyvuogių aliejaus.
Gaminimas
Išskobiame ananasą. Nulupame kivį, supjaustome griežinėliais. Nuskutame obuolį, supjaustome kubeliais. Viską sluoksniuojame į ananasą su silke, įberdami ir poro. Viską apšlakstome citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Kelmučių ir silkės sluoksniuota mišrainė
Reikės: virtų bulvių, silkės, marinuotų agurkėlių, marinuotų kelmučių, majonezo.
Gaminimas
Iš pradžių viską, išskyrus kelmučius, supjaustome. Su žiedelio pagalba sudedame ingredientus sluoksniais: bulvės, šiek tiek majonezo, silkė, agurkėliai, kelmučiai ir majonezas.
Tuomet ant viršaus galite uždėti kokių nors žalumynų (pvz., krapų šakelių).
Kūčiukai
Reikės: 1 kg miltų, 50 g mielių (ne sausų), 360 g pieno, 200 g cukraus, 160 g aliejaus, 65 g aguonų, 5 g druskos.
Gaminimas
Mieles maišome su šiltu pienu ir paliekame, kad truputį sureaguotų. Miltus išsijojame. Po maždaug 15 min. į pieno ir mielių masę supilame aliejų, druską ir cukrų, aguonas. Visą šią masę supilame į miltus, viską išmaišome, uždengiame ir dedame į šiltą vietą maždaug 20 min. „poilsiauti“. Iškilusią tešlą paminkome ant miltuoto paviršiaus, darome plonus volelius ir pjaustome į mažus gabalėlius. Sudėję juos į skardas dar keletą minučių leidžiame pakilti. Nepamirštame, jog kepdami kūčiukai didėja, tad darykite tikrai mažus gabalėlius. Kepame ant popieriumi išklotos skardos 10 min. 180 C temperatūros orkaitėje.
Silkė kanapių sėklų pataluose
Reikės: 1 sūdytos silkės su galva, 50 g kanapių sėklų, 50 g svogūnų, 10 g augalinio aliejaus, 10 g žalumynų (papuošti).
Gaminimas
Išpjauname silkės filė ir supjaustome norimo dydžio juostelėmis.
Įkaitiname aliejų keptuvėje. Apkepę svogūnus, sudedame kanapių sėklas ir toliau kepiname.
Apkeptas sėklas atvėsiname ir sumalame.
Gautą masę dedame ant supjaustytos silkės, dekoruojame žalumynais ir paliekame porai valandų.
Valgome su virtomis bulvėmis (rekomenduojama su virtomis su lupena bulvėmis).
Spirgynė
Reikės: 3 v. š. kanapių, 3 v. š. linų sėmenų, 1 a. š. druskos, žiupsnelis pipirų.
Gaminimas
Kanapių ir linų sėklas pakepinti sausoje keptuvėje, kol jos pradės traškėti (geriau kepinti atskirai).
Dar karštas sėklas suberti į prieskonių grūstuvą ar kavamalę kartu su druska, įberti maltų pipirų. Viską smulkiai sugrūsti.
Sviestažuvės filė su juodaisiais lęšiais
Reikės: sviestažuvės filė, malto imbiero, žaliosios citrinos žievelės ir sulčių, terijakio glajaus, druskos, trinto česnako, saliero stiebo, žaliųjų smidrų, grietinėlės, citrinos žievelės ir sulčių, druskos, kiaušinio trynio, žirnių daigų, žaliosios citrinos.
Gaminimas
Sviestažuvės filė nusausinama, marinatui skirti produktai sumaišomi ir įtrinami į žuvies filė. Paliekame pasimarinuoti valandą. Kepame įkaitintoje iki 180 C temperatūros orkaitėje apie 12 min. Perpjautą žaliąją citriną įdedame baigiant kepti žuviai 3 min.
Iš saliero stiebo plačiu daržovių skustuku nuskutame ilgas per visą stiebą drožles. Pamerkiame į šaltą vandenį, kad taptų stangrios.
Smidrams nupjauname galus iki minkštosios dalies. Dedame į verdantį pasūdytą vandenį 4 min., išgriebiame, perliejame šaltu vandeniu, kad išliktų sodri žalia spalva.
Juoduosius lęšius išverdame pagal instrukciją. Nukošiame, dedame sviesto su kario pasta. Gerai išmaišome.
Grietinėlę kaitiname ant silpnos ugnies su citrinų sultimis, žievele, druska, po truputį įplakame šluotele kiaušinio trynio, kol sutirštės.
Sviestažuvę patiekiame su salierų drožlėmis, smidrais, lęšiais, žirnių daigais, kepta žaliąja citrina.
Perlinių kruopų rissoto su baravykais
Reikės: perlinių kruopų, askaloninio svogūno, česnako, sauso baltojo vyno, sviesto, grybų sultinio, džiovintų baravykų, šaldytų baravykų, kietojo sūrio, alyvuogių aliejaus.
Gaminimas
Šaldytus baravykus labai smulkiai supjaustyti ir apkepinti keptuvėje, kad išgaruotų skystis, tada sumaišyti su sviestu. Supjaustyti česnaką ir askaloninį svogūną. Juos apkepinti alyvuogių aliejuje, įdėti sviesto (paprasto) santykiu 1 ir 1 su alyvuogių aliejumi, suberti perlines kruopas ir apkepti iki 30 sek. Tada į karštą šitą masę įpilti sauso baltojo vyno ir jį nugarinti. Tuomet užpilti grybų sultinio, kad apsemtų, ir virti iki „al dente“. Tuomet skardoje atvėsinti. Tiekiant patiekalą dedame paruoštas perlines kruopas ir įpilame šiek tiek grybų sultinio, pašildome. Pašilus įdedame sviesto su baravykais ir nuėmę nuo kaitros išmaišome. Sviesto nepagailime. Suberiame pjaustytas petražoles, krapus bei kietąjį sūrį. Turi būti puri kreminė masė. Jei trūksta, įdedame sviesto. Dedame į lėkštę, pabarstome tarkuotais baravykais ir smulkiai tarkuotu kietuoju sūriu. P. S. Šildydami pagardiname druska ir grūstais pipirais.
Sušiai
Reikės: 400 g spec. sušių ryžių, 100 g ryžių acto, 1 agurko, 200 g šviežio sūrio kremo, 10 vnt. jūros dumblių lapų (1 pak.), 250 g šviežios lašišos filė, sezamo sėklų, sušių kilimėlio.
Gaminimas
Sušių ryžius gerai nuplauname vėsiu vandeniu ir nusausiname. Užpilame 450 ml vandens ir paliekame pastovėti 40 min. Verdame puode ant silpnos ugnies 13–15 min. Išvirus paliekame pastovėti dar 20 min.
Supilame ryžių actą, gerai išmaišome ir paliekame atvėsti pamaišydami kas 15–20 min., kol visiškai atvės.
Ant dumblių lapo dedame ryžius maždaug 6–8 mm sluoksniu. Padengę dedame suformuotą dumblių lapą ryžiais į apačią ant sušių kilimėlio, juoda puse į viršų. Per vidurį tepame linija iš kairės į dešinę šviežią sūrį, dedame smulkiai išilgai supjaustytą agurką, juostelėmis supjaustytą lašišą. Su kilimėliu sukame ir formuojame sušį. Suformavę supjaustome į 8 ar 10 dalių ir apvoliojame sezamo sėklose.
Prie sušių patiekti sojų padažo, vasabių ir marinuoto imbiero.
Iš nurodyto kiekio gausite apie 10 sušių arba 80 gabaliukų.
Burokėlių ir raugintų kopūstų mišrainė
Reikės: 500 g burokėlių, 500 g morkų, 500 g bulvių, 300 g raugintų agurkų, 300–500 g raugintų kopūstų, 2–3 svogūnų, 100–150 ml aliejaus, stiklinės pupelių.
Gaminimas
Pupeles, burokėlius, morkas ir bulves išvirkite. Daržoves ataušinkite, nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Sudėkite raugintus kopūstus, supjaustytus raugintus agurkus.
Svogūnus nulupkite ir sukapokite. Pusę suberkite prie daržovių, likusius pakepinkite su aliejumi, kol truputį pagels. Juos su visu aliejumi sukrėskite ant daržovių, suberkite virtas pupeles ir išmaišykite.
Mišrainę pusvalandį palikite pastovėti ir patiekite.
Cibulynė
Reikės: silkės, svogūno, 2 stiklinių šalto virinto vandens, 9 proc. acto, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, cukraus, krapų.
Gaminimas
Atskiriame silkės filė, iškepame. Kepti galima orkaitėje arba krosnyje įvyniojus į kepimo popierių ant sausos keptuvės.
Svogūnus supjaustome pusžiedžiais, o pusžiedžius dar padalijame perpus.
Silkę su svogūnais sudedame į dubenį ir patriname šakute.
Supilame vandenį. Įpilame šlakelį acto, įdedame druskos, cukraus ir pipirų. Gerai išmaišome ir pagardiname krapais.
Marinuota silkė su šafranu
Reikės: 0,5 citrinos žievelės, 1 pak. „Santa Marios“ šafrano, 0,5 arb. š. aitriosios paprikos, 1 česnako skiltelės, 1 valg. š. citrinų sulčių, 1 mėlynojo svogūno, 200 ml grietinės, 400 g silkių filė.
Gaminimas
Citrinos žievelę nutarkuojame. Į dubenį dedame šafraną, aitriųjų paprikų dribsnius, trintą česnaką, citrinos žievelę ir sultis, smulkiai kubeliais pjaustytą svogūną. Dedame grietinę ir maišome, kol išsisklaidys šafranas. Silkės filė supjaustome norimo dydžio gabaliukais, sudedame į indą ir užpilame marinatu. Dedame į šaldytuvą bent valandai.
- Kanapių aliejus https://hdrop.lt/Hdrop
Labai panasus patiekalai ir ant musu Kuciu stalo buna. Pastebejau, kad kanapiu seklos pirkti geriausia internetu is sertifikuotu augintoju.