Daugelį neretai aplanko saldumynų poreikis, tačiau norisi, kad desertas būtų ne tik skanus, bet ir sveikas bei mažai kaloringas. Siūlome pasigaminti gaivų ir lengvą desertą iš kefyro.
Desertui pagaminti reikės:
- 200 g trapių sausainių (naudoju „Gaidelio“),
- 100 g sviesto,
- 1 l kefyro,
- 250 ml grietinės,
- 0,5 stiklinės cukraus,
- 50 g želatinos,
- 1 kg mėgstamų šviežių uogų.
Gaminimo eiga:
Pirmiausia paruoškite deserto pagrindą: sausainius sutrupinkite grūstuvėliu arba elektriniu smulkintuvu, sumaišykite su lydytu sviestu. Masę dėkite į formą ir paspauskite šaukštu. Padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Kaitrai atspariame inde želatina užpilama trupučiu šalto vandens ir paliekama išbrinkti. Į dubenį supilamas kefyras, suberiamas cukrus ir grietinė. Viskas maišoma iki vientisos masės. Išbrinkusi želatina, nuolat maišant, ištirpinama ant silpnos ugnies (neužvirkite iki virimo). Ataušusi ir ištirpusi želatina sumaišoma su kefyro mase. Tuomet į masę įmaišomos nuplautos uogos. Desertui labiausiai tinka braškės, bet galima naudoti ir kitas turimas bei mėgstamas šviežias uogas: mėlynes, šilauoges, vynuoges ir kt. Galiausiai kefyro ir uogų mišinys pilamas ant sausainių pagrindo ir dedamas į šaldytuvą, kad sustingtų. Visiškai sustingusį desertą galima ragauti. Šio saldumyno receptas įdomus tuo, kad kiekvienas gali improvizuoti pagal savo skonį ir turimus produktus. Skanėstą galima gaminti be sausainių pagrindo, o norint, kad jis būtų liesesnis, į masę galima nedėti ir grietinės. Gaminant galima naudoti tiek vienos, tiek ir kelių rūšių uogas.