![](https://tzinios.lt/wp-content/uploads/2024/02/anna-zaro-9qpXI_mujpk-unsplash.jpg)
Vasario 13 d. vysime žiemą iš kiemo, kitaip tariant minėsime Užgavėnes, kurių pagrindinis patiekalas yra BLYNAI.
Dietistė Vaida Kuprienė pataria
1. Kiek ir kada valgyti blynų?
Jei planuojate vėliau iki Velykų griežtai pasninkauti, tuomet kimškite, kiek telpa. O jei ne, tada sekmadienis, Užgavėnės ar kita proga – blynus valgome, kaip ir kitą maistą – saikingai.
Juos geriausia rinktis pusryčiams ar pietums, bet išimtiniais atvejais tiks ir vakarienei. Tik pietų ir vakarienės atveju atsiminkite prieš tai suvalgyti šviežių daržovių porciją.
Pamatysite, kaip mėgautis blynais galėsite daugiau, o atsispirti antrai porcijai – lengviau.
2. Baltų miltų alternatyvos
Be didelių pastangų blynus galite iškepti kiek įmanoma sveikesnius. Rinkitės viso grūdo, avižinius, grikių ar žirnių miltus.
Viso grūdo miltuose yra net 80 proc. daugiau vertingų medžiagų nei įprastuose baltuose miltuose. Jei renkatės viso grūdo tuomet į tešlą pilkite ne pieną, o kefyrą ar jogurtą, blynai bus minkštesni. Mielių geriau nenaudokite ir blynų nekildinkite, nes mielės dar skatina greitą maisto pasisavinimą bei alkį.
Žirnių, avinžirnių ar lęšių, kitaip tariant ankštinių daržovių miltų (juos galite susimalti ir namie) blynai bus daug sotesni, net suvalgius tokią pat porciją kaip miltinių, taip nutiks dėl didesnio baltymų ir skaidulų kiekio.
Galima kepti ir migdolų ar kitų riešutų miltų blynus, tik atminkite, kad jie bus kelis kartus kaloringesni nei miltiniai. Tad porcija, kam svoris linkęs kauptis per daug, turėtų būti mažesnė.
3. Kuo mažiau cukraus
Sveikesnio saldumo ir dar geresnę tekstūrą blynams suteikia smarkiai sunokę bananai ar keptas obuolys. Saldumo duoda ir tarkuotos/ trintos morkos ar moliūgas.
Atminkite, kas medus ir įvairūs „sveikesni“ sirupai kalorijų ir cukrų kiekiu, dažniausiai mažai skiriasi nuo cukraus. O jei dar valgote su uogiene?
Gal geriau sutrinkite kokį saldų vaisių su šaldytomis uogomis. Iškepkite abrikosų, persikų, kriaušių ar obuolių, padarykite iš jų tyrę ir gardinkite blynus sveikiau. Šiek tiek fantazijos ir mėgausitės saldžiais blynais be pridėtinio cukraus.
O gal blynus gaminti daržovinius ir dar pagardinti sūriu ar valgyti su lašiša? Juk sūrumas lygiai taip pat skatina malonumo hormono dopamino išsiskyrimą kaip ir saldus skonis.
Pabandom?
4. Riebalai kepimui
Kuo mažiau – tuo geriau. Jei jau reikia naudokite nerafinuotą sezamų ar kokosų aliejų, lydytą sviestą ar, kaip mano vaikystėje mama ir močiutė darydavo, patepkite keptuvę lašinukais.
Mažiau riebalų kepimui reikės:
- kai šiek tiek jų įdėsite tiesiai į tešlą bei gerai išmaišysite
- kepsite žemesnėje temperatūroje
- naudosite.. vaflinę keptuvę
Taip kalnui blynų užteks vos 1-2 šaukštų riebalų. Riebalų mums reikia, bet ne keptų! Tad geriau pagardinkite natūraliu riešutų kremu (sviestu) ar šalia suvalgydami lašišos. Taip bus ir sočiau, ir sveikiau.
5. Temperatūra
Kepkite blynus kuo žemesnėje temperatūroje ir venkite rudų plėmų ir skrudėsių – juose slepiasi kancerogeninės – vėžį sukeliančios medžiagos.
Mažiausiai toksinių medžiagų susidaro kepame ilgiau daržovinius blynus, nes juose daug drėgmės, kuri neleidžia pakilti temperatūrai. Aišku, tai nepadės, jei kepsime skandindami riebaluose, bet juk galime ir juos vaflinėje keptuvėje iškepti.