
Dažnai girdime mitybos specialistus kalbant, kad vaikystėje ir paauglystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui ir turi didelę įtaką asmens sveikatai. Neabejojama, kad vaikai turi būti maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Tik ar tokie įpročiai formuojami šeimose? Ar mūsų rajono darželinukams ir moksleiviams ugdymo įstaigos siūlo kokybišką maitinimą?
Monika GIRDVAINĖ
Valgyklose lankosi 60 procentų mokinių
„Prieš porą metų atliktos apklausos duomenimis, mokyklų valgyklose (vienose daugiau, kitose mažiau) vidutiniškai valgė per 60 procentų mokyklos mokinių, pusė jų – vaikai, kurie gauna nemokamą maitinimą. Šiais mokslo metais tokios apklausos nedarėme. Šiuo metu dar vyksta diskusijos dėl naujų valgiaraščių, kokie patiekalai pasiteisino, kokius reiktų keisti, ir panašiai“, – paklausta, ar mokiniai dažnai renkasi maistą mokyklų valgyklose, teigė Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Marčenkovienė.
Savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus rugsėjo duomenimis, nemokamą maitinimą mūsų rajono mokyklose gauna 1 608 mokiniai. Iš jų – 329 priešmokyklinukai, 386 pirmokai, 370 antrokų. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose nemokamus pietus gauna 285 vaikai, kurie yra ugdomi pagal priešmokyklinio ugdymo programą.
Nemokamai valgančių vaikų skaičius per pastaruosius metus stipriai nepakito. Praėjusių metų rugsėjo duomenimis, nemokamą maitinimą mūsų rajone gavo 1 646 mokiniai.
D. Marčenkovienės teigimu, nemokamą maitinimą gaunančių vaikų skaičių labiausiai pakoregavo pasikeitusios Socialinės paramos mokiniams įstatymo nuostatos. Nuo 2020 metų rugsėjo visiems mokiniams, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo programą ir pagal pradinio ugdymo programą pirmoje, o nuo 2021 m. ir antroje klasėje, mokykla organizuoja nemokamus pietus, kurie skiriami nevertinant gaunamų pajamų Socialinės paramos mokiniams įstatymo nustatyta tvarka. Palyginimui, prieš įsigaliojant minėtai tvarkai, 2019-ųjų rugsėjį, mūsų rajone nemokamai valgė 788 vaikai. Paminėtina, kad gaunančių nemokamą maitinimą mokinių skaičių taip pat koreguoja kintančios tėvų pajamos, besikeičiantis bazinis socialinių išmokų dydis.
Kaina keitėsi nežymiai
Telšių rajono bendrojo ugdymo mokyklose vaikus maitina ūkio subjektų grupė UAB „CNC catering“ ir VšĮ „Bruneros“. Nemokamo maitinimo pietų kaina sutartyse (įskaitant maisto produktus ir gamybos kaštus) priešmokyklinio ir pradinio ugdymo mokiniams yra iki 2,02 euro (praėjusiais metais buvo 2,08), penktų ir vyresnių klasių mokiniams – iki 2,24 euro (praėjusiais metais buvo 2,34).
„Mūsų rajone visi vaikai renkasi pietų patiekalus iš vieno bendro valgiaraščio, patiekalų kainos derinamos taip, kad vaikai, kurie gauna nemokamą maitinimą, galėtų įpirkti ir rinktis tai, ko jiems labiau norisi. Kiekvieną dieną valgiaraščiuose siūlomi 4 skirtingi karšti pietų patiekalai“, – informavo D. Marčenkovienė.
Ikimokyklinio ugdymo įstaigose maitinimo paslaugą teikia VšĮ „Bruneros“. Šiuo metu vaikai maitinami pagal Telšių rajono savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintas kainas.
Lopšelio grupės visos dienos maitinimo (4 kartai) kaina yra 2,80 euro, o darželio grupės visos dienos maitinimo kaina – 2,97 euro.
Už šių metų rugsėjo mėnesį maisto tiekėjams sumokėta 50 311,42 Eur už maisto produktus ir 9 111,35 euro už gamybos kaštus.
Kokybę vertina įvairiai
Socialinio tinklo „Telšių ŽINIŲ“ paskyroje kvietėme gyventojus pasisakyti apie maisto kokybę rajono ugdymo įstaigose. Dauguma tėvelių išsakė nuomonę, kad maistas ugdymo įstaigose esą yra neskanus, todėl vaikai pietums mieliau renkasi užkandžius iš parduotuvės ar valgo savo atsineštą maistą.
„Sūnus porą kartų pabandė nueiti į valgyklą ir daugiau nebėjo. Neskanu, sako, be skonio tas maistas. Tai renkasi arčiausiai esančias „krautuves“ ko nors nusipirkti pavalgyti. Sako, geriau bandelės, traškučiai negu beskoniai kotletai ar dar kas nors“, – rašė Simona Bedaugienė.
Skaitytoja Alma Žutautaitė teigė, kad jos vaikams darželyje keturis kartus per savaitę buvo duodami žuvies kotletai, kuriuos vargu kuris vaikas valgo namuose. Mažamečiai esą iš darželio grįždavo išalkę, panaši situacija neva ir su mokyklos valgykla. Manoma, kad maistas turėtų būti labiau subalansuotas.
Taip pat pastebėta, kad esą maisto porcija pagal kainą neadekvati – mokinys, suvalgęs mokyklinę pietų patiekalo porciją už 3–4 eurus, lieka alkanas.
Pasisakė ir kelios telšiškės, patenkintos vaikų maitinimu.
Salomėja Radavičienė rašė: „Mano dvynukai, mergaitė ir berniukas, dvejų metų pradėjo lankyti darželį. Namuose valgė viską ir darželyje yra tarp labiausiai valgančių vaikų. Valgiaraštis tikrai įvairus.“
Goda Eleonora Dambrauskaitė tvirtino, kad „Džiugo“ gimnazijoje maistas nuostabus. Esą pietų metu valgykloje susidaro didžiulės eilės, valgo net tie mokiniai, kurie anksčiau buvo pratę maistą pirkti artimiausiose parduotuvėse.
Įžvelgia taisytinų dalykų
„Telšių ŽINIŲ“ kalbintų ugdymo įstaigų atstovai taip pat laikosi skirtingų nuomonių apie mokinių maitinimą.
Telšių lopšelio-darželio „Žemaitukas“ direktorės Editos Andrijauskienės teigimu, vaikams maitinti ikimokyklinio ugdymo įstaigose turėtų būti skiriamos didesnės lėšos.
„Gerai, kad darželiai dalyvauja pieno ir daržovių projekte, tai vaikai kasdien papildomai gauna daržovių, vaisių, jogurtų ir kitų augti reikalingų produktų. O virtuvės darbuotojams iš tiesų reikia pasukti galvą, kaip keturis kartus per dieną pamaitinti vaikus iš dabar skiriamos nedidelės sumos“, – kalbėjo E. Andrijauskienė.
Anot vadovės, sudaryti valgiaraščiai neveda link sveikos gyvensenos. Direktorei apmaudu, kad taupant kartais vaikams duodami valgyti prastesnės kokybės produktai. Situacija kažkiek pagerėtų, jei vaikams būtų perkami natūraliai užauginti vaisiai, daržovės, mėsa ir kiti produktai iš ūkininkų.
Telšių „Džiugo“ gimnazijos direktorius Mindaugas Sabaliauskas teigė, kad šiais mokslo metais į valgyklą užsuka gerokai daugiau mokinių nei praėjusiais metais. Vaikams patrauklesnis vietoje gaminamas maistas pasidarė pasikeitus virėjai valgykloje.
„Maisto kokybė, lyginant su praėjusiais metais, yra pasikeitusi į gerąją pusę. Maistas skanus. Aišku, nereikia norėti restorano tipo patiekalų, bet valgykloje valgo ir mokiniai, ir mokytojai. Patiekiant maistą mokiniams daug kas priklauso ir nuo virėjo išmanumo, kūrybiškumo. Ne paskutinėje vietoje ir bendravimas su jais“, – kalbėjo M. Sabaliauskas.
Ugdymo įstaigų atstovai taip pat pažymėjo, kad renkantis maistą daug ką reiškia šeimoje suformuoti mitybos įpročiai. Luokės Vytauto Kleivos gimnazijos socialinės pedagogės Dalios Strielkuvienės, atsakingos už vaikų maitinimo priežiūrą, teigimu, vaikai vengia vegetariškų patiekalų, tokių kaip, pavyzdžiui, burokėlių kotletai, lęšių sriuba, kepti burokėliai ir pan. Mažesnių klasių mokiniai dažniau renkasi pietus valgyti mokyklos valgykloje, o vyresni mieliau užkandžiauja parduotuvėje pirktu ar iš namų atsineštu maistu.
„Vaikai turi suformuotus įpročius. Kas yra pratęs valgyti šiltą, normalų maistą, tas jį ir renkasi, o kas pripratęs užkandžiauti, nors ir bandysime pakeisti nuomonę, rinksis užkandžius“, – teigė D. Strielkuvienė.
Gaminama laikantis nuostatų
D. Marčenkovienės tvirtinimu, Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyrius per šių metų rugsėjo ir spalio mėnesius skundų ar kitokių nusiskundimų dėl maitinimo kokybės nei iš tėvų, nei iš mokyklų vadovų negavo.
Reaguojant į tėvų pasisakymus, kad maistas mokyklose esą yra neskanus, specialistės nuomone, sunku vertinti maisto kokybę vien tik pagal skonio receptorius.
„Ne viskas, kas mums yra skanu, yra sveika. Taip pat ne visi patiekalai, kurie mums iš pirmo žvilgsnio atrodo neįprastai ir neskanūs, yra iš tiesų blogi. Skoniai ir įpročiai keičiasi nuolat. Vieniems patinka vieni patiekalai, kitiems – kiti“, – sakė D. Marčenkovienė.
Specialistė, paklausta, kaip stengiamasi valgyklos maistą padaryti patrauklesnį vaikams, kalbėjo, kad mokykloms pateiktas 15 dienų valgiaraštis. Ugdymo įstaigų atsakingi darbuotojai nuolat stebi situaciją mokyklose, išsako maitinimo paslaugos teikėjui savo pastebėjimus dėl paklausių ar nepaklausių patiekalų. Paslaugos teikėjas stengiasi atsižvelgti į pastabas, valgiaraštis koreguojamas, vieni patiekalai keičiami kitais. Su 15 dienų valgiaraščiais gali susipažinti visi tėveliai. Valgiaraščiai yra skelbiami visų mokyklų interneto svetainėse.
VšĮ „Bruneros“ Marketingo skyriaus vadovė Evelina Jonutienė taip pat teigė, kad tėvų ir vaikų oficialių skundų dėl mokyklose patiekiamo maisto šiais mokslo metais gauta nėra.
„VšĮ „Bruneros“ maitinimą teikia vadovaudamasi Lietuvos maitinimo organizavimo tvarkos aprašu, patvirtintu LR sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Šiame apraše pateikti visi reikalavimai dėl vaikų maitinimo – maisto patiekalų dažnumas, patiekalų kalorijų kiekiai, leistini druskos, cukraus kiekiai, kita. Patiekalai ruošiami kuo natūralesni, jų sudėtyje nėra cheminių medžiagų, suteikiančių skonį, kvapą ar spalvą, be to, patiekalams yra ribojamas druskos kiekis, todėl, lyginant su įprastu ar prekybos centruose įsigytu maistu, jo skonis gali atrodyti ne toks ryškus. Bet valgiaraštis yra subalansuotas – paskaičiuotas su patiekalais gaunamų baltymų, riebalų, angliavandenių ir kalorijų kiekis. <…>
Vykdome sutartinius įsipareigojimus, visada komunikuojame su klientų atstovais ir sprendžiame visus iškilusius klausimus, nepažeidžiant įstatymų ir kad susitarimai tenkintų abi puses“, – komentavo E. Jonutienė.