![](https://tzinios.lt/wp-content/uploads/2022/01/253883090_119959877140052_3984197401396096935_n.jpg)
Prieš keletą metų įsigaliojus galimybei gaminti maistą mažais kiekiais savo namų virtuvėje ir tiekti galutiniams vartotojams, dalis gyventojų ryžosi savo pomėgį paversti verslu. Pasinaudodami supaprastintais reikalavimais, per pastaruosius metus telšiškiai namuose ėmė gaminti sušius, vieno kąsnio užkandžius, sumuštinukus, kepinius ir kitus desertus. Registruota ir naujų verslų, mažais kiekiais tiekiančių gyvūninio maisto produktus.
Monika GIRDVAINĖ
Sukurta naujų verslų
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, nuo 2019 m. gruodžio, kai įsigaliojo supaprastinti reikalavimai, leidžiantys namų virtuvėje mažais kiekiais gaminti ir tiekti galutiniams vartotojams įvairius kepinius ir miltinius produktus bei paruoštus valgius ir patiekalus, namuose ėmėsi gaminti ir tiesiogiai pirkėjams produkciją tiekti daugiau kaip 500 naujų verslo subjektų visoje Lietuvoje. Populiariausia – namuose gaminamų kepinių veikla, kuria užsiima 65 proc. pernai registruotų naujų smulkių gamintojų.
VMVT Telšių departamento patarėjas Ričardas Končius informavo, kad praėjusiais metais Telšių departamente užregistruoti keturi nauji gamintojai, norintys užsiimti kepyklos veikla ir miltinių produktų gamyba mažais kiekiais. Iš jų trys gamina tortus ir desertus, vienas – grybukus.
Kita veikla, kurią galima vykdyti namuose, – paruoštų valgių ir patiekalų gamyba namų virtuvėse. Pernai Telšių departamente užregistruoti septyni verslo subjektai, gaminantys namuose sušius, vieno kąsnio užkandžius, sumuštinukus ar desertus.
„Supaprastinti reikalavimai yra taikomi ir norintiems vietinei rinkai mažais kiekiais gaminti ir tiekti gyvūninio maisto produktus. Per 2020 metus Telšių rajono savivaldybėje buvo registruoti keturi gamintojai, o 2021-aisiais – trys gamintojai“, – komentavo R. Končius.
Įsirengė mėsinę
Praėjusiais metais Upynoje gyvenantys Edita ir Albinas Staniai įkūrė savo verslą – mėsinę. Trylika metų Airijoje uždarbiavęs Albinas teigia, kad pačiam susikurti darbo vietą buvo jo sena svajonė. Supaprastinti reikalavimai verslo subjektams, mažais kiekiais gaminantiems gyvūninio maisto produktus, palengvino verslo kūrimo pradžią.
„Kai sugalvojome kurti verslą, dar nežinojome, kokios iki galo bus sąlygos. Manau, viską įmanoma padaryti, reikalavimai yra žmoniški, įgyvendinami – vis dėlto su maistu dirbant turi būti tvarka, reikia dirbti atsakingai. O tie paprastesni reikalavimai mums, gaminantiems produkciją mažais kiekiais, žinoma, į naudą“, – kalbėjo A. Stanys. Vyras taip pat džiaugėsi VMVT Telšių departamento specialistų darbu ir pagalba. Suteiktos konsultacijos visais rūpimais klausimais, gauta vertingų patarimų, kas tik padidino norą kurti verslą, suteikė vidinės motyvacijos.
„Stanių mėsinėje“ galima įsigyti šviežių ir termiškai apdorotų kiaulienos gaminių.
„Ar verslas seksis, labiausiai turbūt priklausys nuo mūsų, kokią produkciją tieksime. Jeigu klientų ratas didės, galbūt verslas plėsis. Mes siūlome klientams kokybiškus mėsos gaminius, kuriuos gamindami naudojame tik natūralius prieskonius. Norime gaminti sveikai, skaniai, be jokių pridėtinių papildų. Manome, kad žmonėms tai svarbu“, – tvirtino A. Stanys.
Vykdoma stebėsena
Telšių departamento patarėjas R. Končius informavo, kad 2021 m. vykdyta sustiprinta nuotolinės maisto produktų prekybos ir viešojo maitinimo patiekalų gamybos kontrolės stebėsena populiariuose socialiniuose tinkluose ir skelbimų portaluose. Stebėsenos metu nustačius asmenis, vykdančius prekybą ar gamybą namuose, teiktos konsultacijos dėl veiklos įregistravimo, konsultuota 140 asmenų, pasiskelbusių Telšių, Plungės, Rietavo, Mažeikių, Akmenės rajonuose.
„Stebėdami socialinius tinklus galime teigti, jog pandemijos laikotarpiu ir supaprastinus reikalavimus gamyba namuose ir prekyba savo soduose ar ūkiuose užauginta produkcija suaktyvėjo, daugelis ryžtasi savo pomėgį paversti verslu, kurį pradėti gali kiekvienas norintysis. Matant išaugusią konditerijos gaminių pasiūlą ir įvairovę bei atsirandančias naujas, vis išradingesnes tendencijas desertų gamyboje, 2022 metais buvo papildytas namuose mažais kiekiais leistinų gaminti paruoštų valgių ir patiekalų asortimentas, įtraukiant valgomųjų puokščių gamybą, padidinus leidžiamus namuose gaminti kiekius nekeptų tortų, pyragų, želės desertų, panakotų ir panašiai“, – komentavo R. Končius.
Svarbi informacija
Asmenys, norintys užsiimti maisto produktų ir valgių bei patiekalų gamyba namuose, gali rinktis vieną iš šių veiklos rūšių: kepyklos ir miltinių produktų gamybos arba paruoštų valgių ir patiekalų gamybos. Verslo subjektams, vietinei rinkai mažais kiekiais gaminantiems ir tiekiantiems gyvūninio maisto produktus (šviežią ar apdorotą mėsą, žuvies, pieno gaminius, paukštieną, kiaušinius, laukinių gyvūnų mėsą ir kt.), taip pat taikomi supaprastinti reikalavimai.
„VMVT primena, kad privalu laikytis nustatytų asortimento ir kiekio apribojimų bei kitų reikalavimų, kuriais būtų užtikrinama gaminamo maisto sauga ir kokybė. Nustatyti reikalavimai numato, kad, pradedant maisto gamybos verslą namuose, būtina veiklą užregistruoti VMVT, be to, skelbiant apie parduodamą produkciją internete – privalu nurodyti veiklos registracijos VMVT numerį ir turėti leidimą vykdyti veiklą dėl maisto produktų užsakomojo pardavimo paštu arba internetu“, – informavo R. Končius.
Daugiau informacijos, kaip įgyvendinti mažais kiekiais tiekiamo maisto veiklos reikalavimus, galima sužinoti www.vmvt.lt, nemokamu numeriu 8 800 40403 arba paskambinus į VMVT Telšių departamentą tel. (8 444) 78718.