Europos Komisijos Sveikatos ir vartotojų apsaugos generalinis direktoratas kartu su Europos veterinarijos federacija šiais metais birželio 14–20 dienomis paskelbė Veterinarijos savaitę.
Šių metų Veterinarijos savaitės tema – „Identifikavimas ir atsekamumas maisto grandinėje“. Telšių apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šia tema surengė diskusiją, aplankė pieno, mėsos gamybos ūkius.
Telšių apskrities VMVT į surengtą diskusiją pakvietė ūkininkus, maisto produktų gamintojus, pardavėjus ir vartotojus. Gyventojai reiškė nuomonę apie maisto sudėtį, įvairių produktų ženklinimą. Gausiai susirinkusiesiems apie identifikavimą ir atsekamumą maisto grandinėje pasakojo Telšių apskrities VMVT viršininkas Zigmas Nevardauskas bei Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus direktoriaus pavaduotoja Rasa Markevičienė.
R. Markevičienė informavo, kad ženklinant maisto produktus būtina nurodyti šią informaciją: produkto pavadinimą, sudedamąsias dalis, grynąjį kiekį (jei maisto produktai yra fasuoti), datą, iki kada tinkama vartoti, laikymo sąlygas, gamintojo pavadinimą ir adresą, išsamią informaciją apie kilmės vietą ir vartojimo instrukciją, jei be jos būtų neįmanoma teisingai vartoti produkto.
Viena iš diskusijos dalyvių teigė, kad ne visada pardavėjas pateikia vartotojui visą privalomą informaciją – kartais jos tenka paprašyti. Kitas gyventojas domėjosi, ar mes, žmonės, vartodami įvairių priedų turinčius produktus, nemutuosime.
Susirinkusiesiems buvo atsakyta į visus rūpimus klausimus.
Kas yra atsekamumas?
Maistui tapome reiklūs: pageidaujame, kad jis būtų aukštos kokybės, skanus, saugus. Tai įmanoma, kai visoje maisto produkto gamybos grandinėje užtikrinamas atsekamumas.
Atsekamumas – tai galimybė sužinoti, kur ir kokiomis sąlygomis produktas ir jo sudedamosios dalys buvo išaugintos ir perdirbtos, kol pasiekė mūsų stalą. Tai vienas pagrindinių valstybinės veterinarijos kontrolės elementų, kuriuo remiantis tikrinama visa maisto grandinė.
Atsekamumas sudaro sąlygas aukščiausiam maisto saugos ir higienos lygiui pasiekti. Tai būdas užtikrinti, kad maisto produktai būtų saugūs valgyti. Galėdami atsekti grėsmę keliančio maisto produkto ar jo sudedamosios dalies kilmę, galime sparčiai reaguoti: sustabdyti jo tolesnį vartojimą ir taip apsaugoti vartotojus.
Atsekamumas taip pat yra maisto kokybės ir skonio garantas, nes galima patikrinti, ar tikrai specifinis skanėstas yra pagamintas juo garsėjančiame regione.
Atsekamumas taip pat padeda įsitikinti, kad, tarkime, ekologiški produktai tikrai pagaminti pagal ekologinio ūkininkavimo taisykles.
Nuo 2002 m., remiantis ES teisės aktais, visi maisto gamintojai įpareigoti užtikrinti produktų ir jų sudedamųjų dalių atsekamumą.
Vizitas pieno ūkyje
Nuo gamintojo iki vartotojo: kaip atsiranda pienas ir kaip jis bei jo produktai pasiekia pirkėją. Šiuo tikslu po diskusijos surengta išvyka. Pirmiausia aplankytas pieno ūkis, po to – pieno produktus gaminanti ir pardavinėjanti ūkininkė bei prekybos tinklo „Čia“ parduotuvė.
Aplankytas Viešvėnų seniūnijos Mediškių kaime esantis Irenos Venckienės pieno ūkis. Drauge su vyru, sūnumi, dukra ir žentu ūkininkaujanti moteris valdo 270 ha dirbamos žemės, turi 115 melžiamų galvijų.
Kas antrą dieną šiame ūkyje sukaupiama apie 3,6 t pieno.
Iš galvijų gautas pienas be sąlyčio su oru patenka į šaldytuvą, kuriame laikomas 4 laipsnių temperatūroje.
Pieną ūkininkė parduoda perdirbėjams – atvyksta jų mašina, į kurią per žarną pienas subėga iš šaldytuvo.
Moteris pasakojo, kad pieno supirkėjai nėra dosnūs, o norint, kad ūkis gyvuotų, už pieno litrą ūkininkui reikėtų gauti bent 1,5 Lt.
Telšių apskrities VMVT vyr. veterinarijos gydytojos inspektorės Aldonos Vaškienės teigimu, I. Venckienės ūkis yra vienas geriausių, nes iš galvijo primelžiamo pieno vidurkis kasmet siekia net 8,4 t.
Dvidešimt metų ūkininkaujanti I. Venckienė kasryt keliasi pusę keturių, ketvirtą valandą jau būna fermoje. Tačiau ūkininkė nesiguodžia nei darbo krūviu, nei retkarčiais užgriūvančiais sunkumais. Ji sako, kad viską atperka meilė gyvuliams. Kiekvienas moteriškės ūkyje auginamas galvijas yra rūpestingai prižiūrimas, jei reikia, į pagalbą kviečiamas vietos veterinaras Vytautas Najulis, kuriam ūkininkė yra labai dėkinga.
Kiekvienas I. Venckienės ūkyje augantis galvijas turi vardą. Moteris sako, kad atsimena juos kone visus!
Pasitaiko, kad galvojai suserga. Kad netyčia nesumaišytų, ūkininkė tokius paženklina. Štai taip ir bėga dienos pieno ūkyje.
I. Venckienė pasakoja, kad kasmet tenka bendrauti su VMVT darbuotojais, kurie tikrina jos ūkį. Iš jų ūkininkė sulaukia įvairių rekomendacijų, patarimų.
Gamina pieno produktus
Telšiuose veikia ūkininkės Valentinos Savickienės parduotuvė, kurioje parduodami pieno produktai, pagaminti iš pačios moters ūkyje gauto pieno.
Parduotuvėje aplankyta ūkininkė tikino, kad, siekdama kokybės, pieno produkcijos pagamina tik tiek, kiek tuo metu reikia pirkėjui.
Pieno produktai gaminami šalia parduotuvės esančiose patalpose.
Pagamintą produkciją V. Savickienė visada paženklina, kaip to yra reikalaujama.
Parduotuvėlę ūkininkė atidarė mažiau nei prieš metus. Moteris teigia, kad pradėjusi verslą daug žinių įgijo per seminarus, kuriuos rengė Maisto institutas: čia ir sūrius slėgė, ir produktų temperatūrą matavo.
Pasiekia pirkėją
Jau pagamintų pieno produktų vartotojas gali įsigyti prekybos vietose. Telšių apskrities VMVT darbuotojai aplankė prekybos tinklo „Čia“ parduotuvę, esančią S. Daukanto gatvėje. Parduotuvės vedėja Reda Rupšienė atskleidė darbo su pieno produktais subtilybes: tarkime, prapjautas sūris galioja 7 paras. Jį prapjovus, paženklinama, kada tai buvo padaryta ir iki kada produktą galima vartoti.
Nors produkto sudėtis nurodoma jo etiketėje, parduotuvės vedėja teigė, kad visada ją stengiamasi pasakyti pirkėjui. Moteris pastebėjo, kad pirkėjai paskutiniu metu labiau domisi produkto sudėtimi, vis klausia, ar nėra priedų, žymimų E raide.
Veterinarijos savaites Europos Komisija organizuoja jau trečią kartą. 2008 m. ši akcija buvo orientuota į viešą informacinę kampaniją, siekiant visose Europos Sąjungos valstybėse narėse bendrai įgyvendinti reikalavimus keliaujantiems su gyvūnais augintiniais. Praėjusiais metais buvo akcentuojama veterinarinė kontrolės svarba ir ES vaidmuo, tausojant piliečių sveikatą bei užtikrinant ūkiuose auginamų paukščių ir naminių gyvūnų sveikatingumą.