Prasidėjo naujieji mokslo metai. Kaip turėtų būti organizuojamas moksleivių maitinimas, pasakojo Telšių visuomenės sveikatos centro (VSC) Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyr. specialistė Rima Banevičienė.
– Kaip turi būti organizuojamas mokinių maitinimas mokyklose?
– Pagrindinius mokinių maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose principus nustato Lietuvos higienos norma HN 21:2005 „Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“. Joje teigiama, kad mokyklose maitinimas turi būti organizuojamas pagal patvirtintus ir suderintus valgiaraščius. Taip pat mokinių maitinimas turi atitikti fiziologinius mokinių poreikius, vaikų amžiaus ypatumus bei sveikos mitybos principus ir taisykles, turi būti sudarytos sąlygos visiems vaikams pavalgyti šilto maisto.
– Kas tvirtina ir derina valgiaraščius?
– Valgiaraščius tvirtina mokyklos vadovas, o derina Visuomenės sveikatos centras.
– Kaip sudaromas mokinių maitinimo valgiaraštis?
– Valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros maisto medžiagų ir energijos normas vaikams bei pusryčių ir pietų patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašus pagal mokinių amžiaus grupes. Valgiaraščiuose turi būti nurodyti maisto produktai ir patiekalai bei jų kiekiai. Turi būti apskaičiuoti kiekvienos dienos ir vidutiniai (iš ne mažiau kaip 10 d. valgiaraščių) baltymų, riebalų, angliavandenių kiekiai (g) ir energinė vertė (kcal). Sudarant valgiaraščius, rekomenduojama atsižvelgti į tai, kad mokyklinio amžiaus vaikams pusryčiai turėtų sudaryti 25 proc. paros energijos, pietūs – 30–40 proc., priešpiečiai arba pavakariai – 15 proc. (jei tokie yra valgiaraščiuose). Kai kurie produktai turėtų būti patiekiami kiekvieną dieną – daržovės, vaisiai ar uogos, pienas ar pieno produktai, mėsa, duona, kiti produktai gali būti patiekiami kas antrą dieną (bet ne rečiau kaip 1 ar 2 kartus per savaitę) – vaisių ar daržovių sultys, žuvis, sūris, kiaušiniai, grietinė.
– Kokios yra rekomenduojamos maitinimui maisto produktų grupės?
– Rekomenduojamos moksleivių maitinimui visavertės maisto produktų grupės, kurios turėtų būti maitinimui teikiamų produktų asortimente: daržovės, bulvės, vaisiai, uogos (ypač iš ekologinės gamybos ūkių) ir jų patiekalai, sultys (ypač šviežios), grūdiniai produktai, ankštiniai produktai, liesas pienas ir pieno produktai, liesa mėsa, žuvis ir jos produktai, augalinis aliejus, kiaušiniai, geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo (negazuoti).
– Kokios yra nerekomenduojamos maisto produktų grupės?
– Bulvių traškučiai ir kiti riebaluose virti gaminiai, saldainiai, konditerijos gaminiai su kremu ir/ar šokoladu, nealkoholiniai gėrimai su maisto priedais (dažikliais, konservantais, saldikliais), gazuoti gėrimai, genetiškai modifikuotas maistas ar genetiškai modifikuotų sudedamųjų dalių turintys produktai.
Taip pat nerekomenduojami kiti daug riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, daug cukraus ar druskos turintys produktai.
– Ar Telšių rajone yra mokyklų, kuriose būtų įrengti užkandžių ir gėrimų aparatai?
– Telšių rajone veikia 2 užkandžių ir gėrimų aparatai (abu „Atžalyno“ vidurinėje mokykloje).
– Ar jų asortimentas derinamas su Visuomenės sveikatos centru?
– Taip, užkandžių ir gėrimų automatuose (taip pat ir bufetuose, valgyklose) parduodamų produktų asortimentas yra suderinamas su visuomenės sveikatos centrais apskrityse, tačiau prieš tai maitinimui tiekiamų maisto produktų asortimentui turi pritarti mokyklos taryba ir patvirtinti mokyklos vadovas. Derinimo metu nustačius juose nerekomenduojamų produktų, apie tai raštu informuojami mokyklos steigėjas ir mokyklos vadovas.
– Kas yra tausojantis maitinimas?
– Tausojantis maitinimas turi būti organizuojamas sergantiesiems virškinamojo trakto, inkstų, kepenų ir kitomis ligomis. Mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistas, remdamasis vaikų sveikatos pažymėjimuose pateiktomis išvadomis ir rekomendacijomis, turi pateikti mokyklos vadovui mokinių, kuriems reikalingas tausojantis maitinimas, sąrašą. Tausojantis maitinimas turi būti ruošiamas pagal atskirą valgiaraštį. Taip pat apie tausojančio maitinimo poreikį ir organizavimą mokyklose turi būti informuojama savivaldybės administracija.
– Ar daug tokių vaikų mūsų rajone?
– Praėjusiais mokslo metais nė viena Telšių rajono mokykla nesikreipė į Telšių visuomenės sveikatos centrą dėl tausojančio maitinimo valgiaraščių suderinimo.
– Kas prižiūri mokinių maitinimą mokyklose?
– Mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistas prižiūri, kad mokinių maitinimas būtų organizuojamas pagal patvirtintus ir suderintus valgiaraščius.
Už maitinimo organizavimą mokyklose yra atsakingas maitinimo paslaugos teikėjas bei mokyklos steigėjas ir vadovas.