Jau ne vienerius metus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, tikrindami viešojo maitinimo įmones, pagal tai, kaip laikomasi higienos ir technologinių reikalavimų, jas vertina specialiais ženklais – puodeliais. Atliktos patikros duomenimis, Telšiuose veikiančių kavinių ir restoranų būklė gera: 5 įmonėms iš 44 suteiktas puikus, o 14 – geras įvertinimas.
Monika GIRDVAINĖ
Kuo daugiau puodelių – tuo geriau
2013-ųjų pabaigoje įsigaliojo nauja viešojo maitinimo įstaigų vertinimo tvarka: maitinimo paslaugą teikiančių įstaigų higienos būklė pradėta vertinti nuo 1 iki 5 balų, kuriuos simbolizuoja specialūs puodeliai. Kuo jų daugiau, tuo geriau įgyvendinti reikalavimai. Lipdukus su atitinkama atributika galima pamatyti daugelyje Telšiuose esančių kavinių bei restoranų.
Telšių VMVT viršininko pavaduotojas-valstybinis maisto produktų inspektorius Ričardas Končius informavo, kad iš 44 Telšių mieste ir rajone maitinimo paslaugą teikiančių įmonių įvertintos ir sureitinguotos 33. Tos įmonės, kurios pristabdžiusios veiklą, laikinai nedirba, nėra reitinguojamos.
„Telšių miesto ir rajono maitinimo įstaigų higienos būklė gana gera. Rimtų nusižengimų nerasta, mažiausi įvertinimai – vienas ir du balai – nesuteikti nė vienai kavinei. Aukščiausią – penkių balų – įvertinimą gavo penkios rajono kavinės“, – „Telšių ŽINIOMS“ sakė R. Končius.
Patikros rezultatai
Telšių VMVT duomenimis, įvertinus Telšių maitinimo įstaigas, puiki higienos būklė nustatyta ir aukščiausias įvertinimas suteiktas šioms kavinėms: „Sinchronas“, „Senamiestis“, „Branša“, „Gražvita“, VĮ Telšių miškų urėdijos. Šioms įstaigoms suteikti 5 puodeliai.
Gera higienos būklė nustatyta ir 4 puodeliai suteikti kavinėms: „Prie Luksto“, „Meškos pėda“, „Varnių piras“, „Justlina“, „Ant kalno“, „Lisitėja“, „Bistro“, „7 kilometras“, „Jonžiedis“, „Tauragėnų vienkiemis“, restoranui „Prie Luksto“, picerijai „Trolių pica“, L. Maksvitienės IĮ kavinei-užkandinei, R. Korsakienės valgyklai, kavinei bei kavinei-šašlykinei UAB „S. K. paslaugos“.
Mažiausiai rajone – po 3 puodelius suteikta ir vidutinė higienos būklė nustatyta „Nerjulos“ maitinimo kioskui, „Žemaitijos pieno“ ir „Nerjulos“ valgykloms, kavinėms „Virkonda“, „Buožinta“, „Ieva“, „Bočių užeiga“, „Teatro kavinė“, J. Sipavičienės, G. Mikutienės įmonių kavinėms bei J. Griguolos ūkinių prekių parduotuvės kavinei-barui.
Visoms kavinėms – bendra tvarka
R. Končius teigė, kad vertinant kavines, restoranus ir užkandines, atsižvelgiama į bendrą jų higienos būklę, turimą įrangą, taikomas technologijas, savikontrolės sistemos įgyvendinimo rodiklius, taip pat maistui gaminti vartojamus produktus, tikrinama, kaip personalas laikosi nustatytų reikalavimų. Be to, įvertinama, kaip užtikrinamas maisto produktų atsekamumas, nustatomas gautų pagrįstų skundų skaičius, veiklos sustabdymo atvejų skaičius.
Įmonės tikrinamos iš anksto jų neįspėjus. Patikra įstaigose atliekama pagal metiniame plane numatytą tvarką, gavus skundą, vykdomi neplaniniai patikrinimai.
„Įmonių vertinimas ir rezultatų viešinimas skatina verslininkus pasitempti, o gyventojams suteikia galimybę sužinoti, kaip dirbama konkrečioje maitinimo paslaugą teikiančioje įmonėje“, – įsitikinęs valstybinis maisto produktų inspektorius.
Apie viešojo maitinimo įmonių higienos būklę galima sužinoti apsilankius jose ir pamačius, koks lipdukas užklijuotas ant durų arba prie baro. Apie tai taip pat galima pasiteirauti įmonės darbuotojų arba sužinoti apsilankius internetinėje svetainėje www.vet.lt/vertinimas/.
Niekas padare „RODAC” plates virtuveje paziureti ar yra problema su Salmonella, E.coli, Listeria, S.aureus, Campylobacter arba C. perfringens